Φοιτητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ

Φοιτητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ ζητώντας να υπάρξει, αν όχι παρέμβαση, αυτορύθμιση. Ο φοιτητής Μ.Ζ. εκφράζει αρκετούς συμφοιτητές του μιλώντας στο LIFO και κάνοντας μια σύνοψη της κατάστασης, μιλώντας για κόλαση:

«Πραγματικά, κόλαση θυμίζουν οι προαύλιοι χώροι του ΑΠΘ - έχουν καταλήξει να είναι άντρο ναρκομανών και άλλων παρανομούντων. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόπειρα βιασμού της 23χρονης φοιτήτριας αλλά η λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα δε μοιάζει καθόλου εύκολη.


Λίγο πολύ είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στους εξωτερικούς χώρους του ΑΠΘ με την εγκληματικότητα και την ανομία να αποτελούν τον κανόνα. Τόσο οι φοιτητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του πανεπιστημίου ζουν υπό το φόβο των αγνώστων(;) που κάνουν χρυσές μπίζνες στο κάμπους. Καθημερινά οι ναρκομανείς προσφέρουν ναρκωτικά στους φοιτητές οι οποίοι φοβισμένοι αρνούνται και επιταχύνουν. Τα βράδια η κατάσταση χειροτερεύει καθώς αποτελούν συχνό φαινόμενο οι κλοπές προκαλώντας τον τρόμο τόσο των φοιτητών όσο και των εκπαιδευτικών του ιδρύματος. Πέρα όμως από τους ναρκομανείς στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου εισέρχεται ανενόχλητος και όποιος άλλος επιθυμεί.

Στους χώρους αυτούς ισχύει μερικό άσυλο, δηλαδή η αστυνομία μπορεί να παρέμβει μόνο μετά από κάλεσμα της πρυτανείας του πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου, ο χώρος είναι επί της ουσίας απροστάτευτος. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι φύλακες οι οποίοι ωστόσο είναι λίγοι και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν και να απωθήσουν τους συνήθως οπλισμένους (με μαχαίρια και άλλα θανάσιμα αντικείμενα) εμπόρους ναρκωτικών.

Πολλοί φοιτητές όντας αγανακτισμένοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτό καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτό δεν θα επιφέρει κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα. Είναι, πάντως, γεγονός πως και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως η Ροτόντα όπου δεν υπάρχει άσυλο, ισχύει η ίδια κατάσταση και η απουσία της αστυνομίας είναι εμφανής.

Το θέμα αυτό βρίσκεται κάθε φορά στη διάταξη των συλλόγων των τμημάτων του ΑΠΘ αλλά λύση δεν έχει βρεθεί και μοιάζει δύσκολο να βρεθεί καθώς θα πρέπει να συνεργαστούν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η αστυνομία της πόλης, η διοίκηση του ΑΠΘ, το Υπουργείο Παιδείας και ενδεχομένως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»

Η απραξία της Αστυνομίας 

Είναι αλήθεια: είναι κυβερνητική επιλογή η απραξία της Αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις - ειδικά στην Ροτόντα που δεν υπάρχει καν άσυλο, τα μαγαζιά υποφέρουν, οι κάτοικοι και οι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν τολμούν να περπατήσουν στην ίδια τους τη γειτονιά, και κανείς δε νοιάζεται. Καθαρίζοντας τη Ναυαρίνου, η Αστυνομία έστειλε όσους κάνουν αγοραπωλησίες ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας, (όπου πρόσφατα άνοιξε με τυμπανοκρουσίες ξανά ένα απ' τα σπουδαιότερα τουριστικά μνημεία της πόλης) υποβαθμίζοντας και υπονομεύοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη του σπουδαίου μνημείου.

Είναι η Αστυνομία (και όχι φυσικά η Δημοτική Αστυνομία, που δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες) που θα μπορούσε να βάλει τάξη στη Ροτόντα, αλλά και, μετά από αίτημα του Πρύτανη, στα πανεπιστήμια. Δε μοιάζει να έχει κανένα τέτοιο σκοπό, και απλώς εκ των υστέρων ανακοινώνει τυχόν συλλήψεις δραστών, αφού έχουν τελεστεί τα αδικήματα.

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr