ΑΠΘ, εκδηλώσεις ΑΠΘ, φοιτητική εβδομάδα Το ΑΠΘ γίνεται 90 χρονών - Τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις της φοιτητικής εβδομάδας

Το ΑΠΘ γίνεται 90 χρονών και το γιορτάζει με 100 εκδηλώσεις - (Τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις της φοιτητικής εβδομάδας)

Το ΑΠΘ γίνεται 90 χρονών και το γιορτάζει με 100 εκδηλώσεις Share Like us Tweet Follow us Plus One «Σήμερα παρά τη δεινή οικονομική συγκυρία εξακολουθούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αντλώντας δύναμη από την ενέργεια των χιλιάδων νέων ανθρώπων».

Με τα λόγια αυτά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας έδωσε σήμερα το στίγμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας σε αριθμό φοιτητών, για να γιορτάσει και να τιμήσει την 90χρονη διαδρομή του. Κι αν ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο "90+ ΑΠΘ" είναι μόλις 20.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν εξασφαλισθεί από χορηγίες, το πρόγραμμα κάθε άλλο παρά "φτωχό" μπορεί να χαρακτηριστεί, χάρη στην "πλούσια" συνεισφορά των εθελοντών, καθηγητών και φοιτητών, αλλά και την ένταξη σε αυτό των καθιερωμένων εκδηλώσεων "ΑΠΘ την Κυριακή" και "Φοιτητική Εβδομάδα".


«Το Πανεπιστήμιο δεν καλύπτει καμία αμοιβή, μόνο το κόστος υλικών των δράσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών Νίκος Βαρσακέλης, διευκρινίζοντας ότι στο "ΑΠΘ την Κυριακή" το κόστος της κάθε δράσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ.

Το επετειακό πρόγραμμα "90+ ΑΠΘ" χρονικά εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2016 και περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς. Βασίζεται πάνω στις θεματικές ενότητες της ιστορίας του Πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την ιστορία της πόλης, της ανάδειξης του έργου των Σχολών, Τμημάτων και Μονάδων του, της ανάδειξης ιστορικών προσωπικοτήτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, της δυναμικής της φοιτητικής κοινότητας και της εξωστρέφειας.

Παράλληλα με τον κεντρικό προγραμματισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων θα διοργανωθούν επιμέρους εκδηλώσεις από Σχολές και τμήματα, όπως η Φιλοσοφική Σχολή, που επίσης συμπληρώνει 90 χρόνια, τα Τμήματα Φυσικής Επιστήμης Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών και Μουσικών Σπουδών που γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους και η Πολυτεχνική Σχολή, που γιορτάζει 60 χρόνια.

Το ΑΠΘ κεντρικός άξονας ανάπτυξης και δημιουργίας στη χώρα

«Γιορτάζουμε, γιατί θεωρούμε ότι το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το οποίο παράγει το ΑΠΘ, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί του δάσκαλοι και ερευνητές, η συμβολή τους στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, αλλά και πολιτική ζωή της πόλης και της χώρας το έχουν αναδείξει σε κεντρικό άξονα ανάπτυξης και δημιουργίας», επισήμανε ο κ. Μήτκας.

Το πρόσημο "συν" στον τίτλο των επετειακών εκδηλώσεων δεν είναι τυχαίο, καθώς όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής, Σπύρος Βούγιας, «σημαίνει συνεχή κλιμάκωση των εκδηλώσεων, κάθε χρόνο, μέχρι τη μεγάλη κορύφωση, που θα γίνει στον μεγάλο εορτασμό των 100 χρόνων του, το 90+ σημαίνει ότι φέτος ξεκινάμε μία προσπάθεια, που θα κρατήσει σταδιακά δέκα χρόνια, εμπλουτίζοντας διαρκώς το πρόγραμμα».

Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΑΠΘ. «Αξιοποιούμε την άριστη σχέση του Πανεπιστημίου με τους φορείς της πόλης και οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται και θα γίνονται σε συνέργεια με τους φορείς της πόλης, όπως η ΔΕΘ, το Μέγαρο Μουσικής, ο Δήμος», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση "το ΑΠΘ στην πόλη", που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, και «θα είναι το αντίστροφο του ΑΠΘ την Κυριακή, καθώς το Πανεπιστήμιο θα βγει στην πόλη και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις δράσεις του».

Ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πάρκο το ΑΠΘ στις 15,22 και 29/5

Ο θεσμός "ΑΠΘ την Κυριακή", που θα "ανοίξει" το Πανεπιστήμιο στην πόλη τις Κυριακές 15, 22 και 29 Μαΐου, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας, περιλαμβάνει φέτος συνολικά 40 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων απευθύνονται και σε παιδιά. Εργάστηκαν και θα εργαστούν γι' αυτές 350 εθελοντές, ενώ ξεχωρίζουν η συναυλία "ΑΠΘ κάτω απ' τ' άστρα" από την Ορχήστρα του ΑΠΘ, στο υπαίθριο χώρο του Μετεωροσκοπείου στις 22/5, επίσκεψη στην ανασκαφή του Δίου, επίδειξη για το πείραμα του CERN, ηλιακές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο του εργαστηρίου αστρονομίας, πρόκληση σεισμού, πειραματισμοί με τρόφιμα, επίσκεψη στον δασοβοτανικό κήπο του ΑΠΘ και κατασκευή αρχαίων και παραδοσιακών ρούχων.

«Είναι μία από τις πιο αισιόδοξες στιγμές του Πανεπιστημίου, οι δράσεις είναι πολλές και είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και εμείς να δείξουμε τι κάνει το Πανεπιστήμιο», είπε η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας ότι «η κινητήρια δύναμη για όλες αυτές τις εκδηλώσεις είναι ο ενθουσιασμός που υπάρχει και το εξαιρετικά πλούσιο υλικό από το Πανεπιστήμιό μας».

Η γιορτή των φοιτητών

Αντίστοιχα, οι εκδηλώσεις της φοιτητικής εβδομάδας περιλαμβάνουν 34 δράσεις, τις οποίες οργάνωσαν 36 φοιτητικές ομάδες και εθελοντές. Περιλαμβάνουν δύο μουσικές συναυλίες από 6 μουσικά συγκροτήματα, 7 θεατρικές παραστάσεις, μία έκθεση φωτογραφίας, παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με ιατρική και εθελοντική θεματική (αιμοδοσία και HIV/AIDS), δράσεις με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα (Erasmus, AISEC), εκπαίδευση για διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών (ΟΔΑΚ), εκδρομές το καθιερωμένο και δημοφιλές κυνήγι θησαυρού, βασισμένο σε παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της χώρας.

Εκκίνηση του 90+ ΑΠΘ το Σάββατο από τον Αριστοτέλειο Δρόμο

Οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΑΠΘ ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου, από την Πλατεία Χημείου, από όπου θα ξεκινήσει ο 8ος Αριστοτέλειος δρόμος, που διοργανώνει το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ.

Τον Ιούνιο στο Γυάλινο περίπτερο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (πλησίον ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς) θα παρουσιαστεί Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η ιστορία του ΑΠΘ μέσα από τις φωτογραφίες", μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, από τα αρχεία του Πανεπιστημίου και ιδιωτικές συλλογές.

"Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί 14 Ιουνίου 2016 - 1 Ιουλίου 2016 στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Από 23 Αυγούστου 2016 έως 3 Σεπτεμβρίου 2016 το ΑΠΘ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνει Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, στο πλαίσιο και του επετειακού έτους Αριστοτέλη.

Τον Σεπτέμβριο το ΑΠΘ θα συμμετάσχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το έργο του και τους ανθρώπους του.

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο "90 χρόνια Πανεπιστήμιο - Πόλη ΑΠΘ. Ένα πεδίο αστικού και αρχιτεκτονικού εκσυχρονισμού".

"Το πανεπιστήμιο και τους ανθρώπους του" θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό φωτογραφίας που προκηρύσσει το ΑΠΘ, με αντικείμενο τη φωτογραφική αποτύπωση της ζωής στο Πανεπιστήμιο. Τα έργα του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε έκθεση, τον Νοέμβριο 2016, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων.

Από τις εκδηλώσεις του Νοεμβρίου ξεχωρίζει και η συναυλία με την Ορχήστρα των Πανεπιστημίων (ΑΠΘ και ΠαΜακ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν οι Ορχήστρες των δύο Πανεπιστημίων.

Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με το συντονισμό της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Μπέτυς Κακλαμανίδου, δημιούργησαν ένα βίντεο που αναφέρεται στη μαγεία της Γνώσης, τη μαγεία που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να μεταδίδει παρά την υποχρηματοδότηση και τις αντίξοες συνθήκες (https://youtu.be/-kZKE-sebUo καιhttps://youtu.be/F3pEqtikrrA)

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr