Διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις ΑΠΘ, κλοπές ΑΠΘ, ΑΠΘ, Πρυτανικές Αρχές Διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις και κλοπές στο ΑΠΘ -  SOS από τις Πρυτανικές Αρχές

Διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις και κλοπές στο ΑΠΘ -  SOS από τις Πρυτανικές Αρχές

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση προς τους φοιτητές του Ιδρύματος:

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12.2.2016 συζήτησε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών το θέμα της συνεχιζόμενης εγκληματικότητας στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι υπάρχει έξαρση συγκεκριμένων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς (διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις και κλοπές σε βάρος φυσικών προσώπων), και μάλιστα, με όξυνση των τρόπων και πρακτικών που χρησιμοποιούν οι δράστες. Η υπηρεσία φύλαξης του ΑΠΘ δεν επαρκεί αριθμητικά για την αποτροπή των κρουσμάτων κλοπών σε ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο όπως η Πανεπιστημιούπολη, αλλά δεν έχει και από το νόμο τη δυνατότητα δυναμικών παρεμβάσεων και εκδίωξης των προσώπων που διακινούν ναρκωτικά. Οι προσπάθειες των υπαλλήλων της εργολαβίας φύλαξης -που εστιάζονται στην ανάσχεση του ρυθμού αύξησης- είναι καθημερινές και συνεχείς, με νυχθημερόν περιπολίες.


Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Το πανεπιστήμιο προσπαθεί στο πλαίσιο των αριθμητικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του να διαχειριστεί το πρόβλημα. Χωρίς όμως την ουσιαστική συνδρομή της αστυνομίας, που είναι ο μόνος νόμιμος και επιχειρησιακά ικανός φορέας της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατη. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας αυτού του τύπου στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης είναι απολύτως γνωστό στις αστυνομικές αρχές. Η διοίκηση του ΑΠΘ επιζητεί έμπρακτα και συνεχώς, από την ανάληψη της θητείας της, τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης αυτών των μορφών παραβατικών περιστατικών (ναρκωτικών και κλοπών). Θα συνεχίσει σταθερά να την επιζητεί, με την υποστήριξη της Συγκλήτου και εκφράζοντας τη βούληση του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εκτός των παραπάνω, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί από την πλευρά του να αντιμετωπίσει ολιστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών, τόσο στους χώρους του όσο και στην κοινωνία της πόλης, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμοθετημένους φορείς πρόληψης και υποστήριξης, όπως το ΚΕΘΕΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Σύγκλητος προχώρησε (στην τελευταία συνεδρίασή της) σε ανασύσταση της επιτροπής μελέτης του θέματος των ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο. Η επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει τρόπους χειρισμού του θέματος και αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό της πρόσβασης στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και έχει είσοδο σε κομβικό σημείο εντός της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το Παιδικό Κέντρο.

Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας παρακαλούνται να αναφέρουν άμεσα στο κέντρο αναφοράς της υπηρεσίας φύλαξης (που λειτουργεί εδώ και χρόνια αδιαλείπτως, όλες τις ώρες του 24ώρου και όλες τις μέρες, στο Θυρωρείο του κτιρίου Διοίκησης) κάθε κρούσμα ή απόπειρα που αντιλαμβάνονται. Η κλήση του τηλεφωνικού αριθμού ενημέρωσης της υπηρεσίας φύλαξης (2310-99-6100), για κάθε έκτακτο περιστατικό, θα πρέπει να είναι η πρώτη και άμεση κίνηση όλων.

Παρακαλούμε να καταχωρίσετε τον αριθμό 2310-99-6100 στο κινητό σας και να τον καλείτε άμεσα για οποιοδήποτε περιστατικό εντοπίζετε στους χώρους του ΑΠΘ αλλά και στα κτίρια και τις μονάδες του ΑΠΘ που βρίσκονται εκτός Πανεπιστημιούπολης.

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr