Φοιτητής του ΑΠΘ καταγγέλλει τους καθηγητές της Νομικής για την ανακοίνωση υπέρ του «Ναι» Φοιτητής του ΑΠΘ καταγγέλλει τους καθηγητές της Νομικής για την ανακοίνωση υπέρ του «Ναι»

Φοιτητής του ΑΠΘ καταγγέλλει τους καθηγητές της Νομικής για την ανακοίνωση υπέρ του «Ναι»

Την αντίθεσή του στην κίνηση των καθηγητών της Νομικής Σχολής να πάρουν ανοιχτά θέση σχετικά με το δημοψήφισμα και να εκδώσουν ανακοίνωση υπέρ του «ΝΑΙ», και μάλιστα μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής του δικτύωσης του πανεπιστημίου εκφράζει ένας φοιτητής του ΑΠΘ, μέσω ανοιχτής επιστολής του.

«Θεσμοί όπως τα πανεπιστήμια πρέπει να κρατούν μια ουδέτερη στάση και να προωθούν την λογική και την ψυχραιμία, και όχι να συντάσσονται με μια συγκεκριμένη θέση, χρησιμοποιώντας μάλιστα επιχειρηματολογία φόβου», επισημαίνει στην επιστολή του, και καλεί «τις αρχές του πανεπιστημίου να ξεκαθαρίσουν πως το πανεπιστήμιο δεν παίρνει επισήμως θέση στο ζήτημα και να ζητήσουν συγγνώμη για την εντελώς λάθος επιλογή της δημοσίευσης αυτής».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του φοιτητή

Ανοιχτή Επιστολή: ΑΠΘ και Δημοψήφισμα

Χθες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προώθησε μέσω της ιστοσελίδας του και των μέσων κοινωνικής του δικτύωσης μια δήλωση ορισμένων καθηγητών σχετικά με το δημοψήφισμα. Η δήλωση αυτή υποστηρίζει ξεκάθαρα την επιλογή του ναι, με το γνωστό επιχείρημα ναι για να μείνουμε στην Ευρώπη, όχι ή για να μην έρθει η εξαθλίωση. 

Δεν θέλω να σταθώ στην επιχειρηματολογία ή την γενικότερη θέση των καθηγητών σε αυτό το ζήτημα - όλοι και όλες μπορούν και είναι απόλυτα θεμιτό να έχουν την άποψή τους. 

Παρόλα αυτά, το να δημοσιεύεται η θεση αυτή από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του πανεπιστημίου δείχνει πως το πανεπιστήμιο δεν παραμένει ουδέτερο, όπως οφείλει, αλλά περνά μια συγκεκριμένη πολιτική θέση. Και βεβαίως, πολλαπλά μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν αυτή την ανακοίνωση ως θέση είτε του πανεπιστημίου είτε του συνόλου των καθηγητών του, αν και υπογράφεται μόνο από ορισμένους καθηγητές της νομικής. 

Πιστεύω πως σε τέτοιες ευαίσθητες στιγμές, θεσμοί όπως τα πανεπιστήμια πρέπει να κρατούν μια ουδέτερη στάση και να προωθούν την λογική και την ψυχραιμία, και όχι να συντάσσονται με μια συγκεκριμένη θέση, χρησιμοποιώντας μάλιστα επιχειρηματολογία φόβου.

Παρακαλώ τις αρχές του πανεπιστημίου να ξεκαθαρίσουν πως το πανεπιστήμιο δεν παίρνει επισήμως θέση στο ζήτημα και να ζητήσουν συγγνώμη για την εντελώς λάθος επιλογή της δημοσίευσης αυτής.

Η ανακοίνωση (επίσης επισυνάπτεται το δελτίο τύπου): http://www.auth.gr/news/press/19043 

Και στο Facebook: https://www.facebook.com/Aristoteleio/posts/873281076042915

Ανδριανός Παππάς, Φοιτητής ΑΠΘ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr