ΑΠΘ: Την αντίθεσή του στο άρθρο 296 δηλώνει το Τμήμα Δασολογίας

Την αντίθεσή του στο άρθρο 296 δηλώνει το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ

«Είμαστε πλήρως αντίθετοι με το άρθρο 296 του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», τονίζει το Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ.

Την αντίθεσή τους με το άρθρο 296 του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζει με ψήφισμά του, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.


Σημειώνεται πως το άρθρο, αφορά τη συγχώνευση-απορρόφηση ΝΠΔΔ από τα ΑΕΙ, δυνάμει της παραγράφου 3 του οποίου το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται-απορροφάται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστάμων Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν, με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Παιδείας, από το δημόσιο βάσει του Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356/1934) κατά νομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρώτιστο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείρισή τους, σε εφαρμογή αρχών πρότυπης δασοπονίας στην Χώρα», όπως αναφέρουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο «αιφνιδιαστικά», λίγο πριν τη συζήτηση και ψήφιση, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπήρχε στο κείμενο της διαβούλευσης.

Αναλυτικά το ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την 29/21-7-2022 συνεδρία της, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκφράσει δια του παρόντος: 

Την πλήρη αντίθεσή της στα όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο 296 του Νόμου 4957/2022 ‘Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ’, που αφορά τη συγχώνευση-απορρόφηση ΝΠΔΔ από τα ΑΕΙ, δυνάμει της παραγράφου 3 του οποίου το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται- απορροφάται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο αιφνιδιαστικά και λίγο πριν την εισαγωγή του προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει στο κείμενο της διαβούλευσης για το Νόμο χωρίς να υπάρχει σχετική αιτιολογική έκθεση, και χωρίς να ενημερωθεί το Τμήμα και να ζητηθεί η γνωμοδότησή του. 

Τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστάμων Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν, με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Παιδείας, από το δημόσιο βάσει του Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356/1934) κατά νομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρώτιστο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείρισή τους, σε εφαρμογή αρχών πρότυπης δασοπονίας στην Χώρα.

Το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) ιδρύθηκε ως αυτοτελές ΝΠΔΔ βάσει του Ν. 1881 το 1951 (ΦΕΚ 210/1951, τ. 1ο ), υπαγόμενο στον έλεγχο και εποπτεία του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των δύο κατά νομή παραχωρηθέντων δημοσίων δασών και την ικανοποίηση των στόχων που περιγράφονται στον παραπάνω Ν. 6320/1934. Το ΤΔΔΠΔ διοικείται από άμισθο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Το ΤΔΔΠΔ σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και επί 71 συναπτά έτη έχει συνεισφέρει στην άρτια πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών/τριων της δασολογικής επιστήμης και στην εφαρμογή προηγμένων μεθόδων δασοπονίας που ενισχύουν και τους τοπικούς παραδασόβιους πληθυσμούς. Το ΤΔΔΠΔ είναι αυτάρκες και η λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δε έσοδά του προέρχονται κυρίως από την πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δύο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr