Τι θα παρουσιάσει το ΑΠΘ στην 85η ΔΕΘ

Τι θα παρουσιάσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην 85η ΔΕΘ

Kαινοτόμες τεχνολογίες που «γεννήθηκαν» στα πανεπιστημιακά εργαστήρια την περίοδο της πανδημίας, εφαρμογές ψηφιακής υγείας, συστήματα ρομποτικής και Διαδικτύου των πραγμάτων (IoΤ), εκθέματα και και πρωτότυπες κατασκευές που δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες, παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον εκθεσιακό χώρο Akademia (Περίπτερο 14, stands 1 και 15). 

Παράλληλα στον χώρο παρουσιάσεων του περιπτέρου Akademia έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις όπου -μεταξύ άλλων- θα παρουσιαστούν: το Πρόγραμμα Erasmus+ KA3,  το SILC-Silk Road Local Culture , Στρατηγικές διαχείρισης των υποδομών αστικού πρασίνου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία, το Conect4children (c4c)-  ενα ευρωπαϊκό δίκτυο παιδιατρικών κέντρων για καλύτερα φάρμακα και εμβόλια στα παιδιά , η Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων FoodOmicsGR, η Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR και το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα EPICUR Virtual Campus Learning Platform.


«Μέσω της συμμετοχής στη ΔΕΘ  στοχεύουμε να φέρουμε το Αριστοτέλειο ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία, να αναδείξουμε έτι περαιτέρω το πολύπλευρο έργο της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας και να συμβάλουμε στη σύνδεσή του με την οικονομία και το παραγωγικό σύστημα της χώρας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. 

Οι εφαρμογές και τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν στο περίπτερο του ΑΠΘ:

SpaceDot

Η ερώτηση «Πώς επιδρούν οι συνθήκες του διαστήματος στον άνθρωπο» που αφορά τις επανδρωμένες αποστολές για την εξερεύνηση του διαστήματος  παραμένει. Για να απαντήσει σε αυτό η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ κατασκευάζει ένα βιολογικό εργαστήριο «σε σμίκρυνση», σε μέγεθος 30 x 10 x 10 εκ., στοχεύοντας στη μελέτη της επίδρασης των αφιλόξενων συνθηκών του διαστήματος σε κύτταρα παρεμφερή με τα ανθρώπινα.

ViTER

H συσκευή ονομάστηκε “ ViTER” από το Virus Terminator και είναι μία ελαφριά συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας, συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα. Δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με σκοπό την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον SARS-CoV-2. Η μάσκα ενδείκνυται και σε πολλές άλλες ειδικότητες και επαγγέλματα που απαιτούν προστασία των εργαζομένων από ιούς και αερομεταδιδόμενα νοσήματα.

TekTrain - ΣΥΤΗΕΣ - Remedes

TekTrain - Εκπαιδευτική ρομποτική με χρήση τεχνολογιών Internet of Things. Είναι ένα έργο εκπαιδευτικής ρομποτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν δύο κύρια προϊόντα: το ρομπότ TekTrain, το οποίο διαθέτει πληθώρα αισθητήρων και ενεργοποιητών και μία πλατφόρμα νέφους, που προσφέρει δυνατότητες ψηφιακής διαχείρισης της τάξης από τους εκπαιδευτικούς και εκμάθηση εννοιών ρομποτικής/μαθηματικών/φυσικής από τους μαθητές, με χρήση γραφικού προγραμματισμού ρομποτικών εφαρμογών.

ΣΥΤΗΕΣ - Σύστημα υποστήριξης τρίτης ηλικίας με έξυπνες συσκευές. Το έργο ΣΥΤΗΕΣ έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου βοηθού με όνομα ELSA, ικανού να βοηθά τους ηλικιωμένους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών υγείας και ενημέρωσης/διασκέδασης. Επιπρόσθετα, έχει υλοποιηθεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την κατασκευή και διαχείριση εφαρμογών από προγραμματιστές και τη διαχείριση των συσκευών ELSA (εγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών) από τους φροντιστές/υπευθύνους των ηλικιωμένων.

REMEDES - Σύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών που ενεργοποιούνται παράγοντας φως κάποιου χρώματος ή ήχο και απενεργοποιούνται όταν κάποιος περάσει το χέρι ή το πόδι του από την πάνω πλευρά τους. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία διαφορετικών ασκήσεων, κατάλληλων για αποτίμηση αθλητικών επιδόσεων ή εντοπισμό ιατρικών/ψυχολογικών παθήσεων.

17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας  

Ύστερα από μακρόχρονη έρευνα διδασκόντων και φοιτητών του ΑΠΘ, παρουσιάζεται στο κοινό η ανέκδοτη ιστορία του άξονα της Αριστοτέλους, ενός εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης, που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το αποτέλεσμα της έρευνας, έπειτα από διαγωνισμό του ΥΠΕΝ και με την πολύτιμη στήριξη του ΑΠΘ και της ΔΕΘ, αποτέλεσε τον πυρήνα συγκρότησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας. Για πρώτη φορά, διδάσκοντες του ΑΠΘ επιμελήθηκαν εθνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής. Η προβολή της στο περίπτερο του Πανεπιστημίου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης πρωτότυπου ερευνητικού πολιτιστικού έργου.

Aristotle Racing Team - ART

Η ART σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula από το 2006, προσφέροντας σε δεκάδες φοιτητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που μαθαίνουν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η ομάδα χρησιμοποιεί λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για προσομοιώσεις, σύνθετα και εξειδικευμένα υλικά, 3D Printing για εφαρμογές του κινητήρα, συνδυάζοντας έτσι ένα μεγάλο τεχνολογικό φάσμα. Τέλος, η ART έχει άμεση επαφή με όλη την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- καθώς τα αγωνιστικά μονοθέσια της ομάδας δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τη συνεχή στήριξη και εμπιστοσύνη των χορηγών της ομάδας, ενώ πλέον έχει γίνει γνωστή σε σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας (ThessHF και MyAlgos)

Το Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ προωθεί καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα στο πλαίσιο κλινικών μελετών στην περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης της COVID-19 οι εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ThessHF και MyAlgos που αφορούν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή αντίστοιχα. Ακόμη, έχει αναπτυχθεί ένας ειδικός αλγόριθμος πρόβλεψης παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής που βασίζεται στις αρχές τεχνητής νοημοσύνης.

Φορητή συσκευή βιοαισθητήρα για διαγνωστικά τεστ με έξυπνη διασύνδεση

Είναι αναμφισβήτητη η αξία των διαγνωστικών τεστ που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό. Η συσκευή είναι οικονομική, φορητή, δίνει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο (15 λεπτά) και μπορεί να ενημερώνει μέσω διαδικτύου τον θεράποντα ιατρό ή τον φροντιστή των χρηστών. Η προσέγγισή μας συνδυάζει βιοχημεία, ηλεκτροχημεία, ηλεκτρονική και τεχνολογίες διαδικτύου.

ARISTURTLE

“ Aristotle University Racing Team Electric” ή αλλιώς “ Aristurtle” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα και αυτόνομα αγωνιστικά μονοθέσια. Η ομάδα συμμετέχει στους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student απέναντι σε κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο. Υπάγεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά γενικά αποτελείται από ένα σύνολο φοιτητών προερχόμενων από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου. Όραμα της ομάδας αποτελεί η έμπρακτη εφαρμογή των ακαδημαϊκών γνώσεων των φοιτητών, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μελών.

ProgHRC

Το ProgHRC έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο προγραμματισμού ρομπότ, επιτρέποντας στην παραγωγική βιομηχανία να διδάσκει στα ρομπότ πώς να συσκευάζουν προϊόντα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθό που μπορεί να μαθαίνει από τον άνθρωπο πολύ εύκολα και γρήγορα. Το project χρηματοδοτείται από το Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ενώ μόλις προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας NextStage.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr