Καθηγητής ΑΠΘ: Ο ανεμβολίαστοι να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς περιορισμούς

Καθηγητής ΑΠΘ: Ο ανεμβολίαστοι να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς περιορισμούς

«Βρέθηκα σε δύο νησιά το φετινό καλοκαίρι και κυριολεκτικά η μάσκα και τα μέτρα προστασίας αποτελούσαν… άγνωστη λέξη» λέει ο καθηγητής Γιάννης Κιουμής.

Ένα πάρα πολύ οδυνηρό φθινόπωρο θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία αναφορικά με τον κορονοϊό, σε περίπτωση που η χαλαρότητα των πολιτών σε σχέση με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, που παρατηρείται στις διακοπές, συνεχιστεί και μετά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.


Ο καθηγητής επισήμανε ότι η πολύ χειρότερη εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία το φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον περσινό οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα που είναι υπερβολικά μεταδοτική αλλά και στη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

«Τον περσινό Αύγουστο είχαμε να αντιμετωπίσουμε το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού λίγο τροποποιημένο. Στη συνέχεια ήρθε η βρετανική μετάλλαξη και τώρα η Δέλτα, η οποία είναι 100% περισσότερο μεταδοτική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Η μετάδοση του ιού γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και όσοι νοσήσουν, έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Ουσιαστικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καινούργιο ιό», είπε ο Γιάννης Κιουμής.  

Ο καθηγητής κατέκρινε τη μεγάλη χαλαρότητα των πολιτών, αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας:

«Βρέθηκα σε δύο νησιά το φετινό καλοκαίρι και κυριολεκτικά η μάσκα και τα μέτρα προστασίας αποτελούσαν… άγνωστη λέξη. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στα αεροπλάνα η επίβλεψη των αεροσυνοδών χαρακτηριζόταν από μία έως και προκλητική χαλαρότητα. Δεν υπήρχε η απαραίτητη αυστηρότητα στη χρήση των μασκών, ενώ, όποιος ήθελε, άνοιγε τον εξαερισμό, παρ’ όλο που αυτό απαγορεύεται εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό. Αν η λογική αυτή στη συμπεριφορά μας συνεχιστεί και μετά τη μαζική επιστροφή μας στα αστικά κέντρα, θα ζήσουμε ένα πάρα πολύ οδυνηρό φθινόπωρο. Μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να μη φτάσει στα επίπεδα του χειμώνα, επειδή πλέον έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και πολλά άτομα που νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, όμως, το νούμερο των θανόντων δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε γι’ αυτό».

«Όχι» σε νέο lockdown 

Δε θα έχει αποτελεσματικότητα ένα νέο lockdown, σύμφωνα με τον καθηγητή, αφού οι πολίτες έχουν κουραστεί και το μόνο που θα καταφέρναμε, θα ήταν να πληγούν οικονομικοί κλάδοι. Στον αντίποδα, ο καθηγητής του ΑΠΘ τάσσεται υπέρ των μέτρων που προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή συναναστροφή με κόσμο.

«Τα μέτρα στο εξής πρέπει να έχουν αυτήν τη στόχευση. Ο ανεμβολίαστοι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς περιορισμούς. Είναι γελοίο και απατηλό το επιχείρημα "όχι στο διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων". Η ίδια η φύση προκαλεί διαχωρισμούς. Όσοι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού, επειδή έρχονται σε συνάφεια και επαφή με πολύ κόσμο, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Διαφορετικά, θα πρέπει να πάρουμε την οδυνηρή απόφαση να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και κυρίως να πεθαίνουμε με τον κορονοϊό», πρόσθεσε.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr