Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης: Συλλογή τροφίμων και ειδών υγιεινής για τους πυρόπληκτους

Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης: Συλλογή τροφίμων και ειδών υγιεινής για τους πυρόπληκτους

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης δείχνουν αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, προχωρούν σε συλλογή τροφίμων και ειδών υγιεινής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στις οικογένειές τους και τους κατοίκους των περιοχών που αυτές τις μέρες πλήττονται από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα όλους όσοι δίνουν τη μάχη με τις φλόγες κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Καλούμε τους φοιτητές του συλλόγου μας να συνδράμουν με όλους τους τρόπους τους πληγέντες και να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των αναγκαίων μέσων αντιπυρικής προστασίας. 

Για μία ακόμη φορά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, οι φοιτητές και οι οικογένειες μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Τέτοιο σχέδιο απαιτείται και για τις φοιτητικές πανεπιστημιουπόλεις και εστίες όπου η πλήρης εγκατάλειψη τίς καθιστά πιθανές εστίες πυρκαγιάς με τα ξερόχορτα και τους κορμούς να μαζεύονται με τον σωρό.

Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία των δασών με την πρόσληψη και αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να χτιστούν υποδομές, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας! 

Είναι οι χιλιάδες άνεργοι απόφοιτοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση με ευθύνη της κυβέρνησης!

Είναι οι καινοτόμες προτάσεις ερευνητικών ομάδων για την αξιοποίηση των drones στην αντιπυρική προστασία που μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Αυτή η πραγματικά καινοτόμα έρευνα δεν είναι “επιλέξιμη” από το κράτος και τις επιχειρήσεις. 

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που θυσιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους αφού θεωρεί “κόστος” την αντιπυρική προστασία και εμπορευματοποιεί ακόμα και τα δάση! Άλλωστε οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και από τις ολέθριες συνέπειές τους είναι ακόμα νωπές. 

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε: 

• Με ευθύνη των Ιδρυμάτων να υπάρξει άμεση καταγραφή των φοιτητών που πλήττονται από τις πυρκαγιές και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συμμετοχή τους στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Να τους δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στο ύψος των αναγκών.

• Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Προχωράμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για την στήριξη των πυροπληκτων στα γρασίδια της φιλοσοφικής την Δευτέρα και την Τρίτη 9-10/8 από τις 11.00 έως τη 13.00.

Συγκεκριμένα η συλλογή αφορά:

τρόφιμα (φρυγανιές, μπισκότα, κρουασάν, γάλα εβαπορέ και βρεφικό, νερά, κονσέρβες, χυμοί)

τροφές για ζώα

 είδη υγιεινής ( χαρτί υγείας, αντισηπτικά, σαπούνια, βαμβάκι, πάνες, σερβιέτες) φαρμακευτικά είδη (παυσίπονα, αλοιφές εγκαυμάτων, pulvo).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr