Σε αδιέξοδο το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω του διπλασιασμού του αριθμού πρωτοετών φοιτητών εξαιτίας των μετεγγραφών, αφού οι υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές (αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηριακών ασκήσεων) παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης 180 μόνο φοιτητών, ενώ το υπάρχον εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας της αφυπηρέτησης πολλών μελών ΔΕΠ και της μη πρόσληψης νέου μέλους από το 2010. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τη συνεχιζόμενη ελλιπή χρηματοδότηση, υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού μέλη ΔΕΠ χωρίς την απαιτούμενη γνώση καλούνται να υποστηρίξουν εκπαιδευτικά μη συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Διαβάστε το Ψήφισμα

«Η Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Τμήμα από την πρόσφατη αλλαγή των προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών. Αξίζει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η αλλαγή αυτή είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των εγγραφόμενων φοιτητών σχεδόν κατά 100%, αφού στους ήδη εγγεγραμμένους 225 φοιτητές/φοιτήτριες αναμένονται να εγγραφούν -μέσω των μετεγγραφών- περίπου άλλοι 200.


Το μέτρο αυτό οδηγεί το Τμήμα μας σε ουσιαστικό αδιέξοδο, αφού οι υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές (αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηριακών ασκήσεων) παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης 180 μόνο φοιτητών, ενώ το υπάρχον εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας της αφυπηρέτησης πολλών μελών ΔΕΠ και της μη πρόσληψης νέου μέλους από το 2010.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τη συνεχιζόμενη ελλιπή χρηματοδότηση, υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού μέλη ΔΕΠ χωρίς την απαιτούμενη γνώση καλούνται να υποστηρίξουν εκπαιδευτικά μη συναφή γνωστικά αντικείμενα. Επισημαίνεται ότι οι συνέπειες αυτής της υπερβολικής αύξησης σε μετεγγραφόμενους φοιτητές, ακόμη και αν δεν επαναληφθεί κατά τα επόμενα χρόνια, δεν περιορίζονται στο πρώτο έτος σπουδών αλλά επεκτείνονται και στα επόμενα 4-6 χρόνια, έως δηλαδή την περάτωση των σπουδών τους.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς μέσω της διασφάλισης των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού.

Ειδικότερα, αυτό μπορεί να γίνει εάν:

-Αποπερατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το ημιτελές κτίριο του Τμήματος Γεωπονίας στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ.

-Ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό (διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό), με διαδικασίες όπως η άμεση προκήρυξη των θέσεων ΔΕΠ που εκκρεμούν από το 2009.

-Ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη βελτίωση των υπόλοιπων υποδομών του Τμήματος και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών για την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απόκτηση πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ευελπιστούμε στην άμεση υλοποίηση των αιτημάτων αυτών από την Πολιτεία, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα των σπουδών που παρέχει το Τμήμα μας και να συνεχίσει να συγκαταλέγεται στα καλύτερα Γεωπονικά Τμήματα ανά τον κόσμο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr