ΑΠΘ: Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΠΘ: Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Έδρα Jean Monnet «Θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης: Δημοκρατία, Θεσμοί και Πολιτικές» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει τριήμερο διεθνές θερινό σχολείο, με θέμα «Η νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2021.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «στόχος του θερινού σχολείου είναι να εξετάσει το ολοένα και πιο ζωτικό θέμα της νομιμοποίησης των αποφάσεων και πολιτικών της ΕΕ, τα προβλήματα που δημιουργεί η αντίληψη ότι πολλές ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν διαθέτουν επαρκή λογοδοσία και τους παράγοντες ενίσχυσής της.


Οι ομιλητές θα αναλύσουν τις έννοιες της νομιμοποίησης, της λογοδοσίας και της δημοκρατίας ενώ θα αναφερθούν και στις μεθόδους για πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ως εργαλείο πολιτικής νομιμοποίησης.

Η επερχόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και η άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία διαβούλευσης θα αποτελέσει βασικό θέμα των συζητήσεων. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη συλλογιστική πίσω από την απροθυμία των πολιτών απέναντι σε πολιτικές της ΕΕ και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας απάντησης απέναντι στο ζήτημα».

Το τριήμερο θερινό σχολείο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom. Η παρακολούθησή του είναι δωρεάν. Παράλληλα, οι εργασίες του θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Έδρας: https://eudem.polsci.auth.gr/summer-schools/eu-legitimacy/.
 
Το πλήρες πρόγραμμα του θερινού σχολείου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Έδρας: https://eudem.polsci.auth.gr/summer-schools/eu-legitimacy/#program.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr