Κινητοποίηση μεταπτυχιακών φοιτητών Οδοντιατρικής του ΑΠΘ στην κεντρική είσοδο της σχολής

Κινητοποίηση μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ στην κεντρική είσοδο της σχολής

Εξαιτίας της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, έχει επέλθει διακοπή της κλινικής και εργαστηριακής μας άσκησης για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος και του προηγούμενου εξαμήνου, επιπρόσθετα της απώλειας δύο μηνών στο θερινό εξάμηνο του 2020. Η ολοκλήρωση των σπουδών μας όμως  βασίζεται στην κλινική και εργαστηριακή εξάσκηση μας. Με άλλα λόγια η διεκπεραίωση μόνο των θεωρητικών μαθημάτων εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς την ταυτόχρονη εφαρμογή τους σε πρακτικό επίπεδο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί και δεν μας εξοπλίζει με τις γνώσεις που χρειαζόμαστε και που είναι απαραίτητο να μας παρέχονται, αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι φοιτητές της Οδοντιατρικής ΑΠΘ και τονίζουν πως "δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία έκπτωση στην ποιότητα των σπουδών μας".

"Μέχρι στιγμής, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων τελειόφοιτων φοιτητών του α’ κύκλου (προπτυχιακών σπουδών) όσον αφορά την σχολή μας. Δεν είναι όμως αντικειμενικό να παραμένει κλειστός ο β’ κύκλος σπουδών και να καθυστερείται παραπάνω η κλινική μας άσκηση, γιατί:


  1. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα για το πως να λειτουργούν οι πανεπιστημιακές καθώς και οι ιδιωτικές οδοντιατρικές κλινικές, με ασφάλεια στις συνθήκες της πανδημίας. Συγκεκριμένα σε χώρες του εξωτερικού οι οδοντιατρικές σχολές μετά το πρώτο κύμα παραμένουν ανοιχτές και λειτουργούν με κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του SARS-CoV-2.
  2. Η λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μας είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των προπτυχιακών κλινικών, καθώς συνεπικουρούμε στην επίβλεψη των προπτυχιακών φοιτητών και συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση πιθανών συμβαμάτων κατά την θεραπεία των ασθενών τους.
  3. Η κλινική άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών (Μανδαλίδειο κτίριο της Οδοντιατρικής Α.Π.Θ.) έχει εκτιμηθεί πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις καθαρισμού αέρα , σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΟΔΥ. Παρόλα αυτά λόγω κολλημάτων στην διαδικασία ελέγχου, δεν έχουμε συμπεριληφθεί στην σχετική ΚΥΑ όπως έγινε για την επανέναρξη των κλινικών των τελειόφοιτων του α’ κύκλου σπουδών.
  4. Όντας επαγγελματίες οδοντίατροι, συνεπώς επαγγελματίες παροχής υγείας και περίθαλψης, είμαστε πολύ καλοί γνώστες της τήρησης των κανόνων υγιεινής.
  5. Πολλοί ασθενείς ενδέχεται να μην συνεχίσουν την θεραπεία τους μαζί μας, διότι αναγκάστηκαν να συνεχίσουν ιδιωτικά. Δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να τους εξυπηρετήσουμε ούτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “maltreatment”). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ασθενείς και θα υπάρχει δυσκολία στην εύρεση εκ νέου περιστατικών.
  6. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα κάθε εξάμηνο, χωρίς μέχρι στιγμής να μας έχει ανακοινωθεί κάποια ουσιαστική ελάφρυνσή, παρόλο τον αποκλεισμό μας από τη σχολή.

Για την ασφαλή λειτουργία τόσο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όσο και του προπτυχιακού, απαιτούνται επάρκεια ΜΑΠ και δωρεάν παροχή τους σε όλους τους χώρους, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε φοιτητές, εργαζόμενους και ασθενείς για την ιχνηλάτηση του ιού, επαρκής εξαερισμός, πρόληψη του συνωστισμού σε κλινικές, περισσότερες οδοντιατρικές έδρες.

Όπως μας έχει γνωστοποιηθεί η σχολή μας βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία, για εξωστρέφεια και έρευνα για επιχειρηματικούς ομίλους μέσα στα πανεπιστήμια, χωρίς να δείχνει οποιαδήποτε πρόνοια για τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες. Η σχολή χρειάζεται άμεσα αυξημένη κρατική χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφή απάντηση από πουθενά. 

Για αυτούς του λόγους ζητάμε:

Άμεση ένταξη των μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων στην σχετική ΚΥΑ και επανέναρξη των κλινικών και εργαστηρίων μας  με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας-σταδιακή επανεκκίνηση του α’ και β’ κύκλου σπουδών.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του τμήματος στο ύψος των αναγκών με σκοπό την πρόσληψη μελών ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού, αναβάθμιση και επέκταση των κλινικών, ώστε να αντιστοιχίζονται στις σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Απαλλαγή των μεταπτυχιακών φοιτητών από δίδακτρα για τα εξάμηνα που δεν πραγματοποιείται δια ζώσης εκπαίδευση και κλινική άσκηση.

Παράταση της κλινικής μας άσκησης χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να ολοκληρωθεί εξολοκλήρου η προβλεπόμενη κλινική μας εκπαίδευση.

Οικονομική αποζημίωση ενοικίου (είτε με απαίτηση μείωσης είτε με χορήγηση φοιτητικού επιδόματος ενοικίου), όπως ζητήθηκε και από προπτυχιακούς φοιτητές."

Στην κινητοποίησή τους εκδήλωσε τη στήριξή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Γεωλογικού ΑΠΘ με σχετική απόφαση της συνέλευσής του.

Οι φοιτητές αποφάσισαν τη συμμετοχή με πανό στο αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι στις 13.00, στο άγαλμα Βενιζέλου."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr