Την επιστροφή στις αίθουσες ζητούν οι διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Την επιστροφή στις αίθουσες ζητούν οι διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Οι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ καταδικάζουν τα επεισόδια στο ΑΠΘ, ζητούν την κατάργηση του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το Πανεπιστήμιο τους το οποίο τις τελευταίες ημέρες τελεί υπό «αστυνομική επιτήρηση». Επιπλέον, ζητούν την άμεση και σταδιακή επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και την επιστροφή μας στις αίθουσες και στα εργαστήρια με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών όρων.

Με ομόφωνο ψήφισμα, οι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, καταδικάζουν την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου.


Οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου ζητούν να καταργηθεί στην πράξει ο νέος νόμος 4777/2021 για τα ΑΕΙ αφού, όπως λένε,  υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς το σε επιτηρούμενη ιδιωτική επιχείρηση.

Επιπλέον ζητούν την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του Πανεπιστημίου, την άμεση και σταδιακή επαναλειτουργία του Ιδρύματος, καθώς και την παύση της δίωξης και την απαλλαγή από τις κατηγορίες όλων των φοιτητριών και φοιτητών που έχουν συλληφθεί στα γεγονότα του τελευταίου μήνα.

Η ανακοίνωση των διδασκόντων

Οι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος (17/3/2021), καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων (της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας ΕΚΑΜ και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ΟΠΚΕ) στο Πανεπιστήμιο κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου.

Η επιχείρηση αυτή ήταν στην ουσία άσκοπη, καθώς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ήδη είχαν ανακοινώσει τη λήξη της κατάληψης.

Στόχος της, επομένως, ήταν να επικυρώσει την καταστολή ως απάντηση στα αιτήματα των φοιτητών/φοιτητριών και των εργαζομένων του ΑΠΘ και να εδραιώσει την αστυνομική δύναμη εντός του χώρου του Πανεπιστημίου το οποίο, όπως ενημερωθήκαμε, τελεί υπό «αστυνομική επιτήρηση».

Τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες των πρυτανικών αρχών οι οποίες όφειλαν να εξαντλήσουν όλα τα μέσα πειθούς και διαλόγου και να αποτρέψουν την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τη σύλληψη των φοιτητών και φοιτητριών μας. 

Σε συμφωνία με την πρόσφατη απόφαση του ΕΣΔΕΠ (9/3/2021), ζητούμε:

  • την κατάργηση στην πράξη του νόμου 4777/2021. Θεωρούμε ότι ο νόμος υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς το σε επιτηρούμενη ιδιωτική επιχείρηση, αλλοιώνει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών και δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των σπουδών για όσες και όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους νέους όρους φοίτησης. Παράλληλα, διαμορφώνει ένα αντιδημοκρατικό τοπίο ελέγχου και αστυνόμευσης το οποίο θέτει υπό απειλή την ελευθερία της επιστημονικής και καλλιτεχνικής έρευνας, τη διακίνηση των ιδεών και τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες τόσο για την ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου όσο και για την καλλιτεχνική δημιουργία.
  • την άμεση και σταδιακή επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και την επιστροφή μας στις αίθουσες και στα εργαστήρια με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών όρων.
  • την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του Πανεπιστημίου.
  • την παύση της δίωξης και την απαλλαγή από τις κατηγορίες όλων των φοιτητριών και φοιτητών που έχουν συλληφθεί στα γεγονότα του τελευταίου μήνα, μεταξύ αυτών και μιας φοιτήτριας του Τμήματός μας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr