Η Πρυτανεία του ΑΠΘ για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο

Για αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κάνουν λόγο οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε επιστολή που έστειλαν στα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος, μετά τη σημερινή κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης.

Οι πρυτανικές αρχές διαβεβαιώνουν τα μέλη ΔΕΠ για την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίαιης κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων και κτιρίων διοικητικών υπηρεσιών, «τις βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και των εισόδων, τις βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, τους χυδαίους προπηλακισμούς και τις ομηρίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες», οι οποίες «συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου» και «προβαίνουν σε αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, των ανθρώπων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη».


Επισημαίνοντας ότι η άσκηση διοίκησης συνεπάγεται την ευθύνη «να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία και την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματός μας», οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν: «Με συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της κοινότητάς μας και τις θεσμικές διαδικασίες των οργάνων του Πανεπιστημίου μας. Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη». Δεσμεύονται δε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «στην κατεύθυνση της περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής» μη επιτρέποντας «καμιά άλλη προσβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από οποιαδήποτε ομάδα επιχειρήσει με τη βία να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του».

«Η απεργία είναι σεβαστή όπως και η ειρηνική διαμαρτυρία και συνάθροιση. Όλες αυτές οι εκφράσεις διαμαρτυρίας εφόσον προέρχονται από νόμιμες και συλλογικές διαδικασίες, είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές και αδιαπραγμάτευτες εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Η βία, όμως, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιονδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Η δέσμευσή μας είναι σταθερή. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στο μήνυμά τους.

ΒΙΝΤΕΟ: Βίαιη προσαγωγή φοιτητή στην κατάληψη της Πρυτανείας

Κατάληψη ΑΠΘ: Μπήκαν τα ΜΑΤ στην Πρυτανεία - Προσαγωγές φοιτητών (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr