ΑΠΘ: Διεκόπη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η διανομή φαγητού στην λέσχη (ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ: Διεκόπη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η διανομή φαγητού στην λέσχη

Διακόπηκε σήμερα, Τετάρτη 16/9, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η διανομή φαγητού στην λέσχη του ΑΠΘ καθώς σύμφωνα με τους φοιτητές πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν την διανομή για όσους περιμέναν στην ουρά, ως μέτρο ενάντια στις αντιδράσεις παρευρισκόμενων που διαμαρτύρονταν για τον έλεγχο πάσο και καρτών σίτισης και διεκδικούσαν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι φοιτητές οι διανομές παρέμειναν κλειστές για περισσότερο από 2 ώρες με την ουρά να συσσωρεύεται, ενώ εργαζόμενοι της λέσχης παρέμειναν κλειδωμένοι εντός του χώρου διανομών, με αποτέλεσμα όπως δηλώνουν μια εργαζόμενη να λιποθυμήσει και να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ύστερα από πολλές πιέσεις από τους παρευρισκόμενους φοιτητές οι διανομές άνοιξαν, με την Διευθύντρια ωστόσο της λέσχης να δηλώνει ότι αποτελεί "πρωτόκολλο της λέσχης" να σταματάει η διανομή όταν οποιοσδήποτε φοιτητής παρεμβαίνει στην είσοδο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:

"Σήμερα, Τετάρτη 16/9, διακόπηκε η διανομή φαγητού στην λέσχη του ΑΠΘ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Για δεύτερη, δηλαδή, συνεχόμενη μέρα η Πρυτανεία από κοινού με την εργολαβία πήραν την απόφαση να κλείσουν την διανομή για τους φοιτητές που περιμέναν στην ουρά (περισσότεροι από 100), ως εκδικητικό μέτρο ενάντια στις αντιδράσεις παρευρισκόμενων φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον έλεγχο πάσο και καρτών σίτισης και διεκδικούσαν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Οι διανομές παρέμειναν κλειστές για περισσότερο από 2 ώρες (!) με την ουρά να συσσωρεύεται, ενώ η Πρυτανεία δεν δίστασε να κλειδώσει τους εργαζόμενους της λέσχης εντός του χώρου διανομών, με αποτέλεσμα μια εργαζόμενη να λιποθυμήσει και να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο! 'Υστερα από πολλές πιέσεις από τους παρευρισκόμενους φοιτητές οι διανομές άνοιξαν, με την Διευθύντρια ωστόσο της λέσχης να δηλώνει ότι αποτελεί "πρωτόκολλο της λέσχης" να σταματάει η διανομή όταν οποιοσδήποτε φοιτητής παρεμβαίνει στην είσοδο, υπονοώντας ουσιαστικά ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο οι φοιτητές αντιδράνε.

Πρόκειται για άλλη μια αυταρχική επιλογή της Πρυτανείας του ΑΠΘ, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα έχει βαλθεί με μια σειρά από τέτοιες κινήσεις να αμφισβητήσει έμπρακτα τα κεκτημένα των φοιτητών και των Φοιτητικών Συλλόγων εντός του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να παραμείνει κλειστό το ίδρυμα, οι απονεκρωμένες σχολές αφήνουν ανοιχτό πεδίο στην Πρυτανεία του ΑΠΘ να παίρνει αυτές τις αυταρχικές επιλογές και να βάζει στο στόχαστρο κάθε κεκτημένο δικαίωμα των Φοιτητικών Συλλόγων, ξεκινώντας από τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο θα σιτίζονται ή θα στεγάζονται οι φοιτητές. Επιπλέον, η επιλογή αυτή αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι της λέσχης υπό το καθεστώς της εργολαβίας, αφού πέρα από τις ολιγόμηνες συμβάσεις, τα σπαστά ωράρια, την συνεχώς εντατικοποιημένη εργασία και την διαρκή πίεση από τους επιτηρητές-"υπεύθυνους ασφαλείας" της εργολαβίας, τώρα αναγκάζονται να κλειδώνονται στον χώρο εργασίας τους, αφού η Πρυτανεία και εργολαβία, προκειμένου να εκδικηθούν τους Φοιτητικούς Συλλόγους, δεν διστάζουν να κρατάνε τους εργαζόμενους του ιδρύματος ομήρους, όπως πολλάκις εξάλλου έχει γίνει στο κτίριο Διοίκησης όταν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούσαν να παραβρεθούν στην Σύγκλητο.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. 'Οπως απέδειξαν αντανακλαστικά και τις τελευταίες δύο μέρες, σπάζοντας τον καθεστώς τρομοκρατίας του ελέγχου στην είσοδο και απαιτώντας στην συνέχεια να ανοίξουν άμεσα οι διανομές, η σίτιση είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών και θα παραμείνει ως έχει. Πρυτανεία η οποία τολμάει να παίρνει εκδικητικά μέτρα ενάντια στις διεκδικήσεις των φοιτητών, φτάνοντας στο σημείο να αφήνει φοιτητές χωρίς φαγητό και να κλειδαμπαρώνει εργαζόμενους με την βία, δεν έχει καμία Θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο!"

Οι φοιτητές απαιτούν δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς την επίδειξη πάσο - κάρτας σίτισης και διεκδικούν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr