Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν να ανοίξουν όλες οι Σχολές άμεσα με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα

Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν να ανοίξουν όλες οι Σχολές άμεσα με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού και να ανοίξουν όλες οι σχολές, είναι το αίτημα των φοιτητών του ΑΠΘ που διαδήλωσαν στο κτίριο της πρυτανείας.

Σε κινητοποίηση στην πρυτανεία προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 11:00 το πρωί, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού και ΤΕΦΑΑ για τους όρους διεξαγωγής της εξ αποστάσεως εξεταστικής ''αφού δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα που συνάντησαν οι φοιτητές στην προηγούμενη και για να διεκδικήσουν το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία για να συνεχίσει απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία'', όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους. 


Σύμφωνα με τους ίδιους «δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα που συνάντησαν οι φοιτητές στην προηγούμενη εξεταστική».

Τι αναφέρουν οι φοιτητές:

"Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 3/9, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) στη Πρυτανεία του ΑΠΘ διεκδικώντας να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για το δια ζώσης άνοιγμα των Πανεπιστημίων εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας φοιτητών, διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι εκλεγμένοι και τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων στη συνάντηση που είχαν με τον Δ. Κωβαίο, αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ, ανέδειξαν τον αναντικατάστατο χαρακτήρα της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για την ουσιαστική γνώση, επαφή και κατανόηση των επιστημονικών τους αντικειμένων και άρα την ανάγκη να ληφθούν από το κράτος, την κυβέρνηση, τις Πρυτανικές Αρχές, τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων για όλους τους φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας λόγω της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το γεγονός ότι ο «χρόνος που κερδήθηκε» όπως ανέφεραν συνεχώς το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, «κερδήθηκε» τελικά όχι για την θωράκιση των Ιδρυμάτων απέναντι στη πανδημία αλλά για την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών με τη θέσπιση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα, μία σειρά συζητήσεις για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε αντιδραστική κατεύθυνση αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο μέσα και από τις σκέψεις για ανέγερση Εστιών με ΣΔΙΤ.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε κοινό αγώνα για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες για το ασφαλές άνοιγμα του Πανεπιστημίου με ολιγομελή τμήματα, να δοθεί οριστική λύση στο πάγιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης με ανέγερση νέων Εστιών στην ευθύνη του Πανεπιστημίου και επιδιόρθωση αυτών που ήδη υπάρχουν αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την μετακίνηση των φοιτητών με ασφάλεια με ενίσχυση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας από και προς το campus.

Από πλευράς του ο αντιπρύτανης Δ. Κωβαίος, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, μεταφέροντας και εικόνα από τη χθεσινή άτυπη Σύγκλητο του ΑΠΘ εξέφρασε την «επιθυμία» τους για ανοιχτά πανεπιστήμια χωρίς καμία δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η λύση βρίσκεται στο «μεικτό σύστημα» δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βάση των προτύπων των Ευρωπαϊκών χωρών που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί σε βάρος της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, ακόμη και για το υποτυπώδες «άνοιγμα» ορισμένων Τμημάτων για τα εργαστηριακά μαθήματα ενημέρωσε ότι προβλέπεται η ορισμένου χρόνου και όχι μόνιμη πρόσληψη για όλα τα τμήματα του ΑΠΘ μόλις περίπου 150 (!) μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων και 41 μελών ΔΕΠ, με την αναλογία δηλαδή πρόσληψης ΔΕΠ – τμήματος του Πανεπιστημίου οριακά να αγγίζει το 1 προς 1 με τις ελλείψεις να είναι πολλαπλάσιες.

Παράλληλα, άξιο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε «μια ανάσα» πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ να βλέπουν τις σπουδές τους στον «αέρα», με το ίδιο το ΑΠΘ να εκδίδει έρευνα μήνες πριν το δεύτερο κύμα της Πανδημίας για αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του Αυγούστου, ο κ. Κωβαίος ανέφερε είναι ακόμη «νωρίς» (!) για να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου γιατί οι Πρυτανικές Αρχές «δεν γνώριζαν το πως θα εξελιχθεί η πανδημία» (!).

Τέλος, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τόνισαν η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για ικανοποίηση των αιτημάτων τους σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, συνολικά για να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση και σπουδές στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στα συμφέροντα κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου που βάζουν στο «ζύγι» τις ανάγκες μας με τα κέρδη των λίγων, που επιδεικτικά μοιράζουν «δωράκια» σε εφοπλιστές, καναλάρχες, κλινικάρχες και μεγάλους επιχειρηματίες αλλά δεν βρίσκουν «ευρώ» για την κάλυψη των αναγκών των πανεπιστημίων και το ασφαλές του άνοιγμα τους."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr