Η πρώτη "έξυπνη" ελληνική στάση λεωφορείων με την βοήθεια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Η πρώτη "έξυπνη" ελληνική στάση λεωφορείων με την βοήθεια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Η πρώτη παγκοσμίως «έξυπνη στάση» με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Μπροστά στο κτίριο του δημαρχείου στις Συκιές η πρώτη εγκατάσταση της στάσης με οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά προϊόν νατοτεχνολογίας. Σίμος Δανιηλίδης: Πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές και την τεχνολογία αιχμής.

Στην παγκόσμια πρωτοπορία της αξιοποίησης της τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία, πέρασε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, καθώς έγινε ο πρώτος δήμος παγκοσμίως εγκαινιάζοντας την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς.


Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος που εξέφρασε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Εκεί, η αποστολή του δήμου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες-ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών. Ανάλογη παρουσίαση έγινε και στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο-έκθεση NANOTEXNOLOGY 2020 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, και την οποία επισκέφθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

«Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, «ανάβοντας πράσινο» στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των καινοτομιών.

Έτσι, ο κύκλος άνοιξε σήμερα με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της πρώτης «έξυπνης στάσης» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα μπροστά στο δημαρχείο στη Δ.Ε. Συκεών. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα «συστηθεί» στους πολίτες, ενώ δόθηκε η εντολή στα στελέχη της Τ.Υ. να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές

Οι εργασίες τοποθέτησης και εγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και των εκπροσώπων της εταιρίας ΟΕΤ (ORGANICELECTRONICTECHNOLOGIES) Νίκου Καραγεώργου και Μιλτιάδη Παπαδόπουλου. Να σημειωθεί ότι η εταιρία ΟΕΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι η μοναδική διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπώμενωνφωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, εκτυπώμενων οργανικών LEDs, και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες,προφυλασσόμενοι από τις UVυπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

«Με την πρώτη ‘‘έξυπνη στάση’’ που εγκαθιστούμε στο δήμο μας επιχειρούμε το πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές και την τεχνολογία αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία. Πρόκειται για εντυπωσιακά βήματα προόδου της επιστημονικής έρευνας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που αυτές σημειώνονται από ένα δικό μας Εργαστήριο κι ένα δικό μας πανεπιστήμιο, όπως είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και στην προστασία του περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, εισπράττοντας τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των νέων που «πολιόρκησαν» τη στάση κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr