Απαντήσεις για την εξεταστική ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ -Προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία

Κινητοποίηση συλλόγων φοιτητών αύριο στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Νομικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ και ΣΟΦΕΘ προχωρούν σε κινητοποίηση την Παρασκευή 08/05 στις 11:00 στην Πρυτανεία ΑΠΘ, ώστε όπως αναφέρουν, να πάρουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα "που τόσο καιρό η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις αγνοούν για τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί εξεταστική, για το τι μέτρα θα ληφθούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τι μέτρα θα παρθούν για να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές ανεξαιρέτως να δώσουν εξεταστική". Διεκδικούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή. Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη  για όλους τους φοιτητές. Ακολουθεί απόσπασμα της ανακοίνωσης τους:

«Η κυβέρνηση  αγνοεί επιδεικτικά εμάς και τις οικογένειες μας,  τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το μόνο που έχει ως τώρα «ανακοινώσει» είναι ότι «το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι»  και ότι «η τηλεκπαίδευση λειτούργησε κανονικά». Να ρωτήσει το Υπουργείο Παιδείας εμάς που περάσαμε την καραντίνα σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών με έναν υπολογιστή που έπρεπε να τον μεταχειριστούμε οι ίδιοι, τα αδέρφια μας μαθητές και οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως γονείς μας, εκείνους τους φοιτητές που έφυγαν άρον άρον από τις φοιτητικές εστίες για να προστατεύσουν την υγεία τους και δεν είχαν πρόσβαση στο internet για να συνδεθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Μέχρι και καθηγητές των Ιδρυμάτων μπορούν να βεβαιώσουν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού από τα ίδια τα Ιδρύματα που παραμένουν ως και σήμερα. 


Δεν παίρνουμε καμία απάντηση για το πως θα καλυφθεί η αναγκαία ύλη, πως θα ολοκληρωθούν και σε ποιο χρονικό διάστημα εργαστηριακά ή άλλα μαθήματα που από τη φύση τους απαιτούν δια ζώσης διδασκαλία, οι κλινικές ασκήσεις που φτάνουν σε διάρκεια εώς και ένα εξάμηνο, τι επιβάρυνση θα σημαίνει αυτό για εμάς. Οι τελειόφοιτοι δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουν πτυχίο, πρακτικάριοι δεν ξέρουμε αν θα επαναπροσληφθούμε για να συνεχίσουν την άσκηση τους, αν θα αποζημιωθούμε.

  • Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούμε οι φοιτητές και οικογένειές μας.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).
  • Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε.
  • Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές θα έχουμε εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Σε περίπτωση που για τεχνικούς ή άλλους λόγους κάποιος φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να γίνει επιμόρφωση, να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους καθηγητές ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα εργαλεία.
  • Να ανοίξουν οι φοιτητικές λέσχες με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτιζόμαστε δωρεάν.
  • Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες.
  • Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.
  • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα για όλους αυτούς που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.
  • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr