Τουλάχιστον 75 φοιτητές του ΑΠΘ αποκλεισμένοι στο εξωτερικό

Καταγγελία ΣΦΙΑΠΘ: 75 φοιτητές του ΑΠΘ αποκλεισμένοι στο εξωτερικό

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ (ΣΦΙΑΠΘ) κάνει λόγο με ψήφισμα του για αποκλεισμένους φοιτητές και φοιτήτριες ιατρικής στο εξωτερικό που αδυνατούν να επιστρέψουν έγκαιρα στη χώρα και να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη καραντίνα έως τις 25 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των εργαστηριακών μαθημάτων στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, "οι φοιτητές δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να πετάξουν, δεν ξέρουν πού θα μείνουν καθώς τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Η ευθύνη για να ληφθούν μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσει η σχολή είναι στα χέρια των αρμόδιων. Οι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν επικοινωνήσει με όλους τους φορείς αναφορικά με πτήσεις επαναπατρισμού, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση."


Ο ΣΦΙΑΠΘ ζητά να ναυλωθούν ειδικές πτήσεις, μία από κάθε χώρα και συγκεκριμένη πόλη για αρχή και να επιστρέψουν όσοι φοιτούν στο ΑΠΘ πριν τις 11 Μαΐου, καθώς και δωρεάν τεστ για όσους δεν καταφέρουν να γυρίσουν έγκαιρα και δεν μπορέσουν να βρεθούν σε καραντίνα 14 ημερών.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Φ.Σ.:

"Το ψήφισμα αυτό αφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις σπουδές τους αυτή τη στιγμή οι φοιτητές ιατρικής - και κατ’ επέκταση όσοι φοιτούν στο ΑΠΘ - που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γραμματείας, του προέδρου και των αρμόδιων της σχολής, θα πρέπει να επιστρέψουν έγκαιρα έτσι ώστε να ολοκληρώσουν 14 ημέρες καραντίνας και έως τις 25 Μαΐου να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην σχολή. Πράγμα που είναι αδύνατο, καθώς η Ελλάδα δεν επιτρέπει πτήσεις τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου.

Πέραν αυτού, φοιτητές επί πτυχίω που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν διαμένουν στην Ελλάδα, εκτός του ότι δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να πετάξουν, δεν ξέρουν πού θα μείνουν καθώς τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Η ευθύνη για να ληφθούν μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσει η σχολή είναι στα χέρια των αρμόδιων! Οι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν επικοινωνήσει με όλους τους φορείς αναφορικά με πτήσεις επαναπατρισμού, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. Αποτελεί τουλάχιστον μεγάλη αδιαφορία, να μην υπάρχει πρωτοβουλία για επιστροφή των φοιτητών εντός των χρονικών ορίων. Σοβαρό είναι και το κόστος που θα κληθούν οι φοιτητές να επωμιστούν, σε πιθανά ακριβές πτήσεις επιστροφής, αν και εφόσον υπάρξουν αυτές…

Καθώς οι φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι σε λίγες χώρες, (π.χ. βρίσκονται τουλάχιστον 75 σπουδαστές του ΑΠΘ -ιατρικής και μη- στη Γερμανία), μπορεί να βγει μια ανακοίνωση από τους αρμόδιους και να συλλεχθούν ονοματεπώνυμα και περιοχές ώστε να ναυλωθούν ειδικές πτήσεις, μία από κάθε χώρα και συγκεκριμένη πόλη για αρχή και να επιστρέψουν όσοι φοιτούν στο ΑΠΘ πριν τις 11 Μαΐου. Αυτές τις εβδομάδες η υποκρισία του ελληνικού κράτους και των φορέων έχει πάρει άλλες διαστάσεις σε όλους τους τομείς, αλλά βλέπουμε ότι και η αυτή της σχολής μας καλά κρατεί. Έχοντας δείξει μηδενικό ενδιαφέρον για το αν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν οι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό, χρηματική (πολλοί φοιτητές  δουλεύουν και έχουν χάσει τις δουλειές τους) αλλά και πρακτική (δεν υπάρχουν πτήσεις), φαίνεται για άλλη μια φορά ότι είναι πιο σημαντικό να φανεί προς την κοινωνία η ταμπέλα ενός λειτουργικού  οργανωμένου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης πάρα η φροντίδα των ιδίων των σπουδαστών του. 

Απαιτούμε:

1. πτήσεις επιστροφής από τις χώρες του εξωτερικού 

2. τεστ ώστε αν δεν καταφέρουμε να γυρίσουμε πριν τις 11 Μαΐου να μην αναγκαστούμε να διεκπερωσουμε καραντίνα 14 ημερων και να ξεκινήσουμε τις σχολές μας κανονικά στις 25 Μαΐου

3. Δωρεάν τέστ για όλους τους φοιτητές                                                                                               

4. Δωρεάν πτήσεις επιστροφής για όλους τους φοιτητές του εξωτερικού με κρατική ευθύνη"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr