Η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ αναζητά δωρητές σώματος για το μάθημα Ανατομίας

Η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ αναζητά δωρητές σώματος για το μάθημα Ανατομίας

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Να προσελκύσει άτομα που θα γίνουν δωρητές σώματος, επιχειρεί το Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, με καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί. Οι φοιτητές σήμερα κάνουν μάθημα ανατομίας σε μόλις έξι πτώματα.

Καμπάνια για τη δωρεά σώματος πραγματοποιεί το Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο και μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης πτωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τα μαθήματα ανατομίας των φοιτητών της Ιατρικής, αλλά και της Οδοντιατρικής σχολής.


Σήμερα, στα ψυγεία του Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, όπως ανέφερε στο Sputnik ο Διευθυντής, Κωνσταντίνος Νάτσης, βρίσκονται μόλις έξι πτώματα για την άσκηση των, περίπου, 480 φοιτητών Ιατρικής και Οδοντιατρικής σχολής.

Το μάθημα ανατομίας θεωρείται υψίστης σημασίας για τους φοιτητές των συγκεκριμένων σχολών.

Παλαιότερα, στο ανατομείο της Ιατρικής κατέληγαν από τα νοσοκομεία τα λεγόμενα αζήτητα πτώματα, ενώ σήμερα είναι ελάχιστα. Στην περίπτωση που υπάρξει αζήτητο πτώμα και σταλεί στο ανατομείο της Ιατρικής, τότε, με έξοδα του ανατομείου, το σώμα ταριχεύεται και κρατείται για έξι μήνες σε βαθιά κατάψυξη σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος συγγενείς.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έξι πτώματα. Υπάρχει νόμος που λέει ότι τα αζήτητα πτώματα έρχονται στο ανατομείο αλλά πλέον οι συνθήκες δεν είναι όπως παλιά όπως μεταπολεμικά που υπήρχαν αζήτητα πτώματα. Πλέον τα αζήτητα είναι πολύ λίγα», είπε στο Sputnik ο κ. Νάτσης.

Την ίδια ώρα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου η δωρεά σώματος είναι πιο διαδεδομένη, τα ανατομεία των ιατρικών σχολών έχουν τουλάχιστον 150 πτώματα.

Στο ανατομείο της Ιατρικής Σχολή του ΑΠΘ οι φοιτητές και οι καθηγητές αναγκάζονται να δουλέψουν σε ομάδες των 20 ατόμων και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάτσης, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν οι φοιτητές των τμημάτων.

Μάθημα ανατομίας στο ΑΠΘ

Εισαγωγή... πτωμάτων από άλλες χώρες

Κάποιες φορές, η Ιατρική υποχρεώθηκε να εισάγει πτώματα από άλλες χώρες, για να καλυφθεί η έλλειψη, όπως ανέφερε από την πλευρά του στο Sputnik, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή, με κόστος χιλιάδων ευρώ.

«Το ιδανικό θα ήταν σε ένα πτώμα να δουλεύουν δύο έως τέσσερις φοιτητές», ανέφερε ο κ. Δαρδαβέσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Σχολή εισήγαγε από τις ΗΠΑ μέρη σώματος πτωμάτων, όπως άκρα, ούτως ώστε οι χειρουργοί ορθοπεδικοί να εκπαιδευτούν σε κάποιες επεμβάσεις.

«Είναι πολύ ακριβή η εισαγωγή πτωμάτων. Αυτό που κάνουμε είναι, μέσω σεμιναρίων, να παίρνουμε μέλη σώματος από τις ΗΠΑ για την χειρουργική ορθοπεδική και μετά φροντίζουμε αυτά τα μέλη να αποτεφρωθούν», εξήγησε ο κ. Νάτσης.

Οι προϋποθέσεις για τη Δωρεά Σώματος

Η δωρεά σώματος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι πλέον ελάχιστα αζήτητα πτώματα καταλήγουν στο ανατομείο της Ιατρικής.

Η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά σώματος της Ιατρικής Σχολής έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, να έχουν υπογράψει 150 άτομα και να είναι καταχωρημένα στη Σχολή ως δωρητές σώματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαρδαβέσης η δωρεά σώματος δεν μπορεί να γίνει από συγγενείς, μετά θάνατον, αλλά μόνο από τον δωρητή εν ζωή.

Για να γίνει κάποιος δωρητής σώματος υπάρχουν, φυσικά, και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν πρέπει να έχει κάνει χημειοθεραπείες διότι προκαλούνται αλλοιώσεις
  • Δεν πρέπει να έχει γίνει στο σώμα νεκροψία-νεκροτομή
  • Δεν πρέπει να είναι παχύσαρκο άτομο

Πώς θα γίνεις Δωρητής Σώματος - Η διαδικασία

Ο ενδιαφερόμενος δωρητής σώματος μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας του εργαστηρίου Ανατομίας (www.anatomylab.web.auth.gr), να κατεβάσει την αίτηση στην οποία θα δηλώσει ότι θέλει να γίνει δωρητής σώματος.

Με την αίτηση αυτή μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ, μαζί με κάποιον συγγενή του, προκειμένου να την υπογράψουν και να βεβαιωθεί το γνήσιο των υπογραφών τους.

Στη συνέχεια, μπορεί να προσκομίσει τη δήλωση στο Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, της Ιατρικής Σχολής, του Αριστεοτελείου Πανεπιστημίου (τηλ. 2310-999305) ή να τη στείλει ταχυδρομικώς στη διεύθυνση:

  • Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη διεύθυνση Τ.Θ. 300, Τ.Κ. 54 124.

Αμέσως μετά, ο δωρητής θα παραλάβει την κάρτα δωρητή σώματος, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει και τους οικείους του για την επιθυμία του.

«Η δωρεά σώματος είναι πολύτιμο μάθημα ανθρωπιάς, γιατί αν δεν υπάρξουν σώματα δεν θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους μελλοντικούς γιατρούς. Το αντικείμενο της Ιατρικής είναι το ανθρώπινο σώμα. Εάν δεν ξέρει κάποιος το αντικείμενο της δουλειάς του, δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθεί η ανατομή. Δεν μπορεί κάποιος να γίνει γιατρός κάπως αλλιώς», κατέληξε μιλώντας στο "sputniknews" ο κ. Νάτσης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr