ΑΠΘ: Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Πολιτικών Μηχανικών

ΑΠΘ: Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Πολιτικών Μηχανικών

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 04/12 ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Παρασκευή 06/12.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Συντονιστική επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων μετά την συνέλευση.
  • 5/12 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12:00 στο άγαλμα βενιζέλου
  • 5/12 σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στις 1:00, στο πολυτεχνείο
  • Παρασκευή 6/12 Κατάληψη της σχολής και φοιτητικό συλλαλητήριο, 11:30, προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και το απόγευμα στην καμάρα στις 18:00
  • Εκδήλωση με καθηγητές και εκπροσώπους από το ΣΜΤ για το επιστημονικό αντικείμενο, τις εξελίξεις στον κλάδο, την ημέρα της κατάληψης 

Απόφαση Γ.Σ.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 

Με το που ανέλαβε κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, σε συνέχεια της προηγούμενης, επιτίθεται στην κοινωνική πλειοψηφία, με όπλο την καταστολή και το φόβο, κάνοντας ξεκάθαρο τι εννοεί με τον όρο «επιστροφή στην κανονικότητα» για την εργασία και τη νεολαία.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που έρχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ έχει γίνει ήδη εμφανής με ένα συνολικό σχέδιο για την εκπαίδευση το οποίο το οποίο βάλει ευθέως τα δικαιώματα μας και τις κατακτήσεις μας. Ως απάντηση σε αυτήν εδώ και ένα μήνα πλήθος φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά έχουν αναζωπυρώσει τις συλλογικές τους διαδικασίες για να βάλουν αναχώματα στα μέτρα που υποβαθμίζουν τις ζωές και τις σπουδές μας. Η πιο ηχηρή απάντηση ήταν η πορεία του Πολυτεχνείου όπου χιλιάδες αγωνιστές/ριες βγήκαν στο δρόμο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την κρατική καταστολή. Η αισιοδοξία μας αντλείται από τους μεγάλους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη γη, στη Χιλή, τη Δημοκρατία του Ισημερινού-Εκουαδόρ, τη Βολιβία, την Κολομβία.

Ταυτόχρονα με τις ελπιδοφόρες-μαζικές διεργασίες όμως, εντείνεται και πάει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η καταστολή. Καταγγέλλουμε την παραβίαση του ασύλου της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής κατά φοιτητών και την παραβίαση των χώρων τους που μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τη Δευτέρα αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out της σχολής -απόφαση που δεν πρόκυπτε από πουθενά- και τις απειλές σε βάρος φοιτητών. Η εγκληματική επιχείρηση της αστυνομίας, που επιτέθηκε στους φοιτητές μέσα στη σχολή με χημικά και ξύλο, είχε αποτέλεσμα συλλήψεις και τραυματισμούς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια των μέτρων καταστολής, της τρομοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που γίνεται στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι ενιαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εμπόδια που έβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία και το πόρισμα Παρασκευόπουλου που ταύτιζε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών με εγκληματικές ενέργειες έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ που έφερε κατακαλόκαιρο την κατάργηση του ασύλου και όσον αφορά το εργατικό κίνημα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του φακελώματος με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων αλλά και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ακόμα και όταν πρόκειται για την κήρυξη απεργίας.

Το πρώτο βήμα που πήρε η ΝΔ ήταν η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Στο μεσοδιάστημα που προηγήθηκε τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα συστημικά ΜΜΕ επεδίωξαν να  στοχοποιήσουν  το πανεπιστημιακό άσυλο κατασκευάζοντας το μύθο της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας και της «ανομίας». . Ο πραγματικός τους σκοπός δεν είναι η πάταξη της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, αλλά η καταστολή των αγώνων φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων και ο περιορισμός της δυνατότητας αντίδρασής τους σε πολιτικές που επιτίθενται στα δικαιώματα και τις ανάγκες της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το Άσυλο, εν ολίγοις μας προϊδεάζει για το περίκλειστο πανεπιστήμιο που θέλει να επιβάλει και μας κινητοποιεί υπέρ της προάσπισης ενός Πανεπιστημίου ανοικτού στην κοινωνία. Το πανεπιστήμιο για εμάς είναι ο χώρος που δεν έχει καμία θέση η καταστολή, αλλά η αμφισβήτηση, η κριτική, η δράση.

Η ένταση της καταστολής και της επίθεσης στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι κομμάτι της “ατζέντας” των αστικών κομμάτων, μίας “ατζέντας” που υπαγορεύουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Φαίνεται τώρα, πιο αποκαλυπτικά, το πρόσωπο της ανάπτυξης. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να πιαστούν οι στόχοι του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει σε γύψο το κίνημα. Τα κέρδη τους προϋποθέτουν τσάκισμα των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, περαιτέρω διασύνδεση των ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, την ένταση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργείας των Ιδρυμάτων, εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, ενισχύοντας την πολιτική της διάσπασης των ενιαίων πτυχίων και ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κάτι που αποσκοπεί στη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων που θα παράγουν έργο για ιδιωτικές επιχειρήσεις και ο χαρακτήρας τους θα είναι διαμορφωμένος με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Η μπογιά του “θα μπούνε οι ιδιώτες και όλα θα φτιάξουν στα Ιδρύματα” έχει περάσει. Οι ιδιώτες έχουν ήδη μπει για τα καλά στα Ιδρύματα και η κατάσταση έγινε χειρότερη με ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού, με ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, με “κόψε-ράψε” στα προγράμματα σπουδών.

Η απάντηση του Υπουργείου και των Πρυτάνεων, παρά τις κινητοποιήσεις, ήταν η σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στις 29/22 όπου συναντήθηκαν για να συζητηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σε μια κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: διαγραφές φοιτητ(ρι)ών στα ν+2 έτη και θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης, αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων με προσέλκυση περαιτέρω πόρων από ιδιώτες επισφραγίζοντας την απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης από τα πανεπιστήμια, καθορισμό βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων με επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, το πλέον αποτυχημένο και αδιαφανές σύστημα λειτουργίας που είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, πρόκειται για ένα μέτρο που οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανέκαθεν έβαζαν στο προσκήνιο και προσπαθούσαν να εφαρμόσουν. Όπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας, δεν πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στο να απαλλάξει το Πανεπιστήμιο από το βάρος των αιωνίων φοιτητών (έτσι και αλλιώς μετά τα ν+2 έτη ο φοιτητής παύει να έχει φοιτητικές παροχές) αλλά για ένα μέτρο πειθάρχησης. Λέγεται ότι ο φοιτητής θα κάνει πιο ‘’ποιοτικές” σπουδές γνωρίζοντας ότι απειλείται με διαγραφή. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς ήδη στα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον στο τμήμα μας, οι ρυθμοί σπουδών είναι αρκετά ασφυκτικοί με δύσκολα μαθήματα, τεράστιες ύλες, μαζικά κοψίματα σε εξεταστικές, ενώ ο μέσος όρος είναι τα 7,5 έτη με το 50% των ενεργών φοιτητ(ρι)ών αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στα ν+2 έτη. Κι ας μας λέει η παράταξη της Κυβέρνησης, ΔΑΠ ΝΔΦΚ ότι είναι για το καλό του Ιδρύματος και του ίδιου του φοιτητή. Σε ένα τέτοιο κλίμα θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον φοιτητή/ρια να μπει σε μια διαδικασία διεκδίκησης  στη σχολή του. Με την απειλή των διαγραφών, η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της, να δημιουργήσει ένα κλίμα υπακοής και συμβιβασμού στις σχόλες, όπου η εφαρμογή μέτρων και αλλαγών που θα επιβαρύνουν τον φοιτητή θα περνούν χωρίς αντιδράσεις. Δεν είναι και απίθανο φυσικά στο πέρασμα του χρόνου, οι διαγραφές να χρησιμοποιούνται ακόμα και ως πειθαρχικό μέτρο σε φοιτητές που ‘διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της σχολής”. Άλλο ένα κομβικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι αυτό της αξιολόγησης των ιδρυμάτων. Πλέον η ΝΔ εισάγει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατηγοριοποιεί τα πανεπιστήμια με βάση την «ανταποδοτικότητα» τους. Αυτό σημαίνει ότι ιδρύματα, τα οποία κρίνονται ως χρήσιμα για την αγορά θα πριμοδοτούνται με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ αντίστοιχα τα πανεπιστήμια που κρίνονται ως μη κερδοφόρα θα έχουν μειωμένη χρηματοδότηση.

Από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις φαίνεται ότι παράλληλα με την κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης και της πολιτικής της χρειάζεται να αναδεικνύονται και επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις γύρω από τα οξυμένα ζητήματα των σχολών μας, της εργασιακής μας προοπτικής, της ανάγκης να μορφωνόμαστε ολόπλευρα, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός όταν προτάξουμε τα επιθετικά αιτήματά μας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, περάσουν στην επιθετική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων. Μπορούμε τώρα να δώσουμε απάντηση στη ΔΑΠ, που πρωτοστατεί στον εκφυλισμό των συλλόγων αλλά και στην κυβέρνηση, που συκοφαντούν τους δίκαιους αγώνες μας, που καλλιεργούν δίπολα ανοιχτών-κλειστών σχολών. Άμεσα πρέπει να απαντήσουμε στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, που θα προετοιμάζουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις.

Τον τελευταίο καιρό, η όξυνση της κρατικής καταστολής είναι παραπάνω από εμφανής, έχοντας τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν φοιτητές, να κάνουν καταδρομή στα Εξάρχεια και να χτυπούν όποιον έτυχε να βρίσκεται εκεί, να συλλαμβάνουν φοιτητές κάτω από τα σπίτια τους, να δέρνουν απροκάλυπτα τους ανθρώπους που περίμεναν έξω από τα δικαστήρια τους συλληφθέντες. Καταδικάζουμε το τελεσίγραφο της Αστυνομίας και του Χρυσοχοΐδη που λήγει την ημέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Έντεκα χρόνια από την δολοφονία του Δεκέμβρη, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, ενάντια στην τρομοκρατία και τον τρομονόμο, τον μηχανισμό της οργανωμένης βίας που παράγει συνεχώς Κορκονέες. 

Η στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει ο Σύλλογός μας είναι αυτός των αγωνιστικών αποφάσεων και της δράσης κόντρα στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις ζωές και τις σπουδές μας. Από προηγούμενη κιόλας Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε, σε συμπόρευση με πλήθος άλλων φοιτητικών συλλόγων, να αντιταχθούμε στα νέα μέτρα, να προβούμε σε καταλήψεις, κρατώντας ζωντανή και γεμάτη με δράσεις τη σχολή, και να βγούμε στους δρόμους σε μαζικές και δυναμικές πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με συμφοιτητές/ριες μας, μαθητές/ριες και εργαζόμενους. 

Συνεχίζουμε σε αγωνιστική τροχιά δημιουργώντας αντιστάσεις έως όλες οι φωνές μας Οι φοιτητικοί σύλλογοι να ενωθούμε με μια φωνή γύρω από τα:

  • Όχι στην κατάργηση του ασύλου! Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
  • Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
  • Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μεταγραφές.
  • Καμία διαγραφή ν+2 φοιτητή-Καμία σκέψη για βάση του 10.
  • Μόνιμο άνοιγμα της άνω λέσχης-Κανένα αντίτιμο για τη σίτιση-Έξω οι εργολαβίες.
  • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές-Ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. να ενωθούν και να καταστήσουν σαφές πως τα σχέδια της κυβέρνησης για το πανεπιστήμιο και τις ζωές μας δεν θα περάσουν όσο οι φοιτητ(ρι)ές έχουν λόγο σε αυτά!

Προχωράμε σε:

  • Συντονιστική επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων μετά την συνέλευση.
  • 5/12 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12:00 στο άγαλμα βενιζέλου
  • 5/12  σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στις 1:00, στο πολυτεχνείο
  • Παρασκευή 6/12 Κατάληψη της σχολής και φοιτητικό συλλαλητήριο, 11:30, προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και το απόγευμα στην καμάρα στις 18:00
  • Εκδήλωση με καθηγητές και εκπροσώπους από το ΣΜΤ για το επιστημονικό αντικείμενο, τις εξελίξεις στον κλάδο, την ημέρα της κατάληψης 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr