Τι απαντά ο καθηγητής του ΑΠΘ που γρονθοκόπησε φοιτητή

Τι απαντά ο καθηγητής του ΑΠΘ που γρονθοκόπησε φοιτητή

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Για την επίθεση που δέχτηκε από φοιτητές μίλησε ο  πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης.

Συγκεκριμένα, σήμερα τον γύρο του Διαδικτύου έκανε ένα βίντεο όπου ο εν λόγω καθηγητής φαίνεται να δίνει γροθιά σε φοιτητή.


Από την πλευρά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι κατήγγειλαν τον καθηγητή τονίζοντας πως πρέπει να παραιτηθεί η Πρυτανεία, ενώ από πλευράς του το ΑΠΘ χαρακτήρισε τους φοιτητές τραμπούκους.

Τι δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο καθηγητής που βρέθηκε στο επίκεντρο για το περιστατικό στο ΑΠΘ ανέφερε πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχθηκε.

«Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι», δήλωσε ο κ.Τοκμακίδης.

«Θα πάω στην αστυνομία να κάνω καταγγελία, μήνυση κατά αγνώστων, αφού δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που με γρονθοκόπησε. Είμαι σαράντα χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία…», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το κύριο αίτημα των φοιτητών, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ, είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση, που χαρακτηρίζεται «καταφανώς παράνομη».

«Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος. Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία», επισημαίνεται.

Τι υποστηρίζει φοιτητής

Από την πλευρά της ομάδας των φοιτητών, ο Ευθύμης Κ. δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε σε συνέχεια μιας σειράς αυθόρμητων κινητοποιήσεων, που προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν σαν στόχο να προσπαθήσουν να πιέσουν για την παρουσία των φοιτητών στη Σύγκλητο. Είναι ένα αίτημα που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια. Υπήρχαν αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων Νομικής, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής, οι οποίες έλεγαν ότι πρέπει οι Σύγκλητοι να δέχονται τα φοιτητικά αιτήματα, να είναι ανοιχτές ειδικά προς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Πήγαμε να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία γι αυτό το ζήτημα με ένα πανό εκεί. Όταν άνοιξε η πόρτα της πρυτανείας και προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα υπήρχαν φύλακες από έξω που προσπάθησαν να μας απωθήσουν. Όταν καταφέραμε να μπούμε μέσα εκεί υπήρξε μια πολύ κακή αντίδραση από συγκεκριμένους συγκλητικούς και τον ίδιο τον πρύτανη, οι οποίοι μάλλον έχασαν την ψυχραιμία τους από τη σειρά αυτών των παρεμβάσεων και αντί να προσπαθήσουν έστω για το τυπικό να μας ακούσουν ή να αποχωρήσουν άρχισαν να μας φωνάζουν, να μας βρίζουν, να μας λένε φασίστες και τραμπούκους. Όταν κάποια στιγμή, κάποιοι από αυτούς τους καθηγητές μπήκαν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να μας βγάλουν βίντεο και κάποιοι φοιτητές έβαλαν απλά τα χέρια μπροστά για να εμποδίσουν το βίντεο -δεν χτύπησαν ή ακούμπησαν τους καθηγητές- εκεί κάποιοι καθηγητές συμπεριφέρθηκαν πολύ βίαια μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί και πέταξαν ανθρώπους πάνω σε πόρτες, έσπασε ακόμη και τασάκι. Μάλιστα ένας καθηγητής που προσπάθησε να πάει μέσα στο γραφείο του πρύτανη και να μας βγάλει βίντεο όταν μπήκαν μπροστά συνάδελφοι να τον εμποδίσουν χτύπησε και συμφοιτητή μας με μπουνιά, ενώ οι υπόλοιποι απλά χτυπήθηκαν στα χέρια».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr