ΑΠΘ: Υπό κατάληψη το Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων - Τα αιτήματα των φοιτητών

ΑΠΘ: Υπό κατάληψη το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων - Τα αιτήματα των φοιτητών

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Υπό κατάληψη τελεί το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης μετά από απόφαση που έλαβε ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε στις 26/2. 

Επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, ορίστηκε την Πέμπτη 28/2 στις 15:00 στην Α5.


Απόφαση Σ.Φ. Ηλ/Μηχ ΑΠΘ από την Γενική Συνέλευση στις 26/2

Τα προβλήματα στις σχολές μας...

Στους Ηλεκτρολόγους, υπάρχει ένα ζήτημα το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις μαθημάτων, καθώς τα προγράμματα σπουδών για κάποια εξάμηνα βρίσκονται σε «μεταβατικό στάδιο». Όσοι φοιτητές πήραν τώρα τομέα, δηλαδή βρίσκονται στο 6ο ακαδημαϊκό εξάμηνο, αλλά με το ΠΠΣ, βρεθήκαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση: όσα μαθήματα αλλάξανε εξάμηνο από ΠΠΣ σε ΝΠΣ, δεν μπορούν να δηλωθούν από τους φοιτητές, με το τμήμα να έχει βρει μια λύση-μπάλωμα, επιτρέποντάς τους να δηλώσουν κάποια μαθήματα από το 8ο εξάμηνο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τους φοιτητές που βρίσκονται στο 8ο ακαδημαϊκό εξάμηνο με το ΠΠΣ, οι οποίοι δεν μπορούν να δηλώσουν χρωστούμενα μαθήματα από το 6ο τους εξάμηνο (βάσει ΠΠΣ), διότι στο ΝΠΣ έχουν μεταφερθεί σε άλλα εξάμηνα. Εμείς, διεκδικούμε να μπορούν οι φοιτητές του Παλιού Προγράμματος Σπουδών που παίρνουν τώρα τομέα να μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία του Προγράμματος Σπουδών στο οποίο υπάγονται. Διεκδικούμε δηλαδή όλοι φοιτητές που είναι στο 8ο εξάμηνο να μπορούν να δηλώσουν τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί στο ΠΠΣ των εαρινών εξαμήνων ώστε να μπορούν να δώσουν μαθήματα τα οποία βρίσκονται στο 7ο εξάμηνο του ΝΠΣ και στο 6ο του ΠΠΣ. Για τους φοιτητές του 6ου εξαμήνου, διεκδικούμε να μπορούν να δηλώσουν, εκτός από τα μαθήματα του 8ου εξαμήνου, μαθήματα και του 7ου για τον ίδιο λόγο με παραπάνω.

Στους Μηχανολόγους, η έλλειψη μελών ΔΕΠ που παρατηρείται γενικά είναι σοβαρό πρόβλημα το οποίο φαίνεται και στους ηλεκτρολόγους αλλά και σε άλλες σχολές. Από την άλλη, η υποχρηματοδότηση ξαναχτυπά με την κατάργηση 2 πολύ βασικών εργαστηρίων, εκ των οποίων το ένα σχεδιάζεται να γίνει μέσα από βίντεο και φωτογραφίες! Οι εκδρομές του 1ου έτους εγκρίθηκαν από τη σύγκλητο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες που έχει το τμήμα! Στην χθεσινή κινητοποίηση που έγινε στον πρόεδρο των μηχ-μηχ, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το τμήμα των μηχ μηχ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο, λόγω της υποχρηματοδότησης και της συνεχόμενες μειώσεις στις ανάγκες μας σε μόρφωση. Παράλληλα  είναι εκφυλιστική η πλήρης άρνηση του τμήματος να δεχτεί τους φοιτητές με τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους στη συνέλευσή των καθηγητών του. Με διεκδικήσεις που αφορούν την επίλυση των παραπάνω, παρεμβαίνουμε μαζικά στην επόμενη συνέλευση τμήματος διεκδικώντας δημοκρατία στη σχολή μας και σεβασμό στις συλλογικές μας αποφάσεις. Αρνούμαστε τη λογική του προέδρου των μηχανολόγων που επί της ουσίας μας λέει ότι «θα κρατήσει την αναπνοή του» και «θα πιέσει» μέσα από ψηφίσματα. Η ποιότητα των σπουδών μας δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις κανενός υπουργού παιδείας, καμίας κυβέρνησης και καμίας συγκλήτου. Για όλους αυτούς τους λόγους, ως φοιτητές έχουμε λόγο! Προχωράμε σε διήμερη κατάληψη του τμήματος των μηχανολόγων μηχανικών την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Φλεβάρη απαιτώντας το τμήμα να μην οδηγηθεί στην πλήρη διάλυση και να καλυφθούν άμεσα όλες μας οι ανάγκες με την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην παιδεία.

...και στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή μας.

Το προεκλογικό κλίμα που έντεχνα δημιουργούν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και λοιποί δορυφόροι τους δε χωράει ούτε εμάς, αλλά και την πλειοψηφία της κοινωνίας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι 2 επιλογές που έχουμε να κάνουμε σαν νέοι άνθρωποι, είναι το να διαλέξουμε είτε τη ροζ, είτε την μπλε δυστοπία, με κατακρημνισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, ανελευθερία και εθνικιστικές εξάρσεις (τις οποίες μια χαρά καλλιεργεί και ο ΣΥΡΙΖΑ), εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής μας, ακόμα και των βασικών όπως η υγεία, η στέγη και τα βασικά κοινωφελή αγαθά. Θεωρούν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζει με 515 (καθαρά, μετά και τοπ αφορολόγητο ευρώ το μήνα (οι περισσότεροι βέβαια ζουν με πολύ λιγότερα) και επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις για να εξισώσουν προς τα κάτω τα δικαιώματα που με πολύ κόπο και αγώνα έχουν κερδίσει διάφοροι κλάδοι. Εμείς όμως βλέπουμε, ακόμα και μέσα από τη σχολή μας, ότι μια άλλη ζωή είναι εφικτή, ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες του σήμερα ταιριάζουν στο να μην υπάρχει πείνα, φτώχεια, κοινωνική απομόνωση, ότι υπάρχει εν τέλει χώρος για όλους. Γι’ αυτό και απορρίπτουμε και τις 2 λογικές διαχείρισης των μνημονίων και της μιζέριας και σαν νέοι άνθρωποι βάζουμε μπροστά τη συλλογική χάραξη της δικής μας προοπτικής.

Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και οι εστιακοί φοιτητές με τις κινητοποιήσεις τους σε Πρυτανεία και ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Καταγγέλλουμε την πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την ανάλγητη στάση τους απέναντι στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εστιακών! Από την αρχή της χρονιάς έχουμε δει: 171 φοιτητές να πετάγονται εκτός, να ζητούνται με τραμπούκικο τρόπο 100 ευρώ από όποιον παίρνει δωμάτιο, να διώχνονται οι ν+2 τη στιγμή που υπάρχουν άδεια δωμάτια. Τώρα η κατάσταση αποκτά νέα ποιότητα: ο εργολάβος της λέσχης των εστιών, Χούτος, ανέλαβε την προμήθεια της λέσχης με αποτέλεσμα 30 τροφικές δηλητηριάσεις! Δεν ξαφνιαζόμαστε καθόλου, βέβαια, αφού είναι γνωστό ότι για κάθε φοιτητή, ο Χούτος ξοδεύει 1,80 ευρώ την ημέρα, δηλαδή για τρία γεύματα, ποσό ενδεικτικό της ποιότητας του φαγητού. Ταυτόχρονα, εισάγεται η ένδειξη πάσο με αποτέλεσμα φοιτητές που δε βρίσκονται στις εστίες την ώρα της λειτουργίας της λέσχης τους, να χάνουν τη μερίδα τους με αποτέλεσμα ο εργολάβος να παρακρατά χρήματα που έπρεπε να δώσει κανονικά γι αυτές τις μερίδες. Και τι έχουν να πουν η πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ; Ότι οι φοιτητές λένε ψέματα, αλλά και “ότι έχουν υποχρεώσεις”. Τα ίδια φυσικά και στη λέσχη του ΑΠΘ με την αντίστοιχη εργολαβία να τραμπουκίζει ενίοτε φοιτητές στην είσοδο την ώρα που η ουρά ξαναφτάνει μέχρι το ΠΑΜΑΚ και η ποιότητα του φαγητού είναι το λιγότερο αναντίστοιχη. Ο σύλλογός μας, ο οποίος πρωτοστάτησε μαζί και με άλλους συλλόγους ή συλλογικότητες στον αγώνα για τη λέσχη του ΑΠΘ, στηρίζει τον αγώνα των εστιακών φοιτητών, τον οποίο συνδέει συνολικά με τον αγώνα για το δικαίωμα όλων μας στη δημόσια-δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Εμείς όμως ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τις υποχρεώσεις μας και δε θα δώσουμε λόγο σε εγκληματίες σαν τον Χούτο και τον κάθε εργολάβο ή σε πρυτάνεις-manager όπως ο Μήτκας για το κατά πόσο τις φέρνουμε εις πέρας. Δε θα δώσουμε λόγο ούτε στον Μπουτάρη που ζητά να μπει “τέλος εγγραφής” 400 ευρώ, επιθυμία την οποία έχει εκφράσει και ο Λαόπουλος, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, τα οποία δεν τα έχουμε όλοι για να τα πληρώσουμε. Τα “δίδακτρά” μας τα έχουμε πληρώσει δεκάδες φορές, σε φροντιστήρια όταν ήμασταν στο σχολείο, στο φαΐ, το νοίκι, το νερό, τη θέρμανση, το ρεύμα όταν ήρθαμε να σπουδάσουμε σε μία πόλη με αυξημένα ενοίκια και ένα ΑΠΘ που συνεχώς βάλει εναντίον της δημόσιας-δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και παιδείας. Τελικά τα έχουν πληρώσει οι γονείς μας, δίνοντας στο κράτος φόρους οι οποίοι τελικά πηγαίνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο χρέος, στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, στις μίζες, στα αρχιερατεία της εκκλησίας και τους πολεμικούς εξοπλισμούς!  Όχι μόνο αρνούμαστε να πληρώσουμε άλλα, αλλά τα διεκδικούμε όλα πίσω! Η δημόσια και δωρεάν παιδεία, δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε εμπόρευμα. Είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό στο οποίο είναι αδιανόητο να μην έχουν όλοι ίση πρόσβαση στον 21ο αιώνα. Για όλα τα παραπάνω, συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική μέριμνα την 1η Μάρτη μαζί με συλλόγους εστιακών και φοιτητικούς συλλόγους.

Και όλες αυτές οι “υποχρεώσεις”, τα χρήματα και ο κόπος γιατί; Για να έρθει το ΤΕΕ μαζί με την κυβέρνηση να μας πουν ότι το πτυχίο μας τελικά “δε μετράει”. Εξισώνοντας τα διετή-τετραετή-πενταετή πτυχία, από τη μία θέλουν να μας βάλουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας στην αγορά εργασίας για το ποιος-α θα έχει τα περισσότερα skills, από την άλλη δημιουργούν μια ολόκληρη “θάλασσα” προσόντων, πτυχίων, σπουδών επί πληρωμή, με το ΤΕΕ να μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο και super market πιστοποιήσεων οι οποίες θα είναι υποχρεωτικό να αγοραστούν από όποιον-α θέλει να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμα σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μηχανικού. Ήδη υπάρχει πλήθος πιστοποιήσεων, οι οποίες αφορούν: τον ενεργειακό επιθεωρητή, τον κτηματολόγιο και άλλους, ενώ αναμένεται η δημιουργία νέων. Το ΣΜΤ, το σωματείο του κλάδου μας, έχει εμποδίσει μέχρι τώρα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ που μονιμοποιεί αυτή την κατάσταση, διακόπτοντας συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής του ακόμα και μέσα στη Βουλή! Είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς μόνο ο ταξικός και από τα κάτω συνδικαλισμός μπορεί να φέρνει νίκες, κόντρα στις διεφθαρμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, πίσω από την ψεύτικη αντιπαράθεση που έστησε η ΝΔ γύρω από το άρθρο 16 για να διαχωριστεί από το ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν την επιδίωξη εξίσωσης των κολεγιακών πτυχίων με αυτά των δημοσίων. Εμείς απαιτούμε να μην περάσει καμία τέτοια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και να σταματήσει ο κατακερματισμός του αντικειμένου μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Διεκδικούμε:

//Ηλεκτρολόγοι: Όλοι οι φοιτητές που είναι στο 8ο εξάμηνο να μπορούν να δηλώσουν τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί στο ΠΠΣ των εαρινών εξαμήνων ώστε να μπορούν να δώσουν μαθήματα τα οποία βρίσκονται στο 7ο εξάμηνο του ΝΠΣ και στο 6ο του ΠΠΣ, στις φετινές εξεταστικές. Για τους φοιτητές του 6ου εξαμήνου, διεκδικούμε να μπορούν να δηλώσουν, εκτός από τα μαθήματα του 8ου εξαμήνου, μαθήματα και του 7ου. Πρόσληψη καθηγητών, επαναφορά των κομμένων μαθημάτων από το 9ο εξ. Ηλεκτρονικής.

//Μηχανολόγοι: Να μην κοπεί κανένα εργαστήριο, καμία εργαστηριακή άσκηση. Πρόσληψη μελών ΔΕΠ. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ικανοποίηση των αναγκών μας σε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ανοιχτές συνελεύσεις τμήματος για να μπορούν οι φοιτητές να παρεμβαίνουν για αποφάσεις που παίρνονται για αυτόν, αλλά χωρίς αυτόν. Δωρεάν σχεδιαστικά! Να βγει το τελικό πρόγραμμα εξεταστικής μέχρι τις 25 Μάρτη.

//Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Δημόσια, δωρεάν, ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους-ες, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς! Άνοιγμα της πάνω λέσχης του ΑΠΘ, κανένας έλεγχος πάσο-κατάργηση της κάρτας σίτισης, έξω οι εργολαβίες από τις σχολές, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα. Φοιτητικός και εργατικός έλεγχος επί των λειτουργιών του πανεπιστημίου με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις. Καμία απολύτως σκέψη για δίδακτρα!

//Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία στο ύψος των αναγκών μας, ούτε ένα ευρώ για το χρέος, τον πόλεμο, την εκκλησία, τις μίζες και τις τράπεζες.

//Καμία εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

//Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα! Όλη η γνώση στο πτυχίο, ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο!Να παρθούν πίσω οι προτεινόμενες αλλαγές στο ΤΕΕ. Αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να καταργηθεί το μπλοκάκι, τα voucher, τα 8μηνα και όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Καμία κατάτμηση των μηχανικών σε κλάσεις.

//Να συντριβούν όλες οι φασιστικές-νεοναζιστικές συμμορίες: Ιερός Λόχος, ΕΝΕΘ, ΑΜΕ, Χρυσή Αυγή, Κύκλος Ιδεάπολις. Πάλη για την αποτροπή του πολέμου. Έξω ο στρατός απ’ το πανεπιστήμιο.

//Ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κάθε επίδοξου διαχειριστική. Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Προχωράμε σε:

* Διήμερη κατάληψη του τμήματος των μηχανολόγων μηχανικών την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Φλεβάρη.

*Κινητοποίηση την Τετάρτη στις 11 στον πρόεδρο των ηλεκτρολόγων μηχανικών, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας για τις δηλώσεις μαθημάτων στο 6ο και 8ο εξάμηνο. Ανοιχτή συντονιστική επιτροπή αμέσως μετά, περίπου στις 12:30, στο Καμαράκι.

*Κινητοποίηση στην επόμενη σύγκλητο, όποτε αυτή γίνει.

*Συμμετοχή στην πανελλαδική μέρα δράσης των εστιακών φοιτητών την 1η Μάρτη. 

*Συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

*Συνδιοργάνωση του αυτοοργανωμένου Pride, κόντρα στο θεσμικό Pride των ΜΚΟ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κόντρα στο εμπορευματοποιημένο pride, συμμετέχουμε στην αυτοοργάνωση του radical pride από τα κάτω, ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και των LOATKIA+ υποκειμένων. 

*Συντονισμός με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια του Πολυτεχνείου και κάθε σύλλογο που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση.

*Επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Πέμπτη 28/2 στις 15:00 στην Α5.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr