Πρόβλημα για τους επί πτυχίω φοιτητές του ΑΠΘ η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής

Πρόβλημα για τους επί πτυχίω φοιτητές του ΑΠΘ η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής

Η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr η Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Νομικής του ΑΠΘ για την πτυχιακή εξεταστική.

«Αρχές Φλεβάρη και όλη η φοιτητική κοινότητα κινείται σε ρυθμούς εξεταστικής. Αυτή η εξεταστική, όμως, στην Νομική του ΑΠΘ διαφέρει σημαντικά από όλες τις προηγούμενες. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το σύνολο των επί πτυχίω φοιτητών δεν έχει πρόσβαση στην καταλυτική, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, πτυχιακή εξεταστική (δυνατότητα εξέτασης μαθημάτων εαρινού στο χειμερινό και αντίστροφα). Ενώ τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι επί πτυχίω φοιτητές είχαν τη δυνατότητα αυτή, φέτος η απόφαση της Κοσμήτορος κυρίας Συμεωνίδου- Καστανίδου και της Συνέλευσης των καθηγητών ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο κλίμα ανασφάλειας για όλους τους σπουδαστές της Νομικής.


Όταν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους η Κοσμήτορας μας κοινοποίησε την πιθανότητα να καταργηθεί η πτυχιακή εξεταστική, δεν μας προϊδέασε για το τείχος αδιαλλαξίας που θα βρίσκαμε μπροστά μας, τόσο από την ίδια όσο και από τη μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων, σε κάθε μας προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα ικανοποιούσε τους συμφοιτητές μας και συνάμα θα σεβόταν τις όντως υφιστάμενες δυσκολίες που έχει γεννήσει η υποχρηματοδότηση. Έπειτα από δύο γενικές συνελεύσεις, δύο συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου με την Κοσμήτορα και μία με τους καθηγητές του τμήματος, η συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε ότι δυνατότητα να εξεταστούν εμβόλιμα θα δοθεί μόνο σε επί πτυχίω φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα 215 ects από τα 240 ects (δηλαδή τους απομένουν περίπου 4 μαθήματα για πτυχίο) και δεν έχουν ολοκληρώσει το 6ο έτος των σπουδών τους. Με λίγα λόγια από εκεί που όλοι οι επί πτυχίω φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν εμβόλιμα, η απόφαση αυτή ήρθε να αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μας από την εμβόλιμη εξεταστική, να καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να βάλει φρένο στα όνειρα και στους στόχους τους. 

Ο προβληματισμός γίνεται πιο έντονος όταν διαπιστώσει κανείς, ότι το αίτημα για εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές αποτελεί μια κανονικότητα για τα περισσότερα τμήματα του ΑΠΘ και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες δύο Νομικές της χώρας. Σε αυτά μας τα επιχειρήματα, βέβαια, δεν πήραμε ποτέ πειστικές απαντήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δεχτούμε πως είναι δυνατόν, όταν διακυβεύεται το μέλλον νέων ανθρώπων, να λαμβάνονται τόσο παράλογες αποφάσεις. 

Στόχος αυτοής της επιστολής είναι να κοινοποιηθεί το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο τμήμα μας, σε μία προσπάθεια να ξανά τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εμβόλιμης εξεταστικής, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει να ξεπερνά μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Μετά το πέρας της εξεταστικής αυτής το θέμα που έχει ανακύψει δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά να αποτελέσει σημείο διεκδίκησης και συσπείρωσης για τους φοιτητές. Για να κάνουμε την αυτοκριτική μας οφείλουμε απέναντι στην κατακερματισμένη και διασπασμένη εικόνα που παρουσιάσαμε οι δυνάμεις του συλλόγου μας, να αντιπαρατάξουμε για χάρη των συμφοιτητών μας ενότητα και υγιείς συλλογικές διαδικασίες ανοίγοντας το δρόμο για μια καλύτερη λύση για το μέλλον.»

Ποιοι θεωρούνται επί πτυχίω φοιτητές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr