Φοιτητής ΑΠΘ στα «Φοιτητικά Νέα»: Μία εικόνα, χιλιάδες λέξεις ντροπής

Φοιτητής ΑΠΘ στα «Φοιτητικά Νέα»: Μία εικόνα, χιλιάδες λέξεις ντροπής

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Φεύγω από τη βιβλιοθήκη της Αγγλικής χωρίς να δώσω σημασία στην ώρα, τη μέρα ή τη στιγμή. Θα έπρεπε; Βγαίνοντας από τη Νέα Φιλοσοφική, κατευθύνομαι προς το Παλιό κτήριο με το αίσθημα της ανησυχίας να με πλημμυρίζει, ξαφνικά.

*Γράφει ο Αντώνης Κίτσιος, φοιτητής του ΑΠΘ στα «Φοιτητικά Νέα»


Ανησυχία γιατί τα βήματα των φοιτητών αντικαταστάθηκαν από θροΐσματα φύλλων και η παρουσία των τοξικομανών από χρησιμοποιημένες σύριγγες στα πάρκα και τους εξωτερικούς διαδρόμους.

Με μία γρήγορη ματιά ψάχνω, μάταια να βρω κάτι που να θύμιζε το Αριστοτέλειο των προηγούμενων ημερών. Ανοίγω ασυναίσθητα το κινητό μου. Γράφει 2:30 μ.μ., 6 Δεκεμβρίου 2018. Η ύπαρξη κουκουλοφόρων στην αυλή της σχολής, τα σπασμένα σκαλοπάτια της πρόσοψης του κτηρίου, η αποφορά των καμμένων σκουπιδιών έξω από την περίφραξη του πανεπιστημίου, όλα συναινούν συνειρμικά στο να θυμηθώ. Πως όχι; Πάνε 10 χρόνια από τότε. 

Μία ανθρωποκτονία ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Μία βολή ήταν αρκετή για να βάλλει την κοινωνία, τους θεσμούς και τους κανόνες της. Μία ολόκληρη πραγματικότητα του τότε γκρεμίστηκε, μεταβάλλοντας τις παραδοσιακές σχέσεις πολίτη-εξουσίας του σήμερα. Ένας διάλογος που έμοιαζε με ψίθυρο σταμάτησε προσωρινά τη ροή των σκέψεων μου. (Μία κοπέλα ντυμένη στα μαύρα ρωτά τον εξίσου μαυροντυμένο φίλο της) "Και τι θα γίνει αν μας πιάσουν;" "Μην φοβάσαι", (της απαντά με σιγουριά), "δεν θα μας πιάσουν".

Κατηφορίζοντας την Εθνικής Αμύνης επιστρέφω στις σκέψεις μου. Γιατί άλλωστε, να σας πιάσουν παιδιά; Επειδή μία ωραία πρωία αποφασίσατε να καπηλευτείτε το ιερό της γνώσης απαξιώνοντας το προσωπικό και τους σπουδαστές του; Επειδή παραμερίσατε άκριτα τα δικαιώματα μου ή επειδή βεβηλώσατε τις εγκαταστάσεις σαν να ήταν άψυχο σώμα;

Όλοι εσείς που είδατε το πανεπιστήμιο σαν συνάθροιση μασκαράδων που θέλουν να γιορτάσουν τα προεόρτια των Χριστουγέννων δώστε μου την αφορμή που συναινεί στις πράξεις σας και που σας οδηγεί αυθαίρετα και αυτόβουλα στο να υποδαυλίζετε τη σημασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Γιατί αποδομώντας τη λογική σας δεν μπορώ παρά να την παρομοιάσω με λογική ενός τρίχρονου παιδιού.

Αν θέλεις να λέγεσαι αντεξουσιαστής γιατί υπηρετείς τόσο τυφλά το νόμο ή ακόμη χειρότερα γιατί αποζητάς τόσο πολύ την εξουσία με τις πράξεις σου; Αν είναι να μου απαντήσεις φρόντισε να κατεβάσεις την κουκούλα, σε κάνει δείχνεις περισσότερο σοβαροφανής απ'όσο νομίζεις πως είσαι. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το ΕΓΩ αυτή τη φορά για να αναφερθείς στον εαυτό σου αναλογιζόμενος πως δεν είσαι παρά προϊόν αυτής της κοινωνίας τίποτα λιγότερο,τίποτα περισσότερο, όχι κάτι αυτόνομο ή παράταιρο.

Αύριο θα ξημερώσει μία νέα μέρα για το ΑΠΘ. Οι τοξικοεξαρτημένοι θα επιστρέψουν με νέα "πραμάτια", οι φύλακες θα συνεχίσουν να παριστάνουν τους δημοσίους υπαλλήλους, το πολυτεχνείο θα γίνει στέγη μίας ακόμη οικογένειας προσφύγων και μεις μέσα στα συντρίμμια τους χθες θα κληθούμε να συνεχίσουμε ανενόχλητοι στο αύριο. Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην καταδικάσω εμένα και όλους εσάς που το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να παρατηρήσουμε και να σχολιάσουμε το πότε, πως, που και τι τον γεγονότων αποσιωπώντας το γιατί.

Ο Γρηγορόπουλος, λοιπόν πεθαίνει κάθε χρόνο γιατί εμείς επιλέγουμε να τον σκοτώσουμε. Ενδόμυχα είμαστε όλοι μας ένας Κορκονέας. Μετά από αυτό σιωπή...

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr