Διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ για την Πρακτική Άσκηση

Διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ για την Πρακτική Άσκηση

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Οι Φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ εκφράζουν την διαμαρτυρία τους σχετικά με την Πρακτική Άσκηση και μαζεύουν υπογραφές διεκδικώντας όπως αναφέρουν να καταστεί σεβαστό το δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν την Πρακτική Άσκηση στο χρόνο που επιθυμούν για να μην οδηγούνται σε παράταση των φοιτητικών τους υποχρεώσεων καθώς αποτελεί οικονομική επιβάρυνση και καθυστέρηση της συνέχισης και ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Η επιστολή διαμαρτυρίας των φοιτητών

«Τα αποτελέσματα για την κατάταξη της Πρακτικής Άσκησης στο χειμερινό εξάμηνο 2018 - 2019 είχαν ως επακόλουθο ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών του πέμπτου και άνω έτους να μείνει εκτός. Δεδομένου ότι η Πρακτική Άσκηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πτυχίου, πολλοί/ πολλές από εμάς βρεθήκαμε να αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε άμεσα τις σπουδές μας.


Θα θέλαμε, λοιπόν, να καταστεί σεβαστό το δικαίωμά μας να ολοκληρώσουμε την Πρακτική Άσκηση στο χρόνο που επιθυμούμε, καθώς, ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών/τριών έχει, για παράδειγμα, ήδη προβεί σε συμφωνία με τον τρέχοντα χώρο εργασίας του για την ολοκλήρωση αυτής της υποχρέωσης το τρέχον εξάμηνο. Είναι γεγονός πως αυτή η παράταση των φοιτητικών μας υποχρεώσεων αποτελεί οικονομική επιβάρυνση και καθυστέρηση της συνέχισης και ολοκλήρωσης των σπουδών.

Θεωρούμε πως το ποσοστό που δίνεται σε φοιτητές άνω του πέμπτου έτους είναι ελάχιστο μπροστά στην ανάγκη που υπάρχει (29 θέσεις έναντι υπερδιπλάσιου ποσοστού αιτήσεων) και δεν αποτελεί για εμάς λύση η εκ νέου αίτηση το επόμενο εξάμηνο, καθώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως και τότε θα υπάρχουν αρκετές θέσεις για όλους/όλες μας.

Αιτούμαστε, λοιπόν:

1. Την απορρόφηση όλων των ενδιαφερόμενων φοιτητών/τριών, πληρουμένων των εργασιακών τους δικαιωμάτων για αμοιβή και ασφάλιση στο ενδεδειγμένο έτος φοίτησης.

2. Τη δικαιότερη κατανομή των θέσεων στους φοιτητές/τριες τετάρτου - πέμπτου και ανωτέρων ετών, καθώς το 30% δεν δύναται να απορροφήσει την πλειονότητα των τελευταίων.

3. Τη δυνατότητα Πρακτικής Άσκησης έστω και εκτός ΕΣΠΑ για όλους τους φοιτητές/τριες στο τρέχον εξάμηνο.

4. Την αύξηση των δομών συνεργασίας με το τμήμα μας.

Έχοντας υπόψιν την δυσμενή οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου μας, υποβάλλουμε τα αιτήματά μας ως απόλυτα ρεαλιστικά και επιτεύξιμα. Επιθυμούμε, όπως και εσείς, το καλύτερο για τιςπανεπιστημιακές μας σπουδές και προσπαθούμε να βρούμε μόνιμες λύσεις από κοινού για να σταματήσει η  διαιώνιση του προβλήματος της απορρόφησης των φοιτητών/τριών στην Πρακτική Άσκηση. Γνωρίζουμε ότι οι θέσεις που προσφέρονται για Πρακτική Άσκηση είναι περιορισμένες, ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται διαρκώς υπόψη από τις αρχές του τμήματος η αθρόα εισαγωγή φοιτητών/τριών το έτος 2014/2015 και η επακόλουθη ανάγκη για την κάλυψη των αυτονόητων ακαδημαϊκών τους αναγκών. Η παράβλεψη αυτών οδηγεί στη διαιώνιση του προβλήματος με την εκ νέου συσσώρευση φοιτητών αποκλεισμένων από την Πρακτική Άσκηση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε την διεκδίκηση θέσεων Πρακτικής Άσκησης εις βάρος των τεταρτοετών συμφοιτητών/τριών μας, παρόλα αυτά, είναι απαραίτητη η ρεαλιστική αξιολόγησή τους. Επεξηγηματικά, δε δύναται να απορροφώνται τεταρτοετείς φοιτητές στους οποίους υπολείπεται τέτοιος αριθμός μονάδων ώστε να καθίσταται αδύνατη η λήψη πτυχίου έως το τέλος του έτους 2018-2019 εν όψει του υφιστάμενου προβλήματος. Επιπλέον, αρκετοί από εμάς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την Πρακτική Άσκηση στο τέταρτο έτος σπουδών τους, και στα δυο εξάμηνα, και δεν έγιναν δεκτοί με αποτέλεσμα είτε να επιλέξουν την Πρακτική Άσκηση εκτός ΕΣΠΑ, η οποία μάλιστα κατά περιπτώσεις ακυρώθηκε, είτε να παρατείνουν τις σπουδές τους.

Τέλος, όσον αφορά στο αίτημά μας για Πρακτική Άσκηση εκτός ΕΣΠΑ, ζητούμε την κάλυψη του κόστους της ασφάλισής μας είτε από το Πανεπιστήμιο είτε από τον φορέα υποδοχής των φοιτητών/ φοιτητριών, δεδομένης της υποχρεωτικής εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης. Παρά το αυτονόητο της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς κρίνουμε επείγουσα την διεκπεραίωση της Πρακτικής Άσκησης μας, για την ολοκλήρωση των σπουδών μας, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την εύρεση των απαιτούμενων χρημάτων επιλύοντας το πρόβλημα μας, μέσω συλλογικών διαδικασιών, καθορισμένων από εμάς.

Προϋπόθεση αυτού αποτελεί η δέσμευση του Τμήματος να διαθέσει τις απαιτούμενες θέσεις Πρακτικής Άσκησης για τους/ τις φοιτητές/ φοιτήτριες σε κατάλληλες δομές.

Καλούμε έκτακτη συνέλευση καθηγητών με σκοπό τη διεκπεραίωση του ζητήματος στο τρέχον εξάμηνο καθώς και ζητούμε την απαραίτητη συμμετοχή μας, ώστε να παρευρεθούμε και να συζητήσουμε από κοινού.

Φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος Ψυχολογίας:

η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr