9η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας

Τα εγκαίνια της 9ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας

Με την παρουσία εκατοντάδων συμμετεχόντων κυρίως νεολαίας, καθηγητών και φιλότεχνων διεξάχθηκαν τα εγκαίνια της 9ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, της τελευταίας της δεκαετίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στις 10 Δεκεμβρίου 2019. (Διάρκεια μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου).

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με ομιλίες και συζήτηση με θέμα ¨Περί Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα¨.


Μίλησαν ο Θεωρητικός της τέχνης Σάββας Μιχαήλ, η μουσειολόγος Μαίρη Μιχαηλίδου, η καθηγήτρια Ξανθίππη Χόιπελ και ο καθηγητής Άγγελος Αντωνόπουλος, ενώ πρόεδρος του πάνελ ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Ζουρούδης.

Στην ομιλία του ο Σάββας Μιχαήλ αναφέρθηκε από φιλοσοφική άποψη για το Μουσείο της Φαντασίας, για το πως πρέπει να είναι ένα Μουσείο, το πώς το κοινό θα ήθελε ένα Μουσείο.

Η Μαίρη Μιχαηλίδου ανέπτυξε την ιστορία της δημιουργίας ενός τέτοιου θεσμού στη χώρα μας και την ανορθόδοξη λειτουργία του.

Η Ξανθίππη Χόιπελ αναφέρθηκε διεξοδικά στην Ίδρυση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μέχρι την ένταξη του  στο MOMus, το σύμπλεγμα των πέντε Μουσείων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος μίλησε για την δημιουργία αυτού του θεσμού από το 2000 με πρόταση του αείμνηστου καθηγητή Γιώργου Γκολφίνου μέχρι σήμερα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Μπιενάλε στην οποία συμμετέχουν 151 φοιτητές με 151 έργα εκπροσωπώντας τις τέσσερις Πανεπιστημιακές Σχολές Τέχνης, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Ιωάννινα.

Κατα γενική ομολογία τα έργα και η παρουσίασή τους είχαν υψηλό επίπεδο και ποιότητα εξέφραζαν όλες τις τάσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης και πειραματισμού.

Με την έναρξη της έκθεσης απονεμήθηκαν στους φοιτητές 8 χρηματικά βραβεία και δέκα τιμητικοί έπαινοι.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι Δημήτρης Ζουρούδης, Βαγγέλης Γκόκας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Σκαλτσάς.

Την Μπιενάλε οργάνωσαν η Art Press και οι τέσσερις Σχολές.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι έδωσαν ραντεβού για το 2022 οπότε και θα παρουσιαστεί η δέκατη Μπιενάλε των Φοιτητών στον ίδιο χώρο.

(ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά από τις 12-8μμ. και Σάββατο από τις 12-8μμ και Κυριακή 12-6μμ.)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr