ΚΥΠΡΟΣ: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΑΠΚΥ - Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης & Προσωπικού

ΚΥΠΡΟΣ: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΑΠΚΥ - Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης & Προσωπικού

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου και Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για την ανάπτυξη, φιλοξενία και υποστήριξη της λειτουργίας της νέας Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου υπέγραψαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος κ. Λένια Ορφανίδου και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου, στα γραφεία διοίκησης του Πανεπιστημίου. Στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα της διάθεσης των Ανοικτών Δεδομένων του δημοσίου στην Κύπρο.


Ειδικότερα, οι δράσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο αποσκοπούν στην αναβάθμιση, φιλοξενία και υποστήριξη της λειτουργίας της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων www.data.gov.cy, ώστε να  καταστεί εφικτή η διάθεση των δεδομένων που παράγουν οι δημόσιοι φορείς της Κύπρου, κατά τρόπο σύγχρονο, λειτουργικό και σύμφωνο με τον περί της Περαιτέρω Χρήσης Πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα Νόμο του 2015 (Ν.205(I)/2015) και τις συναφείς Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2003/98/ΕΚ και 2013/37/ΕΚ.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας που καταβάλλεται από το κυπριακό δημόσιο για αποδέσμευση της δυνητικής αξίας των δημόσιων δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση και αξιοποίησή τους, τόσο από τον δημόσιο, ιδιωτικό και ακαδημαϊκό τομέα, όσο και από άλλους εγχώριους ή/και διεθνείς οργανισμούς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, πέραν της ενίσχυσης της διαφάνειας, επιτυγχάνεται η δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας μέσω της ανάπτυξης εφαρμογών προστιθέμενης αξίας και συνακόλουθα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. 

Σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η κ. Ορφανίδου ευχαρίστησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το βήμα αυτό, αφού θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών στον τομέα των Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι η συνεργασία δημόσιου και ακαδημαϊκού τομέα αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές από μόνος του. Τέλος, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου και διακρίνεται στον τομέα της ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης, θα εμπλουτίσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Χρίστου ευχαρίστησε το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για τη στήριξή του προς το Πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως για την ευκαιρία που παρέχεται για συνεργασία στον τομέα των Ανοικτών Δεδομένων. Ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε παρά να στηρίζει έμπρακτα τις πολιτικές ανοικτών δεδομένων και ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού, με προσδοκώμενα ωφέλιμα αποτελέσματα για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και για τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς. Το ΑΠΚΥ ανέφερε, διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία σε θέματα ανοικτής πρόσβασης και ανοικτού λογισμικού και το εν λόγω έργο συνάδει απόλυτα με το όραμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου να καταστεί κόμβος ανοικτότητας στην Κύπρο. Πρόκειται, δήλωσε χαρακτηριστικά, για ένα έργο που αναμφίβολα θα συμβάλει στην κατάταξη της χώρας μας ανάμεσα στους πρωτοπόρους σε θέματα διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων του δημοσίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr