Περισσότεροι από 44.000 φοιτητές σπουδάζουν στην Κύπρο

Περισσότεροι από 44.000 φοιτητές σπουδάζουν στην Κύπρο

Οι προπτυχιακοί φοιτητές, σε σχέση με τους κλάδους σπουδών επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση την Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν η Νομική, η Λογιστική και η Ιατρική.

Το σύνολο των φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, ανήλθε στους 44.446, εκ των οποίων 35.551 σε πανεπιστήμια και 8.895 σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Αυτό προκύπτει από την «χαρτογράφηση» του εκπαιδευτικού πεδίου της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, που έκανε η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ΔΑΑΕ συνέλεξε στοιχεία από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου (πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) μέσα από τα οποία παρουσιάζονται οι αριθμοί των φοιτητών (Κύπριων, Ευρωπαίων και αλλοδαπών) ανά κύκλο και κλάδο σπουδών, καθώς και οι προτιμήσεις τους.

Επίσης, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, υπήρξε αύξηση στο σύνολο των φοιτητών των πανεπιστημίων κατά 4.165 και ποσοστό 13,27%, ενώ στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπήρξε αύξηση κατά 1.634 φοιτητές και ποσοστό της τάξης του 22,5%.

Στα Προγράμματα Σπουδών 1 - 3 ετών των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν 3.848 άτομα.

Στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των πανεπιστημίων φοιτούν 19.562 άτομα, ενώ στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν 3.890 άτομα.

Όσο αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακού επιπέδου των πανεπιστημίων, φοιτούν 14.898 άτομα, ενώ στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φοιτούν 1.097 άτομα.

Στα Προγράμματα Διδακτορικού επιπέδου των πανεπιστημίων φοιτούν 1.091 άτομα, ενώ στα αντίστοιχα Προγράμματα των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν 60 άτομα.

Από το σύνολο των 44.446 φοιτητών, που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, 23.353 είναι Κύπριοι πολίτες (52,54%), 13.898 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (31,27%), ενώ 7.195 είναι φοιτητές, πολίτες τρίτων χωρών (ποσοστό 16,19%).

Οι προπτυχιακοί φοιτητές, σε σχέση με τους κλάδους σπουδών επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση την Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν η Νομική, η Λογιστική και η Ιατρική.

Όσον αφορά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε κλάδους της Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των Επιστημών της Αγωγής και Διοίκησης Μονάδων Υγείας.

Σε διδακτορικό επίπεδο σπουδών, πρώτος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι ο κλάδος των Επιστημών της Αγωγής και ακολουθούν οι κλάδοι της Ψυχολογίας, της Κλινικής Ψυχολογίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των φοιτητών των προγραμμάτων που οδηγούν στην απόκτηση Πιστοποιητικού, Διπλώματος και Ανώτερου Διπλώματος των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτές επικεντρώνονται στους κλάδους των Υπηρεσιών Ασφαλείας και ακολουθούν οι κλάδοι Ξενοδοχειακών/ Τουριστικών και Επισιτιστικών Τεχνών. 

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση των φοιτητών αφορά τους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολούθως των Ξενοδοχειακών, Τουριστικών, Αισθητικής και Πληροφορικής. 

Οι φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου έχουν ως πρώτη προτίμηση τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι της Εκπαίδευσης, των Τεχνών (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και οι κλάδοι των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών.

Σε διδακτορικό επίπεδο, πρώτος στην προτίμηση των φοιτητών είναι ο κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, ακολουθεί ο κλάδος των Περιβαλλοντικών Επιστημών, της Πληροφορικής και ο κλάδος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Τέλος, από το σύνολο των 35.551 φοιτητών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, 12.681 σπουδάζουν με την εξ αποστάσεως μέθοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr