Αλλαγές σε Μεταπτυχιακές Σπουδές εξ αποστάσεως που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο

Αλλαγές σε Μεταπτυχιακές Σπουδές εξ αποστάσεως που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο

Το ζήτημα της εγκυρότητας των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών που προσφέρουν τα κυπριακά πανεπιστήμια, συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τον Κύπριο ομόλογό του.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση στην Ελλάδα καθώς γίνεται λόγος για 5.300 μεταπτυχιακούς τίτλους ειδικής αγωγής (από Κύπρο και Ιταλία), οι οποίοι χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Έλληνες εκπαιδευτικούς με φοίτηση μόλις ενός έτους από απόσταση.


Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης της Λευκωσίας που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ενώ οι δύο αξιωματούχοι προχώρησαν και στον εκσυγχρονισμό μιας συμφωνίας που ανανεώνεται σε πενταετή βάση από το 1993 και αφορά την Παιδεία. 

Ο Έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε ότι «όντως υπάρχουν κάποια προβλήματα» σχετικά με τη χορήγηση μεταπτυχιακών και πρόσθεσε πως τέτοια υπήρξαν παλαιότερα «και τα διευθετήσαμε με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αφεθεί στα πανεπιστήμια και στους οργανισμούς πιστοποίησης».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Καδής διαβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο και την κοινή γνώμη ευρύτερα, ότι «τα θέματα της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτή η προσπάθεια σίγουρα για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα και των πανεπιστημίων μας και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, Μαίρη Κουτσελίνη ενημέρωνε την Επιτροπή Παιδείας ότι ο Φορέας λειτουργεί υποστελεχωμένος και χωρίς προϋπολογισμό. «Θέλω να επισημάνω ότι από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα –συμβατικά και εξ αποστάσεως– ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων όπως επίσης περνάνε και οι διαδικασίες δημιουργίας νέων Τμημάτων, νέων Σχολών, νέων Πανεπιστημίων. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι τα standards που κρατά ο Φορέας είναι πάρα πολύ υψηλά, είναι πάρα πολύ αυστηρά και εάν διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε αμέσως λαμβάνονται μέτρα».

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Μεταπτυχιακές Σπουδές εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr