Ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στη Ρόδο για τουριστικές σπουδές

«Ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στη Ρόδο για τουριστικές σπουδές»

Μια νέα μεγάλη ιδέα για τα Δωδεκάνησα, από τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, που μίλησε από το βήμα της Βουλής για την αναγκαιότητα ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου με έδρα τη Ρόδο, επικεντρωμένου και εξειδικευμένου στις τουριστικές σπουδές.

Ο κ. Κόνσολας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, που για ακόμη μία φορά φέρνει με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή και αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολυνομοσχέδιο συρραφής», αφού τα περισσότερα άρθρα δεν συνάδουν με τον τίτλο του νομοσχεδίου.


Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεθόδευση ίδρυσης του τμήματος διοίκησης τουρισμού στη Χίο και όχι στη Ρόδο, καθώς και στη μεθόδευση από την κυβέρνηση κατάργησης του Ινστιτούτου Τουριστικής Έρευνας με έδρα τη Ρόδο, όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είναι κάτι περισσότερο από σαφές, ότι για κάποιους στην κυβέρνηση, η Ρόδος δεν δικαιούται θέση στο χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης και των τουριστικών σπουδών.

Ποια, η Ρόδος! Ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός, το σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας, η Ρόδος της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Σαφέστατα υπήρχε μεθόδευση. Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε θάψει το θέμα, με στόχο να ακυρώσει τη δημιουργία τμήματος διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Σε αυτή τη μεθόδευση, είτε εκούσια, είτε ακούσια συνέπραξε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την εκκωφαντική σιωπή του. Δεν σεβάστηκε την απόφαση της Συγκλήτου του Νοεμβρίου του 2014 και δύο χρόνια μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, παίρνει μια εντελώς αντίθετη απόφαση με την αρχική και προτείνει να γίνει στη Χίο το τμήμα αντί για τη Ρόδο.

Για τέτοια αξιοπιστία μιλάμε.

Και περιμένω να δω ποιοι από τους συναδέλφους Βουλευτές συναινούν με το άρθρο 26», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απομακρύνθηκε και αποξενώθηκε, πλέον, από τη Ρόδο και αυτή είναι μια εξέλιξη που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον αφού οδηγεί  στη συρρίκνωσή του.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Μία είναι η λύση: η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση, όμως, θεσμοθετεί αποσπασματικά ζητήματα τουριστικής εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

Η Ρόδος, στην πορεία του χρόνου, θα διεκδικήσει το αυτονόητο: να γίνει ο βασικότερος πυλώνας τουριστικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο προσελκύοντας  χιλιάδες φοιτητές.

Πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, που προσελκύει χιλιάδες φοιτητές, καθώς και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, από τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων και για την τοπική οικονομία, αλλά και για το επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρέπει να αντιληφθούμε επίσης, ότι η τουριστική εκπαίδευση είναι η προοπτική για τη χώρα και να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον.

Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει απάντηση την ώρα που πρέπει».

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Κύριε Κόνσολα, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, πράγματι, όπως λέει η εκλεκτή συνάδελφος, να ακούσουμε και τη Ρόδο. Μόνο που δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στον κ. Μιχαηλίδη, γιατί το πρόβλημά μου, κύριε Υπουργέ, δεν είναι η Χίος ή η Ρόδος.

Εγώ θέλω να πω από την αρχή από αυτό το Βήμα, ότι για τον Υπουργό μας, για τον Υπουργό Παιδείας, έχω μιλήσει δημόσια. Τον τιμώ ιδιαίτερα. Και τον τιμώ παρ’ ότι έχω τεράστιες και θεμελιώδεις πολιτικές διαφορές. Όμως, δεν φανταζόμουν ότι ο κ. Γαβρόγλου, συνάδελφος πανεπιστημιακός, θα ακολουθούσε μια πεπατημένη -η εισηγήτριά μας κ. Κεραμέως το είπε πάρα πολύ γλαφυρά και ωραία- που είναι άρρωστη, παραβιάζει τα ηθικά και τα πολιτικά όρια που έχουμε συνηθίσει πολλές δεκαετίες τώρα σε αυτήν την Αίθουσα.

Και ξέρετε κάτι, κύριε Υπουργέ; Θα περίμενα από εσάς ειλικρινά να ακολουθήσετε κάτι διαφορετικό, να υπάρχει μια συνταγματικά και νόμιμη, δομημένη συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς να συζητάμε ένα ρυθμιστικό θέμα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας με ένα νομοσχέδιο που μόνο δύο άρθρα είναι αφιερωμένα σε αυτό. Άρα, ούτε εσείς, δυστυχώς, δεν αποτελείτε εξαίρεση από τον κανόνα.

Και, ξέρετε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο συρραφής, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνηση προσπαθήσει να εγκλωβίσει τη Βουλή, φέρνοντας άσχετες μεταξύ τους ρυθμίσεις στο ίδιο άρθρο. Πολύ καλά το είπε ένας συνάδελφος από την Αντιπολίτευση: Φαίνεται ότι είναι ένα πολυνομοσχέδιο συρραφής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, εάν θέλατε να ρυθμίσουμε συνολικά τα ζητήματα που αφορούν τόσα πολλά θέματα, θα είχαν έρθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε χωρίς σκοπιμότητες στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τα θέματα αυτά, τα οποία καταθέτετε στο νομοσχέδιο. Μόνο δύο άρθρα από τα τριάντα του νομοσχεδίου αναφέρονται σε αυτό το οποίο ο τίτλος του νομοσχεδίου λέει, όπως κατατέθηκε από εσάς στη Βουλή.

Ανακοινώσατε, κύριε Υπουργέ, τη σύσταση της Επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πανεπιστήμιά μας –τα γνωρίζετε, τα βιώνετε και εσείς ως πανεπιστημιακός–, η λειτουργία των οποίων είναι οριακή. Αναρωτιέμαι, όμως, πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια Επιτροπή, όταν αυτή η Κυβέρνηση έχει πραγματικά εγκλωβιστεί σε εμμονές και ιδεοληψίες.

Η πολιτική σας μέχρι τώρα απομακρύνεται από την πραγματικότητα, αφού θέλει την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια και αφού η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρνητικά την προοπτική αγγλόφωνων τμημάτων στα πανεπιστήμιά μας, που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές και ιδιαίτερα σε φοιτητές με δίδακτρα. Αυτό το πείραμα έχει γίνει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Υπάρχει εξάλλου και σε άλλο πανεπιστήμιο στη χώρα, όπου ξένοι φοιτητές έχουν προσελκυσθεί από τα προγράμματα σπουδών.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα μόνο παράδειγμα θα φέρω, που αναδεικνύει αυτή την προχειρότητα της θεσμικής κατάθεσης και της ασυνέχειας με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το νομοθετικό έργο με το εγχείρημα που φέρνει στη Βουλή.

Θα αναφερθώ στην παράγραφο 10 του άρθρου 28, σύμφωνα με την οποία η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα είναι αρμόδια για την οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρέπει να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι πριν από λίγους μήνες εδώ στην Αίθουσα είχαμε επισημάνει αυτές τις νομοθετικά πλέον κατοχυρωμένες ρυθμίσεις, η θέσπιση των οποίων μετέτρεπε, δυστυχώς, το Ίδρυμα Τεχνολογίας σε αυτόνομο πόλο, που ουσιαστικά υποβάθμισε τη ΓΓΕΤ και δημιουργεί ένα πλαίσιο συνεχών επικαλύψεων.

Τώρα έρχεστε να κάνετε τι; Να δικαιολογήσετε αυτά τα οποία έχετε θεσμοθετήσει. Είναι δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου θα τις πάρετε πίσω. Να το θυμάστε αυτό. Στην πορεία θα ξαναφέρετε και άλλες ρυθμίσεις εδώ στην Αίθουσα, για να τις πάρετε πίσω, επειδή τότε υπήρχε προχειρότητα και σκοπιμότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στο άρθρο 26, που ιδρύει Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με έδρα τη Χίο, αντί για τη Ρόδο, όπως είχε προβλεφθεί από σχετικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος του κράτους, αφού είχε θεσμοθετηθεί εδώ από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί με συγκεκριμένη ρύθμιση από την προηγούμενη Κυβέρνηση και με σύμφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα, όπως σας είπα, να αντιπαρατεθώ με τον κ. Μιχαηλίδη. Δεν είναι ο σκοπός μου. Εγώ χαίρομαι που επιτέλους σκεφτήκατε δύο χρόνια καθυστερημένα να θεσμοθετήσετε Τμήματα Τουρισμού στη χώρα. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τουριστική εκπαίδευση. Χαίρομαι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Τα οποία έκλεισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Δεν τα κλείσαμε, κύριε Υπουργέ.

Το σημαντικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το ζήτημα της πολιτικής και ηθικής τάξης. Όμως, η ηθική τάξη και ο σεβασμός δεν υπάρχει από εσάς, γιατί εσείς δεν σέβεστε την έννοια της συνέχειας του κράτους, κύριε Υπουργέ. Για αυτή την Κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ο σεβασμός στην έννοια της συνέχειας του κράτους.

Είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μεθόδευσε την ακύρωση δύο τμημάτων, ελληνόφωνου και αγγλόφωνου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ελληνόφωνου και αγγλόφωνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Είχε ήδη ξεκινήσει και δρομολογηθεί η λειτουργία αυτών των δύο τμημάτων από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αποτελούσε καθολικό αίτημα από τους φορείς της Ρόδου, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης για τη Χίο, των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, που προσφέρθηκαν να δώσουν λύση και για τη στέγαση και για τη σίτιση των φοιτητών.

Θα ήταν καλό να καταθέσω στα Πρακτικά αυτό που είχα καταθέσει στον κ. Φίλη, την ομόθυμη αυτή απόφαση της τοπικής κοινωνίας από σαράντα και πλέον φορείς, από τον Περιφερειάρχη μέχρι και τον τελευταίο φορέα. Όπως, επίσης, σας  κοινοποίησα και αυτό. Το  είχα καταθέσει και στον κ. Λοβέρδο. Ξέρετε, δεν λέω άλλα από αυτά που έκανα ως Βουλευτής της Συμπολίτευσης. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Καταθέτω, επίσης, και την απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου του Νοεμβρίου του 2014, που εξέφραζε ομόφωνα την απόφαση του Πανεπιστημίου να ιδρυθεί στη Ρόδο και τελικώς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που αναιρεί την απόφασή της και τη μεταφέρει αντί της Ρόδου στη Χίο.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κόνσολας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι για κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά δυστυχώς και για κάποιους παράγοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ρόδος δεν δικαιούται να έχει θέση στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης και των τουριστικών σπουδών. (AS)

Ποια; Η Ρόδος, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στη χώρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών και της ιστορίας, η Ρόδος της τουριστικής οικονομικής ανάπτυξης με εκατόν εβδομήντα οχτώ πτήσεις σε προορισμούς της Ευρώπης και του κόσμου, όταν η Χίος δεν έχει ούτε μία πτήση τσάρτερ από το εξωτερικό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Ξέρετε, σαφέστατα, κύριε Υπουργέ, υπήρχε μεθόδευση από εσάς. Εδώ και δύο χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε θάψει το θέμα, με στόχο να ακυρώσει τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο. Σε αυτήν τη μεθόδευση, είτε εκούσια είτε ακούσια, συνέπραξε, δυστυχώς, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την εκκωφαντική σιωπή του.

Κι εδώ έχει ευθύνες η πολίτική ηγεσία του Υπουργείου. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο από αυτό το Βήμα. Δεν σεβάστηκε την απόφαση της Συγκλήτου τον Νοέμβριο του 2014 και δύο χρόνια αργότερα παίρνει την εντελώς αντίθετη απόφαση και προτείνει να γίνει στη Χίο. Για τέτοια αξιοπιστία μιλάμε. Θέλω να δω ποιοι από τους συναδέλφους Βουλευτές, γι’ αυτήν την ανακολουθία, θα ψηφίσουν το άρθρο 26. Εδώ είμαστε να μετρήσουμε.

Η Κυβέρνηση, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσβάλλουν τη Ρόδο, κύριε Υπουργέ, και την τουριστική εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέση για τη Ρόδο στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα. Θέλουν τη Ρόδο παρακολούθημα. Μόνο που η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα διαθέτουν μια δυναμική που τους ξεπερνά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απομακρύνθηκε και αποξενώθηκε πλέον από τη Ρόδο. Αυτή είναι μια εξέλιξη που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον. Οδηγεί στη συρρίκνωσή του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία είναι η λύση, να δεχθούν όλοι αυτό που συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα: Μη κρατικά πανεπιστήμια.

Κύριε Υπουργέ, σας κάλεσα πολλές φορές ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συζητήσουμε χωρίς σκοπιμότητες στην Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα. Δεν το πράξατε. Όπως δεν πράξατε, επίσης, και μια υπόσχεση: Να συζητήσουμε συνολικά για την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα στην Επιτροπή. Το είπαν και συνάδελφοι από την Αντιπολίτευση. Ούτε αυτό πράξατε. Πήγατε αποσπασματικά να θεσμοθετήσετε ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο στρατηγικό για τα επόμενα χρόνια.

Ξέρετε, η Ρόδος στην πορεία του χρόνου θα διεκδικήσει το αυτονόητο: Να είναι ο βασικότερος πυλώνας τουριστικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο. Αυτό το δικαιούται. Και αυτό θα γίνει. Θα το πράξουμε ως επόμενη Κυβέρνηση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση και θα γίνει πλέον εφαρμογή και τη χώρα. Ξέρετε γιατί; Γιατί, κύριε Υπουργέ, είμαστε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κόνσολα, ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, κι ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Ξέρετε, εδώ ο κ. Φίλης είχε φέρει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων -και εγώ το είχα χαιρετίσει αυτό- τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου και έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία. Εάν, λοιπόν, θέλετε να ακολουθήσουμε ένα παράδειγμα, την πρακτική που ήταν επιτυχημένη, να προσελκύσει πάνω από είκοσι πέντε, τριάντα χιλιάδες φοιτητές η Κύπρος, γιατί δεν το κάνετε εσείς; Δεν το κάνετε εσείς γιατί έχετε ιδεοληψίες. Δεν πιστεύετε σε αυτό το οποίο θέλει η αγορά και η κοινωνία. Διότι δεν είναι μόνο ακαδημαϊκά τα κριτήρια. Είναι αυτό που θέλει η πραγματική οικονομία στη χώρα.

Ο βασικότερος πλούτος αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η παιδεία και ο τουρισμός. Η τουριστική εκπαίδευση είναι η προοπτική για τη χώρα. Κι εσείς απεμπολείτε για τελευταία φορά αυτό το δικαίωμα. Ξέρετε γιατί το απεμπολείτε για τελευταία φορά, κύριε Ξυδάκη; Γιατί αρνείστε να θεσμοθετήσετε τα ερευνητικά ινστιτούτα που είχαμε θεσμοθετήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα και αυτό το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο και την Αθήνα το καταργείτε, που δεν ήθελε προϋπολογισμό και ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο.

Εγώ, κύριε Υπουργέ, σας καλώ έστω και τώρα. Φέρετε το θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συζητήσουμε συνολικά για την εκπαίδευση. Εμείς χαιρετούμε την ίδρυση των τμημάτων…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Εντάξει, κύριε Κόνσολα, ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Εάν πραγματικά πιστεύετε σε αυτήν την προοπτική, ανοίξτε ένα παράθυρο στο μέλλον.

Πιστεύω λοιπόν ότι έχετε τις ευαισθησίες. Ειδάλλως, θα σας προσπεράσει η κοινωνία στις επόμενες. Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει απάντηση την ώρα που πρέπει.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) 

Περισσότερα νέα που αφορούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr