Ερευνητικά Έργα: Στα προαιρετικά προγράμματα της ESA επιστρέφει η Ελλάδα

Ερευνητικά Έργα: Στα προαιρετικά προγράμματα της ESA επιστρέφει η Ελλάδα

Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, η Ελλάδα αποφάσισε να επανενταχθεί στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Η απόφαση της Αθήνας κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας. 


Η επανένταξη της χώρας κατέστη εφικτή έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα:

  • Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) 2,4 εκατ. ευρώ
  • Παρατήρηση Γης (Earth Observation - EOEP 5) 2,4 εκατ. ευρώ
  • Τηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom - ARTES) 2,6 εκατ. ευρώ
  • Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση του Διαστήματος (Space Exploration - E3P) 300.000 ευρώ
  • Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) 200.000 ευρώ
  • Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το γεγονός της επανένταξης της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση από την ESA σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας μας ως κράτος - μέλους. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων φορέων για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί, σε συνεργασία με την ESA, με στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr