Ανώτατο όριο 1.500 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές σε δημόσια ΑΕΙ

Ανάσα για πολλούς φοιτητές το «πλαφόν» καθώς θα είναι κατ’ εξαίρεση επί πληρωμή

Μεταπτυχιακά ως 1.500 ευρώ τον χρόνο θεσπίζει η κυβέρνηση, με μεγαλύτερη αλλαγή στον χάρτη της λεγόμενης «τεταρτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης» της χώρας το οριζόντιο «πλαφόν» στα δίδακτρα.

Οι αλλαγές στις μεταπτυχιακές σπουδές έρχονται να συνδυαστούν με νέο σχέδιο «Αθηνά Νο 2», καθώς από τις διοικήσεις των ΤΕΙ έχει ζητηθεί ήδη να δηλώσουν ποια τμήματά τους θεωρούν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και πρέπει να κλείσουν.


Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου δηλώνει στο «Βήμα» ότι αν τα πανεπιστήμια έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν, τώρα ήρθε η ώρα να το πουν, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι διαθέσιμο για διαβούλευση ως τις 10 Οκτωβρίου.

Το θέμα ίσως αποτελέσει αρχή για νέες αντιδράσεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού πρυτάνεις θα «κονταροχτυπηθούν» τις επόμενες ημέρες με πολιτικούς με διακύβευμα την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και τη δυνατότητά τους να ρυθμίζουν κατ' εξαίρεσιν προγράμματα μεταπτυχιακών με μεγάλες δαπάνες. Παράλληλα πρυτάνεις αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που έχουν ήδη προκαταβάλει τα δίδακτρά τους για τη χρονιά που έχει ξεκινήσει.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντώνται σε έκτακτη σύνοδό τους πιθανότατα την 1η Οκτωβρίου, αλλά σε αυτή τη συνάντηση δεν θα παρουσιαστούν ενωμένοι. Πανεπιστήμια (κυρίως τα οικονομικά) που παρείχαν στους φοιτητές τους ακριβά και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών με διεθνείς πιστοποιήσεις οδηγούνται, όπως λένε, σε αδυναμία να τα υποστηρίξουν οικονομικά. Από την άλλη, σε πανεπιστήμια - πολυτεχνεία, ιατρικές, θεωρηρικές σχολές - με επίσης υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά  οι σπουδές είναι δωρεάν. Μάλιστα πανεπιστημιακοί μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνουν ότι «η δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα βοηθά στην άνοδο του επιπέδου των προγραμμάτων αυτών καθώς δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που ενδιαφέρονται και δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αποκτήσουν έναν σημαντικό τίτλο και εξειδίκευση. Τα 1.500 ευρώ είναι προσιτό ποσό και μπορούν να δώσουν μια "ανάσα" στις σχολές. Δεν μπορεί όταν οι πολίτες έχουν φθάσει σε δεινότατη οικονομική κατάσταση να επιβαρύνονται με υψηλό τίμημα οι σπουδές των παιδιών τους». Σημειώνουν δε ότι τα μοντέλα σε αυτούς τους κύκλους σπουδών στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι να παρέχονται οι μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς δίδακτρα.

Πρυτάνεις που βρίσκονται στη «μέση» δηλώνουν ότι «ας προσδιορίσουμε πρώτα το ακριβές κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και μετά ας ασχοληθούμε με το ποιος θα τα πληρώνει. Και κάτι τέτοιο με αυτό το νομοσχέδιο δεν γίνεται».

Το υπουργείο Παιδείας διατηρεί τη ρύθμιση για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) να αναζητήσουν πόρους από διάφορους φορείς αλλά και από χορηγίες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εκείνο που έχει αλλάξει στα χρόνια της κρίσης και έχει δυσχεράνει τη λειτουργία των μεταπτυχιακών είναι ότι το κράτος χρηματοδοτούσε παλαιότερα τα προγάμματα ενώ τώρα έχει κόψει τα κονδύλια. Ετσι πολλά πανεπιστήμια είχαν καταφύγει στην «αναγκαία λύση» για τα λειτουργικά τους έξοδα να χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων από τα μεταπτυχιακά τους.

«Οδηγούμαστε σε αφανισμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με σοβαρότατες επιπτώσεις και στα οικονομικά των πανεπιστημίων, καθώς η κρατική χρηματοδότηση έχει φτάσει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προεδρεύων αυτή την περίοδο της Συνόδου Πρυτάνεων. «Τα πανεπιστήμια στηρίζονται σήμερα στους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας όπου κατατίθενται ποσά και από τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα και στα έσοδα των εταιρειών αξιοποίησης της περιουσίας τους» αναφέρει.

Διαβάστε Ακόμη: Κινδυνεύουν 60 μεταπτυχιακά προγράμματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr