ελληνικά Πανεπιστήμια,Χάρβαρντ, Οξφόρδης, κατατάξεις ελληνικών πανεπιστημίων Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια δίπλα σε αυτά του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια δίπλα σε αυτά του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης

Eξι Ελληνικά Πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές στον πιο μεγάλο διεθνή πίνακα πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο, τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2016.

Σύμφωνα με την κατάταξη, το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης συνεχίζουν να κυριαρχούν, έχοντας το καθένα την 1η θέση σε 12 διδακτικά αντικείμενα.


Η 6η έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Διδακτικό Αντικείμενο της QS, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο TopUniversities.com, περιλαμβάνει έναν αριθμό ρεκόρ 42 κλάδων. Πρόκειται, επομένως, για τον πιο μεγάλο διεθνή πίνακα κατάταξης ανά διδακτικό αντικείμενο που συντάχθηκε ποτέ.

Η γνώμη 76.798 ακαδημαϊκών και 44.426 εργοδοτών χρησιμοποιήθηκε για τη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μαζί με την ανάλυση 28,5 εκατομμυρίων ερευνητικών εργασιών και 113 εκατομμυρίων παραπομπών με πηγή τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier.

Η θέση των ελληνικών πανεπιστημίων

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές σε αυτόν τον πίνακα. Πρόκειται για το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κατάφεραν να καταταγούν σε δύο τοπ 100.

Η πιο ψηλή θέση της Ελλάδας και η μόνη θέση της σε τοπ 50, επιτυγχάνεται από το ΕΜΠ το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για το διδακτικό αντικείμενο Πολιτικοί και Δομικοί Μηχανικοί. Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας σε τοπ 100, αποδίδονται στο ΑΠΘ που κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για τους Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς και για την Αρχαιολογία.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο επιτυχημένο Ελληνικό πανεπιστήμιο σε επίπεδο διδακτικού αντικειμένου κι εμφανίζεται σε 14 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων φέτος. Ακολουθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που εμφανίζεται σε 8 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων και το Πανεπιστήμιο Πατρών που εμφανίζεται σε 7.

Τα κορυφαία ξένα ιδρύματα

Στους έξι νέους κλάδους που περιλαμβάνονται στον πίνακα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προηγείται κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ στην Ανθρωπολογία, ενώ το Κέιμπριτζ προηγείται κι ακολουθεί η Οξφόρδη και το University College London (UCL) στην Αρχαιολογία. Το Juilliard είναι πρώτο στον πίνακα για τις Παραστατικές Τέχνες κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Το Colorado School of Mines είναι πρώτο στη Μηχανική Ορυκτών Πόρων ενώ το ΜΙΤ παίρνει τη δεύτερη θέση. Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια είναι πρώτο στη Νοσηλευτική κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το Χάρβαρντ, το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις στην Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr