προπτυχιακά προγράμματα, δίδακτρα, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ Πρόταση για προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πρόταση για προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πρόταση για την ίδρυση ξενόγλωσσων αλλά και ελληνόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων εντός των ΑΕΙ στα οποία οι φοιτητές θα σπουδάζουν καταβάλλοντας δίδακτρα κατατέθηκε στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Την είδηση είχε αποκαλύψει η δημοκρατία στο φύλλο της 30ής Δεκεμβρίου 2015 με δημοσίευμα με τίτλο «Σχολές ιδιωτικές στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις».


Η παράταξη «Συνεργασία Πανεπιστημιακών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού ΠΟΣΔΕΠ» μέλος της οποίας είναι ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Ευσταθόπουλος υπέβαλε και επισήμως την εν λόγω πρόταση.

Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο με τις βασικές θέσεις της παράταξης το κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα στα πλαίσια της αυτονομίας του με απόφαση της Συγκλήτου να οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με δίδακτρα σε όλα τα επίπεδα πέραν του αριθμού των φοιτητών που εισάγονται από την πανελλαδική διαδικασία εξετάσεων και φοιτούν δωρεάν. Ετσι φοιτητές που δεν πέρασαν μέσω των πανελλαδικών στη σχολή που ήθελαν θα μπορούν να σπουδάσουν σε αυτήν με δίδακτρα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημειώνει η παράταξη να ανακοπεί έως να εκμηδενιστεί ύστερα από κάποια χρόνια η έξοδος Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια όπως Τσεχία Ουγγαρία Βουλγαρία κ.λπ που είναι σαφώς κατώτερα από τα ελληνικά και που πηγαίνουν σε αυτά αναγκαστικά επειδή θέλουν να σπουδάσουν είτε γιατί δεν πέρασαν στη σχολή που ήθελαν είτε γιατί δεν πέρασαν καθόλου.

Η Συνεργασία Πανεπιστημιακών της ΠΟΣΔΕΠ καταλήγει για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν επιπλέον πόρους για αναβάθμιση των υποδομών τους και της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr