θέση, προέδρων Συνόδων, Πρυτάνεων, προέδρων ΤΕΙ, δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά Ποια είναι η θέση των προέδρων των Συνόδων Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ για τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά

Ποια είναι η θέση των προέδρων των Συνόδων Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ για τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά

Οι πρόεδροι της  Συνόδου  Πρυτάνεων Θάνος Δημόπουλος  και προέδρων ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος, διατύπωσαν τις ακόλουθες θέσεις, για τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά τις ερωτήσεις που υπέβαλαν Βουλευτές:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ  Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων:


Για το θέμα των μεταπτυχιακών, που είναι ένα πρόβλημα και ένα θέμα ακανθώδες, στις σημερινές συνθήκες εκφράζοντας την άποψη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι δύσκολο να ζητήσουμε από την πολιτεία να επιχορηγήσει πλήρως δωρεάν μεταπτυχιακά.

Έχουμε την άποψη ότι χρειάζεται μια αποτύπωση των μεταπτυχιακών, θεωρούμε, για παράδειγμα, απαράδεκτο ένα τμήμα που έχει 5 μέλη ΔΕΠ να έχει 10 μεταπτυχιακά προγράμματα, να δούμε πού υπάρχουν επικαλύψεις, να δούμε εάν υπερβολικά δίδακτρα - όπου αυτά υπάρχουν - δικαιολογούνται από τη δομή του προγράμματος, να ενισχύσουμε με υποτροφίες φοιτητές που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά νομίζω ότι είναι δύσκολο σήμερα να προχωρήσουμε σε μια απότομη κατάργηση όλων των διδάκτρων, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να κλείσουν μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο και δεν επιθυμούμε.

Στο θέμα που αναφέρθηκε σε σχέση με την ύπαρξη μη κρατικών Πανεπιστημίων, η απόφαση εδώ και χρόνια της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι ότι αυτή τη στιγμή οφείλουμε να υπηρετούμε και να στηρίξουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Έχουμε ένα σκεπτικισμό κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και κατά πόσον η εμπειρία που έχουμε από τα κολέγια, η εμπειρία που έχουμε από την Κύπρο, μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση ότι όντως υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και δομές για την αξιολόγηση αυτών των νέων μορφών.

Το τραγικό πρόβλημα που έχουμε φέτος είναι ότι με τους προϋπολογισμούς, όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τη χρονιά.

Επομένως, πρέπει πολύ γρήγορα οι λειτουργικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί να ολοκληρωθούν, θα τεθούν σε εφαρμογή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την χρόνια χωρίς να κλείσουμε. Ευχαριστώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ, Προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ

Προσπαθούμε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο να κάνουμε κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία φροντίζουμε να είναι σε υψηλό επίπεδο. Δεν θέλω πολλά στο ΤΕΙ Αθήνας και  γενικότερα στα ΤΕΙ και να περνάνε έτσι χατιρικά,  γιατί δεν είναι  παραγωγικές σχολές,  αλλά θέλουμε κάποια  με υψηλό δείκτη ποιότητας.

Γι' αυτό, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή  έχουμε συστήσει και γραφείο ποιότητας  και παρακολουθούμε  για να πάρουμε και ISΟ κανονικά  για τις μεταπτυχιακές μας σπουδές.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε βάλει κάποια  δίδακτρα, διότι δεν θα γινόταν αλλιώς  για να μπορέσω να δώσω το 15% στον προϋπολογισμό της Επιτροπής Ερευνών  και το 35% στο ίδρυμα  για να μπορώ να πληρώσω μετά εκτάκτους.

Σας λέω, ότι είχαμε μια μείωση, ένα «κούρεμα» των 10 εκατομμυρίων που είχαμε στο παρελθόν, όπου έμειναν 6 εκατομμύρια και είναι η τέταρτη χρονιά που παιδευόμαστε με αυτά τα 6 εκατομμύρια να πληρώσουμε 3.800.000 το χρόνο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr