οικονομικά προβλήματα, Πανεπιστημίων,Συνόδου Πρυτάνεων Τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων στο προσκήνιο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων στο προσκήνιο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων και ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία που θα ξεκινήσει επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου, θα τεθούν επί τάπητος στην 80ή Σύνοδο των Πρυτάνεων η οποία πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Οι επικεφαλής των ΑΕΙ δηλώνουν αδυναμία να λειτουργήσουν τα ιδρύματά τους μέσα στο 2016 εάν δεν βρεθεί λύση ως προς τα οικονομικά, καθώς μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότηση, και το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στη διάρκεια της Συνόδου, ενώ θα αποφασιστεί και η στάση που θα κρατήσουν οι Πρυτάνεις στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Ως προς τα οικονομικά πάντως, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ακόμα και κινητοποιήσεων, καθώς ήδη ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας έχει προτείνει μια 24ωρη αναστολή των μαθημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική ασφυξία που βιώνουν εδώ και χρόνια τα ιδρύματα.


Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης αναμένεται να παρουσιάσει στους πρυτάνεις το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, το πλάνο του εθνικού διαλόγου και την εξέλιξη ως προς τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα ΑΕΙ, αλλά και την απαλλαγή των δημοτικών τελών ως προς τα ενοικιαζόμενα κτίρια από τα Πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις, σε συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και το ψήφισμα της Συνόδου.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνέλθει και η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, παρουσία της αν. υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γ. Πανδή. Στη Σύνοδο, εκτός από τα (επίσης) φλέγοντα οικονομικά προβλήματα, θα συζητηθεί η θέση των ΤΕΙ στον εθνικό διάλογο, ενώ αναμένεται να καταγραφεί και δυναμική αντίδραση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στο γεγονός ότι στην 36μελή επιτροπή διαλόγου συμμετέχει μόλις ένας καθηγητής ΤΕΙ, ο κ. Μιαούλης του ΤΕΙ Αθήνας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr