Συνεδριάζουν, Πρυτάνεις, πρόεδροι, ΤΕΙ Συνεδριάζουν Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ - Κεντρικά θέματα

Συνεδριάζουν Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ - Κεντρικά θέματα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις   των Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ ως προς δύο μεγάλα θέματα τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, τον Εθνικό Διάλογο και το νέο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).

Οι Πρυτάνεις συνεδριάζουν σήμερα  Παρασκευή και αύριο Σάββατο, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ τη Δευτέρα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.


Στους μεν Πρυτάνεις θα παραστεί αύριο ο υπουργός Ν. Φίλης, η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Πανδής, στους δε προέδρους των ΤΕΙ η Σία Αναγνωστοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να παρουσιάσει:

Α. Το υπό επεξεργασία  Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ το οποίο δημοσίευσαν τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr προ ημερών (Δείτε εδώ)

Β. Την εξέλιξη ως προς τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΙ για τα ΑΕΙ καθώς και την απαλλαγή των δημοτικών τελών ως προς τα ενοικιαζόμενα κτήρια από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Γ. Το “πλάνο” του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία

Τη Σύνοδο Πρυτάνεων θα απασχολήσουν, κυρίως, δύο θέματα:

ΠΡΩΤΟΝ: Η αδυναμία να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια μέσα στο 2016 εάν δεν βρεθεί λύση ως προς τα οικονομικά, καθώς μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η θέση ως προς τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία.

Σημειώνεται ότι ως προς τα οικονομικά ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας έχει ήδη προτείνει στα Πανεπιστήμια αναστολή των μαθημάτων για μια ημέρα (Δείτε εδώ).

Στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ θα συζητηθούν:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα οικονομικά όπου κι εκεί οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων έχουν δηλώσει αδυναμία λειτουργίας μέσα στο 2016 , λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η θέση ως προς των Εθνικό Διάλογο. Εδώ απ ότι φαίνεται οι πρόεδροι θα αντιδράσουν δυναμικά καθώς στην 36 μελή Επιτροπή Διαλόγου συμμετέχει μόνο ένας καθηγητής των ΤΕΙ ο κ. Μιαούλης του ΤΕΙ Αθήνας, γεγονός που έχει εξοργίσει την κοινότητα των Ιδρυμάτων .

ΤΡΙΤΟΝ: Το υπό επεξεργασία  Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, όπου στο αρχικό είχε αφαιρεθεί από τα ΤΕΙ η ορολογία ΑΕΙ , αλλά και στη δεύτερη διορθωμενη έκδοση του τα ΤΕΙ δεν δεν ονομάζονται ΑΤΕΙ, αλλά ΤΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr