απάντηση, Υπουργού Παιδείας, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, σχέδιο αθηνά,sxedio athina Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (νέο σχέδιο «Αθηνά»)

Στην ερώτηση (Καθημερινή Κυριακής, Α. Λακασάς)”Θα υπάρξει αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό διάσπαρτων τμημάτων, και συνολικά 33 ΑΕΙ”, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απάντησε ως εξής:

- Ο,τι είναι ώριμο θα λυθεί. Γιατί είναι κλειστό θέμα οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σε ΑΕΙ; Θα είναι θέμα διαλόγου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως, έχει δεινοπαθήσει η λέξη «διάλογος», και με ευθύνη των κομμάτων της Αριστεράς που κατήγγειλαν τις εξαγγελίες περί διαλόγου ως προσχηματικές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και αποχωρούσαν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο διάλογος θα επιτύχει εάν αποκτήσει τη μορφή εθνικού προβληματισμού και όχι διαλόγου «ειδικών». Βέβαια, θα είναι εστιασμένος σε τομείς και όχι απέραντος, με χρονοδιάγραμμα έως την άνοιξη. Η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να επιδιωχθούν ευρύτερες συμφωνίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το νομοσχέδιο Μπαλτά θα αποτελέσει στοιχείο του διαλόγου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φυσικά θα αξιοποιηθεί στον διάλογο, ο οποίος θα είναι ευρύτερος. Δεν πιστεύω ότι η λύση στα προβλήματα των ΑΕΙ, σε συνθήκες κρίσης της νεοφιλελεύθερης οπτικής για το πανεπιστήμιο, μπορεί να βρεθεί με αναβίωση του νόμου του 1982. Υπάρχουν νέες πραγματικότητες στην παραγωγή γνώσης.

Διαβάστε: 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr