Οι έξυπνες κινήσεις για να πετύχετε πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - Η πορεία των βάσεων

Οι έξυπνες κινήσεις για να πετύχετε πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - Η πορεία των βάσεων

Μπορεί η αγωνία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις να έχει τελειώσει… ωστόσο τώρα οι υποψήφιοι ανησυχούν για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους και την πρόσβαση τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.

Από την Δευτέρα, οι μαθητές μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους, δηλώνοντας τις σχολές που επιθυμούν.


Ας δούμε όμως τώρα… πως θα κινηθούν οι βάσεις για φέτος! Αυτό, λοιπόν, που δείχνει η βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι ότι θα έχουμε πτώση βάσεων σε Νομικές, Παιδαγωγικές και Φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ και τα Πολυτεχνεία θα κάνουν «βουτιά».

Συγκεκριμένα:

1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, αλλά και σε Παιδαγωγικές Σχολές. Στις σχολές Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

2ο και 4ο  πεδίο (Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές)

Οι δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν αισθητή πτώση των βάσεων τους. Ενώ την ίδια καθοδική πορεία θα ακολουθήσουν και Φυσικομαθηματικές σχολές. Πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι βάσεις σε αυτό το πεδίο θα κινηθούν στα επίπεδα του 2013.

3ο πεδίο (Επιστήμες υγείας)

Οι άριστοι, που παραδοσιακά συνωστίζονται στις Ιατρικές σχολές θα συγκρατήσουν τις βάσεις που κανονικά θα παρουσίαζαν πτώση εξαιτίας της δυσκολίας των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας. Δυσκολότερα τα θέματα και σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης. Εικάζεται ότι η βάση της Ιατρικής Αθηνών θα «επιστρέψει» στα 19.000 μόρια.

4ο πεδίο (Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης)

Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται οι βάσεις να είναι περίπου ίδιες με τις περσινές. Και αυτό γιατί τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα ενώ τα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα δύσκολα. 

Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2015 αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Πότε ανακοινώνονται οι βαθμοί

Μέχρι  και την Παρασκευή 19 Ιουνίου λήγει ο χρόνος βαθμολόγησης των μαθημάτων, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στα βαθμολογικά κέντρα. Έτσι, αναμένεται από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου να αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια της χώρας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr