Τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα των Οικονομικών Τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα των Οικονομικών

Τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα των Οικονομικών

Οι οικονομολόγοι και η επιστήμη τους έχουν βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» της επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από πού «βγαίνουν» όμως οι καλύτεροι από αυτούς; Το QS πρόσφατα εξέδωσε την παγκόσμια κατάταξη για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τις επιμέρους λίστες με τα κορυφαία πανεπιστήμια ανά τομέα.


Η συγκεκριμένη βαθμολογία προκύπτει από τη φήμη ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος και τον αριθμό των ερευνητικών δημοσιεύσεων μεταξύ άλλων. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, αυτά είναι τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στα Οικονομικά, όπως τα δημοσίευσε το Business Insider.

20. Maastricht University

Το 60% των φοιτητών του είναι από το εξωτερικό και πολλά μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά.

19. Ludwig Maximilian University of Munich

Το δεύτερο καλύτερο στη Γερμανία. Εκεί διδάσκει ο περιβόητος οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν.

18. KU Leuven

Το παλιότερο πανεπιστήμιο στο Βέλγιο, με πολλά από τα μαθήματα να παραδίδονται στα αγγλικά.

17. Aarhus University

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Δανίας. Ο Ντέιλ Μόρτενσεν, ο οποίος δίδασκε εκεί από το 2006 έως το 2010, τιμήθηκε με Νόμπελ πριν από πέντε χρόνια.

16. University of Bonn

Ο οικονομολόγος Τζόσεφ Σούμπετερ δίδασκε εκεί, ενώ σε αυτό το πανεπιστήμιο σπούδασε ο Καρλ Μαρξ.

15. Université catholique de Louvain

Από τις τάξεις του βγήκε ο Φιλίπ φαν Παρίς, ένας οικονομολόγος γνωστός για τις προτάσεις του για το παγκόσμιο βασικό εισόδημα.

14. ETH Zurich

Το μόνο ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανάμεσα στα 20 καλύτερα. Πιο γνωστό γιατί αυτό «έβγαλε» τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος αργότερα δίδαξε εκεί.

13. University of Amsterdam

Πολλά από τα μαθήματά του διδάσκονται στα αγγλικά.

12. Erasmus University Rotterdam

Εδρα του Ινστιτούτου Τίνμπεργκεν, που πήρε το όνομά του από τον βραβευμένο με Νόμπελ το 1969 Γιαν Τίνμπεργκεν, ο οποίος εργαζόταν στο πανεπιστήμιο.

11. Charles III University of Madrid

Το δεύτερο καλύτερο της Ισπανίας και τρίτο για τη νότια Ευρώπη.

 

10. Tilburg University

Ξεκίνησε ως «Ρωμαιοκαθολικό Πανεπιστήμιο του Εμπορίου» και έχει μεγαλύτερο εύρος μαθημάτων που σχετίζονται με τα οικονομικά.

9. Stockholm School of Economics

Το καλύτερο πανεπιστήμιο της Σκανδιναβίας σε αυτό τον τομέα. Ο Γκούναρ Μίρνταλ, που δίδασκε εκεί, τιμήθηκε με Νόμπελ το 1974.

8. University of Warwick

Ο Αντι Χαλντέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England έκανε εκεί το μεταπτυχιακό του.

7. London Business School

Είναι ίδρυμα για μεταπτυχιακές σπουδές μόνο. Στις σπουδές για επιχειρήσεις και μάνατζμεντ θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο, ξεπερνώντας και το Χάρβαρντ.  

6. Universitat Pompeu Fabra

Είναι το καλύτερο της Ισπανίας. Ο καθηγητής Αντρέου Μας Κολέλ που διδάσκει εκεί έχει γράψει το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μακροοικονομικής στον κόσμο.

5. Bocconi University

Το καλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα οικονομικά στην Ιταλία και τη νότια Ευρώπη. Ο Μάριο Μόντι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είχε σπουδάσει εκεί.

4. University College London

Ο Μαχάτμα Γκάντι υπήρξε ίσως ο διασημότερος από τους σπουδαστές του ιδρύματος.

3. Cambridge University

Διαχρονικά θεωρείται ότι διαθέτει μία από τις καλύτερες οικονομικές σχολές στον κόσμο.

2. Oxford University

Τέσσερις απόφοιτοί του και πέντε μέλη από το ακαδημαϊκό προσωπικού του έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ μόνο στα οικονομικά.

1. London School of Economics

Το καλύτερο πανεπιστήμιο για αυτό το πεδίο στην Ευρώπη και τέταρτο καλύτερο στον κόσμο. Δώδεκα μέλη του προσωπικού ή πρώην φοιτητές του έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Οικονομίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr