Υπό προϋποθέσεις η επέμβαση αστυνομίας σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

«Στην περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών». Η παραπάνω επισήμανση έχει περιληφθεί σε έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης, μετά από ερώτηση για περιστατικό φθορών εντός του χώρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η επισήμανση αφορά όσα ορίζονται στα άρθρα 242 και 243 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως εξηγεί, ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα, με απώτερο στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την καταπολέμηση έκνομων ενεργειών. Ο κ. Πανούσης σημειώνει ότι υπάρχει νομοθεσία για τη διασφάλιση της έννομης τάξης εντός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός κάθε Ιδρύματος καθορίζει τη διαδικασία για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας αυτού, καθώς και τους φορείς φύλαξής του, ενώ προβλέπεται και «Εσωτερικός Κανονισμός» κάθε Ιδρύματος με τα ειδικότερα θέματα φύλαξης. Θυμίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με το νόμο ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, οσάκις ενημερώνονται από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές για συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων που συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, εκδηλώνουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αρμόδιο λειτουργό της οικείας εισαγγελικής αρχής. «Σε περίπτωση δε που υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να επεμβαίνουν, έστω και χωρίς παραγγελία του εισαγγελέα, για τη βεβαίωση του εγκλήματος, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων και τη σύλληψη των δραστών» επισημαίνει ο κ. Πανούσης και ενημερώνει τη Βουλή ότι στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής της ΕΛΑΣ, προβλέπεται η επιτήρηση των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας καθ΄ όλο το 24ωρο, με τις διατιθέμενες πεζές και εποχούμενες περιπολίες.


Αναφέρει, επίσης, ότι έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές και οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τη συνεχή παρακολούθηση του θέματος αυτού. Επιπλέον, αντίστοιχες κατευθύνσεις έχουν δοθεί και στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Το έγγραφο του κ. Πανούση διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Φώτη Γραικού, με αφορμή βανδαλισμούς στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας τον Φεβρουάριο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr