Παράσταση διαμαρτυρίας των Πανεπιστημιακών στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών

Παράσταση διαμαρτυρίας των Πανεπιστημιακών για το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο αποδοχών των καθηγητών

Ομόφωνη απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 12:00, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, για την προώθηση των οικονομικών διεκδικήσεων των πανεπιστημιακών


Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση για την  αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012, όπως ορίζει η πρόσφατη απόφαση 1911/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ έχει εξαγγείλει διεκδικητική κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με τη μορφή που θα αποφασίσουν οι σύλλογοι ΔΕΠ (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία) και στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων, επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις,

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Παράσταση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΔΕΠ στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη πραγματοποιεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 12:00, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για την προώθηση των οικονομικών διεκδικήσεων των πανεπιστημιακών. [*]

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση για την  αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012, όπως ορίζει η πρόσφατη απόφαση 1911/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ήδη από το 2014 υπάρχει παρόμοια απόφαση του ΣτΕ (4741/2014) που κρίνει τις περικοπές αντισυνταγματικές και τις αποδοχές των μελών ΔΕΠ αναντίστοιχες με το δημόσιο λειτούργημά τους.

Το «νέο» μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ του 2017 διατήρησε τις αποδοχές στα επίπεδα των περικοπών του 2012 και άλλαξε μόνο τη δομή του μισθολογίου, ενσωματώνοντας επιδόματα στο βασικό μισθό, που αυξήθηκε ονομαστικά.

Οι μισθολογικές απώλειες για τους πανεπιστημιακούς (και η αντίστοιχη στήριξη των δημοσιονομικών εσόδων) ήταν τεράστιες την τελευταία 15ετία, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν πήραν αυξήσεις ανάλογες με των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-9 (από 25 έως 100%), ενώ υπέστησαν όλες τις μετέπειτα περικοπές.

Ενδεικτικά, καθηγητής πρώτης βαθμίδας είχε το 2002 καθαρό μισθό 1993 €, και ο ίδιος, το 2022 (20 χρόνια μετά και πλέον σε ηλικία 67 ετών) είχε καθαρό μισθό 2090 €.

Το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο αποδοχών των καθηγητών στα ελληνικά πανεπιστήμια όχι μόνο αποτρέπει την επιθυμητή προσέλκυση και τον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών και διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού, αλλά και επιτείνει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού, κυρίως από το πλέον δυναμικό, ικανό και νεανικό τμήμα του, από τα ελληνικά πανεπιστήμια (279 παραιτήσεις μελών ΔΕΠ την τριετία 2018-2021 με ρυθμό ετήσιας αύξησης άνω του 10%).

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σεϊμένης
Καθηγητής 

Ο Γραμματέας

Γιώργος Λιτσαρδάκης
Καθηγητής

Ομόφωνη απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Η κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στην αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (1911/2022), το οποίο έκρινε και πάλι ότι και το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, που ισχύει από το 2017, εξακολουθεί να είναι αναντίστοιχο  με το δημόσιο λειτούργημά τους.

Δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, με αυξήσεις στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και με κονδύλια για τις διαφορές που επιδικάζονται σε όσους είχαν προσφύγει και βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

Δεν καλύπτονται ούτε κατ’ ελάχιστο οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Οι προεκλογικές εξαγγελίες για νέο μισθολόγιο του δημοσίου από το 2024 και οι διαρροές περί βελτίωσης του μισθολογίου μας, δεν εγγυώνται τίποτε, ούτε μας εφησυχάζουν.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012 είναι μόνο το πρώτο βήμα για αξιοπρεπείς αποδοχές, σε σύγκριση με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν πήραν αυξήσεις ανάλογες με των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-9 (από 25 έως 100%), ενώ υπέστησαν όλες τις μετέπειτα περικοπές.

Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση βάλλεται και υποβαθμίζεται διαρκώς, όχι μόνο εξαιτίας του απαράδεκτα χαμηλού επιπέδου μισθών και συντάξεων των πανεπιστημιακών, αλλά και από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, από την έλλειψη προσωπικού που δεν αναπληρώνεται, όπως και από τη θεσμική αστάθεια, με διαδοχικές βραχύβιες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, χωρίς συγκλίσεις και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Η πορεία αυτή πρέπει να αντιστραφεί και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναμονή.

Ζητάμε άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Αποφασίζουμε  

δεκαήμερο δράσεων ενημέρωσης και προβολής των αιτημάτων μας

- διεκδικητική κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με τη μορφή που θα αποφασίσουν οι σύλλογοι ΔΕΠ (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία)

και στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων,

- επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις,

με αιτήματα

νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις

αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ

- γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα

νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.

Η ΕΓ θα επανεξετάσει τη στάση της ανάλογα με την ανταπόκριση της κυβέρνησης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr