17ήμερη απεργία σε 150 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου

17ήμερη απεργία σε 150 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου

Σε απεργία θα προχωρήσουν περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι σε 150 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απεργία αναμένεται να διαρκέσει 17 ημέρες μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αφού δεν επιλύονται οι υπάρχουσες διαφωνίες που αφορούν τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις, σύμφωνα με την Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU)

Πέντε συνδικάτα, UCU, NEU, ASLEF, PCS και RMT έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν στην ημέρα δράσης ενάντια στα σχέδια της Συντηρητικής κυβέρνησης να εισαγάγει αυστηρά μέτρα κατά της απεργίας μέσω του κοινοβουλίου.


Η Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU) απαιτεί σημαντική αύξηση μισθών για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής καθώς και δράση για τον τερματισμό της χρήσης ανασφαλών συμβάσεων.

«Ο χρόνος πιέζει τώρα ώστε ο κλάδος να επιτύχει μια συμφωνία ή να πληγεί από μια εκτεταμένη αναστάτωση κατά τη διάρκεια της άνοιξης», δηλώνει η γενική γραμματέας του UCU Jo Grady.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί ακαδημαϊκούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους και το επαγγελματικό προσωπικό των κολεγίων και των πανεπιστημίων, δηλώνει ότι διεκδικεί καλύτερες αποδοχές αφότου οι εργοδότες όρισαν αύξηση μισθού 3% έπειτα από μια δεκαετία χαμηλότερων αμοιβών σε σχέση με τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει.

Η γενική γραμματέας επισημαίνει: «Ενώ η κρίση του κόστους ζωής μαίνεται, οι αντιπρύτανες των πανεπιστημίων σέρνουν τα πόδια τους και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τον τεράστιο πλούτο του κλάδου για να αντιμετωπίσουν πάνω από μια δεκαετία μείωσης των μισθών και περικοπές συντάξεων.

«Την 1η Φεβρουαρίου, 70.000 πανεπιστημιακοί υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μαζί με συναδέλφους συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους για να απαιτήσουν το δίκαιο μερίδιό τους.

«Η UCU παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αν οι εργοδότες των πανεπιστημίων δεν γίνουν σοβαροί και γρήγοροι, θα ακολουθήσουν περισσότερες απεργιακές ενέργειες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται πιέσεις να επιλύσει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βρετανία που ξεκίνησε πέρυσι.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr