ΠΟΣΔΕΠ: Να αποκατασταθούν οι αποδοχές των καθηγητών των Πανεπιστημίων

ΠΟΣΔΕΠ: Να αποκατασταθούν οι αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου

«Η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και η ΠΟΣΔΕΠ θα πράξει οτιδήποτε δύναται για την εφαρμογή αυτής της απόφασης», αναφέρει η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμα ότι για τους συναδέλφους που προσέφυγαν εγκαίρως, πριν την δημοσίευση της ως άνω απόφασης, αναμένεται η αίσια έκβαση της προσφυγή τους και η επιδίκαση των αναλογούντων αναδρομικών.


Ολη η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ

Δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περίληψη της υπ΄ αριθμ. 1912/2022 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι "οι διατάξεις των άρθρων 128 έως 131 και 155 του ν.4472/2017, με τις οποίες θεσπίστηκε το νέο μισθολόγιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. (βασικός μισθός και επιδόματα) αντίκεινται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και προς τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 128 έως 131 και 155 του ν. 4472/2017, μετά στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της απόφασης."

Η απόφαση αυτή, που δικαιώνει τη θέση της ΠΟΣΔΕΠ, συνεπάγεται ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου και η ΠΟΣΔΕΠ θα πράξει οτιδήποτε δύναται για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Για τους συναδέλφους που προσέφυγαν εγκαίρως, πριν την δημοσίευση της ως άνω απόφασης, αναμένεται η αίσια έκβαση της προσφυγή τους και η επιδίκαση των αναλογούντων αναδρομικών. Καθοριστική ήταν η συμβολή των συναδέλφων νομικών Σπ. Βλαχόπουλου (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) και Ι. Μαθιουδάκη (Νομική Σχολή ΑΠΘ), οι οποίοι ανέλαβαν το νομικό σκέλος της υπόθεσης, μετά από απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ το 2017 (Ε.Ευσταθόπουλος, Ι.Νηματούδης, Χ.Φείδας, Ι.Χατζηπαυλίδης, Γ.Σιάσος, Ε.Ρογδάκης, Ν.Σταυρακάκης, Γ.Λιτσαρδάκης, Α.Βανακάρας, Γ.Ψαρράς).

Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση μετά από προσεκτική μελέτη του πλήρους κειμένου της απόφασης όταν αυτή καθαρογραφεί και εκδοθεί.

Η ΠΟΣΔΕΠ θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καθηγητών και να επιδιώκει τη συνεχή αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr