Ο πρώτος ευρωπαϊκός φοιτητικός μουσικός διαγωνισμός Europavox Campus

Ο πρώτος ευρωπαϊκός φοιτητικός μουσικός διαγωνισμός Europavox Campus

Το Europavox και τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια οργανώνουν τον πρώτο Ευρωπαϊκό φοιτητικό μουσικό διαγωνισμό, ο οποίος συνδυάζει συναυλίες, κινητικότητα και ακαδημαϊκές συναντήσεις.

Πλαίσιο


Τα δύο τελευταία χρόνια είχαν έναν ισχυρό και μακροχρόνιο αντίκτυπο σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους. Πάνω από όλα όμως, μας υπενθύμισαν τη ζωτική σημασία του πολιτισμού, τα συναισθήματα που προκαλεί, τις συναντήσεις που επιτρέπει καθώς και όλες τις κοινές εμπειρίες και τα κοινά έργα που είναι απαραίτητα για την ευημερία μας. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός Europavox Campus, ο πρώτος του είδους του, θέτοντας τις βάσεις για μια τέχνη χωρίς σύνορα.

Σκοποί του προγράμματος

Το Europavox, και τα συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια εγκαινιάζουν το Europavox Campus!

Αυτό το μοναδικό και φιλόδοξο έργο έχει συμπληρωματικούς πολιτιστικούς, ακαδημαϊκούς και κοινοτικούς στόχους:

  • Δημιουργία μιας κοινής περιπέτειας σε κάθε πανεπιστήμιο σχετικά με τη συνοδεία ενός καλλιτέχνη ή ενός φοιτητικού μουσικού συγκροτήματος:
  • Ανάπτυξη συλλογικής λογικής, στήριξης και αλληλεγγύης
  • Συγκεκριμένη συμμετοχή στο έργο (επικοινωνία, διαχείριση, υποδοχή του κοινού...)
  • Σύνδεση με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε διαφορετικούς κλάδους και απόκτηση εμπειρίας (πολιτιστική διαχείριση, επικοινωνία, μάρκετινγκ, μηχανική κ.λπ.).
  • Ενίσχυση της καλλιτεχνικής πρακτικής.
  • Ανακάλυψη και αλληλεπίδραση με πολιτισμικές πτυχές διαφορετικών Ευρωπαϊκών χωρών.
  • Επικοινωνία της δυναμικής και της ικανότητας καινοτομίας των συμμετεχόντων πανεπιστημίων.
  • Τόνωση των ευρωπαϊκών συνεργασιών.
  • Ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ του δημόσιου ερευνητικού τομέα και του πολιτιστικού τομέα.

Συντονισμός

Το συνολικό έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Clermont Auvergne για το ακαδημαϊκό μέρος και από το Europavox για το καλλιτεχνικό μέρος.

Θα προσφερθούν κοινά εργαλεία από την ομάδα συντονισμού, καθώς και ένα γενικό πλαίσιο που θα συζητηθεί μεταξύ των εταίρων προκειμένου να υπάρξει ομοιομορφία (ιδίως ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των καλλιτεχνών και τις μεθόδους επιλογής).

Κάθε πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του δικού του διαγωνισμού (πρόσκληση για ομαδικά έργα, οργάνωση της βραδιάς, μηχανισμός ψηφοφορίας, εσωτερική επικοινωνία κ.λπ.).

Για το έτος έναρξης, το έργο συγκεντρώνει τα ακόλουθα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

- Université Clermont Auvergne (Clermont-Ferrand, France)

- Universitatea Ovidius din Constanta (Constanța, Romania)

- OstbayerischeTechnische Hochschule (OTH) Regensburg (Regensburg, Germany)

- University of Ioannina (Ioannina, Greece)

- Western Norway University of Applied Sciences (Bergen, Norway)

Σχέδιο

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε δύο κύριες φάσεις

1. Τοπικός πανεπιστημιακός διαγωνισμός

Κάθε πανεπιστήμιο διοργανώνει έναν διαγωνισμό για φοιτητές του.

Ξεκινώντας από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους τον Σεπτέμβριο, κάθε φοιτητής μπορεί να υποβάλει υλικό των ηχογραφήσεων του/της, ένα βίντεο μιας ζωντανής παράστασης ή ένα αρχείο που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό έργο.

Μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη του πανεπιστημίου, επαγγελματίες και καλλιτέχνες από την τοπική σκηνή θα συναντηθεί μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου για να επιλέξει 5 συγκροτήματα  ή καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν ζωντανά στον τοπικό τελικό.

Οι πέντε νικήτριες μπάντες θα μπουν στη συνέχεια σε μια φάση προετοιμασίας για τον Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τελικό. Θα συνοδεύονται από ομάδες φοιτητών, οι οποίες θα συμμετέχουν στην επικοινωνία και την προετοιμασία για την εκδήλωση και θα επωφεληθούν από καλλιτεχνικές συνεδρίες καθοδήγησης για να τελειοποιήσουν τη σκηνική τους απόδοση.

Τα τοπικά φινάλε διοργανώνονται τον Ιανουάριο σε αίθουσα συναυλιών της πόλης. Δωρεάν, αυτός ο τελικός επιτρέπει στους φοιτητές να υποστηρίξουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη και να συμμετάσχουν σε μια κοινή εκδήλωση γεμάτη συναισθήματα!

Στο τέλος του τοπικού τελικού, η κριτική επιτροπή, μαζί με ψηφοφορία του κοινού, επιλέγει την ομάδα ή τον καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο στον ευρωπαϊκό τελικό.

2. Ευρωπαϊκός πανεπιστημιακός τελικός

Τον Απρίλιο, οι νικητές καλλιτέχνες από τα πέντε πανεπιστήμια θα συναντηθούν σε μία από τις συμμετέχουσες πόλεις για τον Μεγάλο Τελικό του Europavox Campus!

Αυτή η εκδήλωση, που διοργανώνεται εκ περιτροπής κάθε χρόνο σε ένα από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν οι καλλιτέχνες, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν στο έργο από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Για μία εβδομάδα σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα συναντήσεων, συνεδρίων και τουριστικών επισκέψεων, με αποκορύφωμα μια μεγαλειώδη βραδιά συναυλιών κατά τη διάρκεια της οποίας οι νικήτριες ομάδες παρουσιάζουν τη μουσική τους ενώ τις εμψυχώνουν η αντιπροσωπεία τους και το κοινό στην αίθουσα.

Στη συνέχεια, μια πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επιλέγει τη νικήτρια ομάδα της σεζόν στο Europavox Campus.

Επικοινωνιακό πλάνο

Θα αναπτυχθεί ένα επικοινωνιακό πλάνο σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τη δημοσιοποίηση του έργου, την αναφορά των δράσεών του και τη διάδοση των μηνυμάτων που πραγματοποιούν οι διάφοροι φορείς του. Θα δημιουργηθούν συνεργασίες μέσων ενημέρωσης σε κάθε χώρα για να αυξηθεί η προβολή του.

Πέρα από αυτές τις δράσεις και καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, μια πρωτότυπη και ευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας θα επιτρέψει τη διάδοσή της, ειδικότερα με τη δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων συντονισμένη από ομάδες φοιτητών από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Σε κοινή βάση και με τις επικεφαλής ομάδες του έργου, οι φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα και εντυπωσιακά έργα, που να αντικατοπτρίζουν το ταλέντο τους, τις δεσμεύσεις τους, τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τα οράματά τους για την Ευρώπη του αύριο.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού προγράμματος θα αναδείξει τη διαφορετικότητα των ταλέντων των ευρωπαίων φοιτητών και θα μεταδώσει το δυναμισμό του σε μεγάλη κλίμακα.

Ορόσημα

  • Ανακοίνωση project Ιούνιος 2022
  • Έναρξη του project τον Οκτώβριο του 2022 (άνοιγμα προσκλήσεων, υποβολής αιτήσεων)
  • Τοπικοί τελικοί σε 5 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023
  • Μεγάλος Ευρωπαϊκός Τελικός με νικήτριες ομάδες και φοιτητικές αποστολές τον Απρίλιο του 2023.

Επικοινωνία: Πάνος Τσερίκης 

Εκπρόσωπος του Π.Ι. στην διοικούσα επιτροπή του Europavox Campus project: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr