Καθηγητές Πανεπιστημίων: Απεργία την Τρίτη (5/7) αν το νομοσχέδιο κατατεθεί τη Δευτέρα!

Καθηγητές Πανεπιστημίων: Απεργία την Τρίτη (5/7) αν το νομοσχέδιο κατατεθεί τη Δευτέρα!

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ των ΑΕΙ της χώρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), προειδοποιώντας για απεργία / αποχή και κινητοποιήσεις την Τρίτη 5 Ιουλίου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Καθηγητές (11) ΑΕΙ προχωρούν σε απεργία/στάση εργασίας την Τρίτη (05/07)


Αναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, εν μέσω εξεταστικής, με τους συλλόγους των μελών ΔΕΠ της χώρας να πραγματοποιούν απεργία την Τρίτη (αποχή από τα καθήκοντά τους) αφού κατατεθεί το νομοσχέδιο την Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι δικές τους πληροφορίες.

Αυτό το διάστημα διενεργείται η εαρινή εξεταστική στα Πανεπιστήμια (εξεταστική Ιουνίου-Ιουλίου) με τους φοιτητές να μην γνωρίζουν με σιγουριά αν θα δώσουν κανονικά την Τρίτη εξετάσεις (ή την όποια επόμενη ημέρα από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή).

Μείνετε Συντονισμένοι στα «Φοιτητικά Νέα» καθώς ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Συντονιστείτε στα Φοιτητικά Νέα - Newsroom.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απεργία αποφάσισαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών!

Ειδικότερα, η έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει τα εξής:

«Επειδή υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4/7, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία / αποχή από τα καθήκοντά μας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) την Τρίτη 5/7».

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη προειδοποιήσει με απεργία (παρατίθεται πιο κάτω αυτούσια η προειδοποιητική ανακοίνωση) αν ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ κατατεθεί στη Βουλή και «ζητά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που να συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου».

Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για καθολική η απόρριψη του νομοσχεδίου Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. 

Σε σημερινή της συνέντευξη στο Open, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο.

Η προειδοποιητική ανακοίνωση (16-6-2022) της ΠΟΣΔΕΠ

Ομόφωνη απόφαση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση»:

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαιώνει την αρχική της ομόφωνη τοποθέτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση»:

  • Η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας.
  • Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα.

Το γεγονός ότι τόσο την περίοδο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, όσο και στο ασφυκτικό διάστημα διαβούλευσης από την δημοσίευσή του, το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδίωξε την οποιαδήποτε επαφή με την ΠΟΣΔΕΠ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα εκ μέρους μας, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αδιαφορία του για τις θέσεις των πανεπιστημιακών.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των συλλόγων των πανεπιστημιακών και των ακαδημαϊκών οργάνων των πανεπιστημίων θεωρεί πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που να συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να εντείνουν τις ενέργειές τους για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος στα ελληνικά πανεπιστήμια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινών δράσεων που να αγκαλιάζουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Στην ίδια κατεύθυνση η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και ενημέρωσης, ξεκινώντας άμεσα με όλα τα κόμματα του Kοινοβουλίου.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ όλων των ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, και να προετοιμασθούν για την κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφισθεί.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr