Τι λέει ο Υπουργός Παιδείας για το νόμο πλαίσιο, τις άμεσες αλλαγές και τα σημαντικότερα προβλήματα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ένα νόμο που είναι εξαιρετικά κακός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξη του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και στη δημοσιογράφο Χ. Καλημέρη.

– Ο νόμος εντοπίζει διάφορα προβλήματα -υπαρκτά κατά τα άλλα- τα οποία όμως αναγάγει σε μείζονα.

– Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάταξή του που να μη χρήζει επανεξέτασης στη βάση όχι ιδεών αορίστως, αλλά στη βάση μιας εμπειρίας και μιας κατανόησης του τι γίνεται στο εξωτερικό.


– Τα υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου είναι πολλά και βαθιά.

– Ξεκινούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις μέχρι τη διάρθρωση των τμημάτων, το περιεχόμενο των σπουδών και τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης του προσωπικού κι ένας καινούργιος νόμος θα προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, γνωρίζετε καλά τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας σε ό,τι αφορά τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ;

Συγκεκριμένες θέσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν άμεσα για να ξεπεράσουμε την κρίση που αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, τα ιδρύματα και, ταυτοχρόνως, θα ξεκινήσει μια διαδικασία πλατιού διαλόγου για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, σύγχρονο και συναφές με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, το οποίο θα αφορά ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση.

Ποιες διατάξεις του ισχύοντος νόμου θα αλλάξετε άμεσα;

Υπό συζήτηση βρίσκονται, ήδη, κάποια μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα, στο σύστημα διοίκησης των ιδρυμάτων. Τα αδιέξοδα του προηγούμενου πλαισίου φαίνονται, ήδη, με τις προσφυγές και τις ημιπαράνομες -τουλάχιστον σε επίπεδο Δικαιοσύνης- διαδικασίες προηγούμενων εκλογών πρυτανικών αρχών. Παράλληλα, είναι πιθανό άμεσα να αντιμετωπιστεί μέρος του ζητήματος που αφορά στους «αιώνιους» φοιτητές. Γύρω από αυτό το θέμα έχει ξεσηκωθεί μια τεράστια αναταραχή που δεν απηχεί καθόλου στην πραγματικότητα, ενώ δημιουργεί αδικίες και διάφορα προβλήματα. Το στοίχημα είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγές χωρίς βιαστικές κινήσεις και έχοντας μεριμνήσει για τη μεταβατικότητα που θα ισχύσει, ώστε να μη δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στα πανεπιστήμια.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου σήμερα;

Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ένα νόμο που είναι εξαιρετικά κακός. Εντοπίζει διάφορα προβλήματα -υπαρκτά κατά τα άλλα- τα οποία όμως αναγάγει σε μείζονα. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάταξή του που να μη χρήζει επανεξέτασης στη βάση όχι ιδεών αορίστως, αλλά στη βάση μιας εμπειρίας και μιας κατανόησης του τι γίνεται στο εξωτερικό. Τα υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου είναι πολλά και βαθιά. Ξεκινούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις μέχρι τη διάρθρωση των τμημάτων, το περιεχόμενο των σπουδών και τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης του προσωπικού κι ένας καινούργιος νόμος θα προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει.

Διαβάστε Επίσης: Οι έξι αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το νέο υπουργείο Παιδείας!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr