ΣΥΡΙΖΑ: Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι σημαντικό βήμα για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των οργανογραμμάτων των ΑΕΙ.

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, όπως και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων, ζητούν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπανάτσιου και των τομεαρχών Παιδείας Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη.


Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζουν πως στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, οι λειτουργικές ανάγκες καλύπτονται από χιλιάδες συμβασιούχους υπαλλήλους. Η διαχρονική διοικητική υποστελέχωση των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ έχει ως αποτέλεσμα την παγίωση ελαστικών σχέσεων εργασίας και την κάλυψη των θέσεων από συμβασιούχους. Παρότι το έργο τους είναι κρίσιμο για την λειτουργία των πανεπιστημίων, οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ ορισμένοι εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς εδώ και δύο δεκαετίες.

Ως παράδειγμα αναφέρουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει ότι σημαντικό μέρος των διοικητικών αναγκών καλύπτεται από ελαστικές σχέσεις εργασίας και θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου, ασκούν έργο διοικητικό πάσης φύσεως, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ως εκ τούτου, ζητά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται στα περισσότερα ΑΕΙ και τους ΕΛΚΕ της χώρας.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι σημαντικό βήμα για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των οργανογραμμάτων των ΑΕΙ, περιγράφοντας και προβλέποντας τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τη Νίκη Κεραμέως να απαντήσει:

  1. Πόσοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι απασχολούνται στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και των ΕΛΚΕ.
  2. Εάν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών.
  3. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την κάλυψη των αναγκών στις διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr