Απόφαση υπουργού Παιδείας επιβαρύνει περαιτέρω τα πανεπιστήμια

Σε «προεκλογικό χαρτί» έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κυνηγώντας ψήφους στην πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρειά του. Την ίδια στιγμή που τα κεντρικά ΑΕΙ έχουν «βουλιάξει» από φοιτητές λόγω μετεγγραφών, ο κ. Λοβέρδος χθες αποφάσισε να δώσει εισιτήριο ελευθέρας για τη σχολή της πρώτης τους επιλογής στους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων υπέρ ατόμων με σοβαρές παθήσεις. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί προεκλογικά, χωρίς να διστάζει να πλήξει το αδιάβλητο του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού δημιουργούνται υπόνοιες και για «φωτογραφική» ρύθμιση.

Ειδικότερα, με βάση όσα ισχύουν έως τώρα, οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 5% των θέσεων σε κάθε Τμήμα/Σχολή, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων. Φέτος δόθηκαν 70.305 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και για τους υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις επιπλέον 3.515 θέσεις. Το κριτήριο εισαγωγής είναι ο βαθμός απολυτηρίου και το μηχανογραφικό δελτίο με την κατάταξη των σχολών προτίμησης. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι φοιτητές με σοβαρές ασθένειες που ενεγράφησαν τον Οκτώβριο σε τμήματα ΑΕΙ και λόγω υπέρβασης του ορίου 5% δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο τμήμα προτίμησής τους αλλά σε άλλο τμήμα, μπορούν να μεταφέρουν τη θέση του τμήματος όπου είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε αυτό της προτίμησής τους. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος επιθυμούσε να εισαχθεί στην Ιατρική Αθηνών αλλά με βάση τη βαθμολογική κατάταξη εισήχθη στο Χημικό Αθηνών, τώρα μπορεί να μεταπηδήσει στην Ιατρική. Προθεσμία υποβολής αίτησης έως 31/1.

Την ίδια στιγμή, η αναστάτωση στα ΑΕΙ λόγω των μετεγγραφών είναι μεγάλη, ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ που «πάγωσε» τη διαδικασία για τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ. Η συζήτηση επί της αίτησης των Αρχιτεκτονικών για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων θα γίνει στις 6/2 και από την απόφαση θα κριθεί εάν θα επηρεασθούν και μετεγγραφές προς άλλο ΑΕΙ. Από την άλλη, γονείς διαμαρτύρονται επειδή αρκετοί υπό μετεγγραφή φοιτητές θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις α΄ εξαμήνου στο τμήμα όπου εισήχθησαν.


Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr