Το Brexit στρέφει Ελλαδίτες φοιτητές στην Κύπρο

Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Brexit εισήγαγε, από νωρίς, πολυάριθμες αλλαγές στην λειτουργία των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα περισσότερα από τα προνόμια, που μέχρι πρότινος είχαν οι κάτοικοι χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως φοιτητές σε Βρετανικά Πανεπιστήμια, έχουν χαθεί. 

Με μια κοντινή ματιά, ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρέθεσε στα «Φοιτητικά Νέα» λεπτομέρειες για το τί αλλάζει σε σχέση με τη φοίτηση στα βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά και για το πώς ο αντίκτυπος των σχετικών αποφάσεων είναι, τελικώς, θετικός για όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου. 


Ο κ. Αντωναράς αναφέρθηκε, αρχικά, σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιλογής των σπουδών, στα δίδακτρα, τονίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι υποψήφιοι φοιτητές για τα Βρετανικά ιδρύματα, είναι πλέον πιεσμένοι σε τέτοιο βαθμό από την αύξηση των διδάκτρων που δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να φοιτήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δίδακτρα που πρέπει να καταβάλουν έχουν αυξηθεί καθώς εξισώθηκαν με αυτά των υποψηφίων από τρίτες χώρες, ενώ δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα «φοιτητικά δάνεια» της Βρετανικής Κυβέρνησης. Έτσι, υπολογίζοντας πλέον κάποιος τα έξοδα ενός φοιτητή στη Μεγ. Βρετανία, και συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα στην Κύπρο, διαπιστώνει ότι η διαφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει μέχρι και το 50%.

Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το Brexit, οι ενδιαφερόμενοι νέοι έχουν την εξίσου ελκυστική επιλογή για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα ανταγωνιστικά δίδακτρα των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνδυασμό με τη φοίτηση στην Κύπρο, και τα πλεονεκτήματα που παρέχει ως προορισμός για σπουδές, αναδεικνύουν την επιλογή αυτή ως πολύ ελκυστική. 

Εξίσου σημαντικό κριτήριο για να επιλέξει κανείς το πανεπιστήμιο που  θα φοιτήσει είναι η αξιολόγηση της ποιότητας σπουδών του αντίστοιχου ιδρύματος και η θέση του στην παγκόσμια λίστα κατάταξης. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταταχθεί από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, μαζί με μόλις 8 άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η κατάταξη αυτή ουσιαστικά τοποθετεί το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, από σύνολο περίπου 25.000 πανεπιστημίων.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αντωναράς, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει λάβει διάκριση 5 Αστέρων από το QS Stars University Ratings System για την Ιδρυματική Αριστεία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια παγκοσμίως, πράγμα που το καθιστά ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία. Ενώ, αξίζει να αναφερθεί πως δύο ακόμη σημαντικές διακρίσεις, από τις πολυάριθμες που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, είναι αφενός εκείνη που το ανέβασε στην 1η θέση στην Κύπρο και την Ελλάδα, και ανάμεσα στα 100 κορυφαία της Ευρώπης, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών (Times Higher Education World University Rankings by Subject 2021), και αφετέρου η διάκρισή του ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων (#126), στην περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region, QS World University Rankings 2021). Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Αντωναράς, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από πνεύμα καινοτομίας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις:

  • της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που κατέγραψαν ρεκόρ ενδιαφέροντος το 2020, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες. 
  • του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, όπου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και 
  • της Διοίκησης και του Μάρκετινγκ, με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και σε εφαρμογές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα (real-life applications)

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι κινητήριες δυνάμεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι η καινοτομία και η συμβολή του στην έρευνα, και για αυτό συνεχίζει τη δράση του δυναμικά, με πολυάριθμες διαπανεπιστημιακές συνεργασίες. 

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, που καθιστά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως μια σοβαρή επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλό επίπεδο σπουδών, αλλά σε πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας, είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια της ζωής, ειδικά εν καιρώ πανδημίας, είναι συνεχές ζητούμενο, ειδικά σε μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία υπάρχουν  ποικίλες απειλές (π.χ. υψηλή εγκληματικότητα).

Στην Κύπρο, τα επίπεδα ασφάλειας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, η Κύπρος έλαβε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και κατάφερε να καταστεί ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας.   

Ο κ. Αντωναράς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνεχή επένδυση, σε υποδομές και εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των νέων φοιτητικών εστιών, των UNIC Residences, που συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη της απόλυτης φοιτητικής εμπειρίας. Η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης στη δυτική Λευκωσία, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, όλα σε κοντινή απόσταση.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φοιτητών, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια μοναδική κοινωνική και φοιτητική εμπειρία. Παράλληλα, και με γνώμονα την πνευματική καλλιέργεια και την ψυχαγωγία των φοιτητών ώστε να έχουν και τις μέγιστες αποδόσεις στις σπουδές τους, στο Πανεπιστήμιο δραστηριοποιούνται ενδιαφέροντες φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις για τη φοιτητική κοινότητά του, οι οποίες δημιουργούν ένα σύνολο αξέχαστων εμπειριών. 

Τέλος προσφέρεται, επίσης, μεγάλη ποικιλία αθλητικών προγραμμάτων, καθώς και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για άσκηση και άθληση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις υπηρεσίες που παρέχονται στη φοιτητική κοινότητα από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, το Κέντρο Επιτυχημένης Σταδιοδρομίας, το Γραφείο Erasmus και τo Κέντρο Στήριξης των Φοιτητών, και οι οποίες στοχεύουν στην παροχή της καλύτερης δυνατής φοιτητική εμπειρίας και της προετοιμασίας των φοιτητών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Κάνε Αίτηση Σήμερα 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δέχεται αιτήσεις για εγγραφές στο Χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2021, του οποίου τα μαθήματα αρχίζουν στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών, τα κριτήρια και τη διαδικασία εισδοχής και μετεγγραφής, επισκεφθείτε τη σελίδα unic.ac.cy/el/apply/ ή επικοινωνήστε με το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών στα τηλέφωνα 8011002345, 210 6748293, +357 22841528 ή μέσω email στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr